Recept na nekynuté tvarohové koblížky potěší chuťové pohárky a rozzáří dětské oči

Recept na tvarohové koblížky si naše rodina oblíbila. Jsou z tvarohu a obalené vanilkovým cukrem. Navíc nemusíte čekat, až vykyne těsto, stačí všechny suroviny promíchat a koblížky usmažit.

Reklama

Vyzkoušejte recept redaktorky NašeTéma Renáty Šestákové, která doporučuje nechat nadýchané koblížky uležet a konzumovat je až následující den.

Koblihy různých variant

Co si představíte pod slovem kobliha nebo koblížek? Jako matce malého dítěte mně v hlavě naskočí ihned říkanka: „Já malý koblížek, na sýpce metený, smetanou mísený, na másle smažený, na okénku chlazený. Dědečkovi jsem utekl, babičce jsem utekl a tobě, zajíčku, uteču taky!“ A hned poté, velké kynuté koblihy plněné marmeládou a obalené v pořádné dávce cukru.

V dnešní době jsou koblihy plněné různými náplněmi a krémy, například pudingem, nutellou nebo vanilkovým krémem. Kromě cukru jsou posypané kokosem či ořechy. S láskou vzpomínám na malou pekárnu ve Vysokém nad Jizerou, kam jsme si po lyžování chodili do okénka pro nejlepší koblihy na světě.

Koblihy jsou také typický pokrm, který se podává v období masopustu. Tradici hojně dodržují i v Polsku. Před Velikonocemi se koblihy prodávají všude a v několika variantách. Viděla jsem koblihy s citronovou polevou, makové i se šlehačkou.

V Polsku říkají, že kdo na tučný čtvrtek nesní alespoň jednu koblihu, tomu se špatně povede. V polském obchodním řetězci Biedronka je koupíte doslova za korunu. A pokud si uděláte výlet do Jelení Hory, pak na náměstí nesmíte minout prodejnu koblih. Tolik nadýchaných koblih s různými náplněmi jsem v životě neviděla.

Doporučuji vyzkoušet společně s výborným kafíčkem. Ceny se pohybují od 5 polských zlotých, tedy zhruba 28 Kč. Další možností je si udělat koblihy domácí.

Recept: Nekynuté tvarohové koblížky

Ingredience

  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžíce lískooříškového krému (můžete vynechat)
  • 2 lžíce mléka
  • Olej na smažení
  • 2 vanilkové cukry na obalení

Postup přípravy

V misce rozšlehejte vejce a přidejte tvaroh, lískooříškový krém, mouku a kypřicí prášek do pečiva. Pokud je těsto moc hutné, přidejte 2 lžíce mléka.

Lžící vytvoříte koblížky, které pokladete do rozpáleného oleje na pánvi a smažíte. Hotové koblížky stačí přendat na talíř s ubrouskem, vsákne se tak přebytečný olej.

Do malé misky si nasypete vanilkový cukr a ještě teplé koblížky v něm obalíte. Dobrou chuť.

TIP! Zmíněný recept jsem nazvala dětskou verzí, jelikož v něm není alkohol. Pokud budou koblížky jíst pouze dospělí, doporučuji místo mléka přidat 2 lžíce rumu, ten koblížky krásně provoní a dodá jim šmrnc.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama