REKLAMA

Recept na Barozzi dort: Tajemství italské čokoládové klasiky bez mouky

Objevte kouzlo čokoládového dortu Barozzi, který si Italové vychutnávají už 150 let. Tento delikátní dezert bez mouky, plný chuti hořké čokolády, arašídů a mandlí, okouzlí svou lehkostí a jednoduchou přípravou. Podává se posypaný moučkovým cukrem, lesním ovocem a zmrzlinou.

REKLAMA

Pokud milujete čokoládu a hledáte recept na dezert, který je zároveň lehký a plný chuti, Barozzi dort je přesně to, co potřebujete. Tento italský poklad pochází z města Vignola, kde ho na konci 19. století vymyslel cukrář Eugenio Gollini a pojmenoval po renesančním malíři Jacopu Barozzim.

Už 150 let si na něm Italové pochutnávají – a není divu. Bez mouky, s mletými arašídy a mandlemi a dokonale připomíná brownie, ale překvapí svou lehkostí díky vyšlehaným bílkům.

Tajemství tohoto dortu spočívá v jednoduchosti a kvalitních surovinách. Eugenio Gollini po mnoha pokusech zjistil, že pšeničná mouka v čokoládovém dortu nemá co dělat. Nahradil ji mletými arašídy, které dodávají jedinečnou chuť i vláčnost, a přidal špetku rumu a instantní kávy pro ještě intenzivnější zážitek. Výsledek? Dezert, který vypadá nenápadně, ale po prvním soustu vás dostane.

Recept na Barozzi dort

Dort je nejlepší podávat při pokojové teplotě – tehdy vynikne jeho jemná textura a bohatá chuť. Tradičně se posype moučkovým cukrem nebo kakaem, ale skvěle ho doplní i čerstvé lesní ovoce či kopeček vanilkové zmrzliny. Ať už ho připravujete pro rodinu, nebo na oslavu, Barozzi dort zaručeně zaujme.

REKLAMA

Ingredience

  • 230 g hořké čokolády
  • 160 g bílého cukru
  • 150 g másla
  • 70 g nepražených arašídů
  • 30 g mandlí
  • 20 ml rumu
  • 10 g instantní kávy
  • 4 vejce

Postup přípravy

Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte tukem 20cm dortovou formu. Na dvojitém hrnci rozpustíte hořkou čokoládu s máslem – míchejte, dokud se směs nespojí, a pak ji nechte vychladnout.

Arašídy a mandle rozmixujte na jemný prášek (pozor, aby se neproměnily v pastu). Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do hladka, přidejte mleté ořechy, instantní kávu, rum a vychladlou čokoládovou směs.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho ručně vmíchejte do těsta. Směs přelijte do dortové formy a pečte 35–40 minut. Propečenost zkontrolujte párátkem.

Po vychladnutí dort posypejte moučkovým cukrem nebo kakaem a podávejte. Dobrou chuť!
Ačkoliv příprava není nejlevnější, stojí za to.

REKLAMA

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na cheesecake ze tří ingrediencí

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na nebezpečné barvy na vlasy. Některé obsahují toxický lilian, Henkel...

V posledních dnech se množí upozornění od krajských hygienických stanic i Ministerstva zdravotnictví ČR na nebezpečné drogistické...

Škoda Elroq RS: Sportovní elektromobil už má českou cenu

Škoda Elroq RS, nejdynamičtější elektromobil značky, je tady! S cenou od 1 269 000 Kč, výkonem 250...

Mohou včelí úly stát v lese? Výhody, nevýhody a doporučení pro...

Umístění včelích úlů je jedním z nejdůležitějších aspektů úspěšného chovu včel. Včelaři často zvažují umístění úlů do...

Hvězda fotbalové budoucnosti: osmiletý brankář si jde za svým snem s...

Adrián, mladý fanoušek týmu Real Madrid, si získal zvláštní místo na sociálních sítích díky své vášni pro...

Tragédie na Hradčanské: Tramvaj srazila chlapce, nepřežil

K tragické nehodě došlo ve čtvrtek dopoledne na tramvajové zastávce Hradčanská v Praze 6. Tramvaj zde srazila...

Zpěvák Dan Bárta utrpěl poškození sluchu. J. A. R. zrušila koncerty

Skupina J. A. R. zrušila plánované koncerty v pražském Lucerna Music Baru. Dan Bárta v úterý utrpěl...

V Chorvatsku zavádějí skenování obličeje při nákupu tabákových výrobků

Chorvatsko zavádí nový systém ověřování věku při nákupu tabákových výrobků. Technologie umožňuje skenování obličeje, která s vysokou...

Mediální asociace: Návrh poslance Radka Vondráčka ohrožuje svobodu médií

Česká unie vydavatelů, Sdružení pro internetový rozvoj, Asociace online vydavatelů, Český výbor International Press Institute a Syndikát...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA