Pho Bo rozhodně není jen obyčejná polévka. Po celém světě si získala pověst pokrmu, který dokáže postavit na nohy. Za autentickou chutí přitom nemusíte cestovat do Vietnamu, polévku si snadno připravíte i sami doma.
Pho Bo polévka se stala populární po celém světě
Historie vietnamské polévky Pho se dle National Geographic začala psát na konci 19. století. Počátky vzniku této polévky jsou připisovány oblasti zhruba 80 km od Hanoje v provincii Nam Dinh. V této lokalitě farmáři chovali krávy jako tažná zvířata, místní obyvatelé však dávali přednost konzumaci jiných druhů masa.
V roce 1898 se však do oblasti dostává příliv francouzských dělníků, kteří se pustili do budování toho, co se později stalo největším textilním závodem ve Francouzské Indočíně. S přílivem Francouzů se však objevila také chuť na hovězí maso.
Místní kuchaři tak přišli s nápadem zužitkovat zbylé kosti a odřezky a uvařit první verzi vývaru na Pho. Ten následně nalévali přes rýžové nudle a maso, čímž vytvořili základ tohoto ikonického pokrmu.
Když tito dělníci později putovali do Hanoje, aby se pustili do výstavby mostu Long Biên, prodejci Pho je následovali. Tímto způsobem se polévka dostala do hlavního města a postupem času i do dalších částí země. V dnešní době je polévka považována za vietnamské národní jídlo a mnoho cestovatelů do Vietnamu vyráží právě za tímto gastronomickým zážitkem.
Pho Vietnamci dříve jedli k snídani
V našich končinách se zdá být nereálné snídat ráno právě polévku. Obyvatelé Vietnamu jsou na tom ale jinak. Pho tak dříve bylo pokrmem, který si Vietnamci dopřávali právě k snídani při cestě do práce. Polévka je vydatná a dokáže tak člověka zasytit, zároveň horký vývar po ránu příjemně zahřeje.
V dnešní době si již lidé ve Vietnamu dávají Pho prakticky kdykoliv během dne. Navíc existuje v mnoha různých obměnách. Tou nejzákladnější variantou je hovězí Pho Bo, kromě toho si můžete dopřát také kuřecí Pho gà nebo vegetariánské Pho chay s tofu.
Autentická polévka by měla být opravdu velká, plná nudlí, masa a bylinek. Nejedná se tedy jen o malou polévku, po které by následoval hlavní chod jako u nás. Díky silné chuti si tuto polévku řada lidí dopřává při nachlazení, únavě nebo třeba jako výživné jídlo po prohýřené noci plné alkoholu.
Recept vietnamské hovězí Pho Bo
Ačkoliv název této polévky zní velmi exoticky, její přípravu zvládnete hravě sami doma. Klíčem k úspěchu jsou kvalitní ingredience, které mají zásadní vliv na výslednou chuť.
Ingredience na vývar
- 1 kg hovězího masa na vývar (skvěle se hodí například hrudí nebo krk)
- 1 velká cibule
- Zhruba 8 až 10 cm dlouhý kus zázvoru
- 2 ks anýzu
- 1 celá skořice
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička celého černého pepře
- 4 ks hřebíčku
- 1 až 2 lžíce rybí omáčky
- Sůl
- Třtinový cukr
Ingredience na servírování polévky
- 400 g rýžových nudlí pho
- 200 g velmi tenkých plátků syrového hovězího (svíčková, roštěná)
- 1 jarní cibulka
- Koriandr
- Thajská bazalka
- Klíčky mungo
- Limetka
- Chilli papričky
Postup přípravy
- Hovězí maso nejprve opláchněte pod proudem studené vody a vložte do dostatečně velkého hrnce. Zalijte dvěma litry vody a přiveďte k varu.
- Jakmile voda začne vařit, z povrchu odstraňujte pěnu. Díky tomu bude vývar krásně čirý.
- Do hrnce přidejte na čtvrtky rozkrojenou cibuli, zázvor, anýz, hřebíček a celou skořici. Dochuťte pomocí rybí omáčky, soli a cukru a nechte vařit minimálně dvě hodiny na mírném plameni. Čím déle ale necháte vývar táhnout, tím intenzivnější chuti docílíte.
- Jakmile jste s chutí vývaru spokojeni, přeceďte jej do jiného hrnce.
- Rýžové nudle si připravte jednoduše podle návodu na obalu. Obvykle se krátce ponořují do vařicí vody, poté se scedí a propláchnou studenou vodou.
- Do misky si naservírujte uvařené rýžové nudle, na plátky nakrájené maso, jarní cibulku, koriandr, thajskou bazalku, mungo klíčky a chilli papričky. Tuto směs pak přelijte opravdu horkým vývarem a ihned podávejte. Vše si pak můžete ještě dochutit pomocí limetkové šťávy.
Zdroj: autorský text a rodinný receptář Hanky Smětákové.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyzkoušejte vídeňský bramborový salát: Svěží alternativa k majonézové klasice