REKLAMA

Milujete cokoliv s karamelovou příchutí? Pak vyzkoušejte lahodné kuře na karamelu s rýží

Asijské recepty občas nedávají vůbec žádný smysl. Spojit kuře a karamel? Na první pohled nemyslitelná kombinace. „Když však toto spojení ochutnáte, zjistíte, že se jedná o vynikající pokrm, který si navíc můžete připravit doma,“ říká redaktorka NašeTéma Nikola Strnadová.

REKLAMA

Recept: Kuře na karamelu

Recept na karamelové kuře jsem objevila díky babičce mého přítele. Jednou jsme u ní byli na obědě a podával se právě tento pokrm. Hned po prvním soustu jsem si řekla, že tohle je mé nejoblíbenější jídlo. Od té doby ho vařím alespoň jednou za dva týdny. Pojďte si ho připravit společně se mnou.

Ingredience:

  • celé kuře
  • olej
  • lžíce cukru krystal
  • 2 mrkve
  • 2 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • zázvor
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • celerová nať
  • malá chilli paprička
  • lžíce solamylu
  • sůl

Postup přípravy:

Kuře omyjeme a rozdělíme nůžkami asi na 12 kousků. Vezmeme si větší kastrol a dáme do něj olej společně s vrchovatou lžící krystalového cukru. Mícháme, dokud se nevytvoří karamel. Jednotlivé kousky kuřete vezmeme, vložíme je do kastrolu, rychle osmahneme v karamelu a vyndáme.

V dalším kastrolu si rozpálíme olej, vhodíme dovnitř dvě mrkve nastrouhané na hrubém struhadle, dvě velké cibule nakrájené na proužky a asi 6 stroužků česneku pokrájeného na nudličky. Přidáme ještě trochu zázvoru. Zeleninu pouze oblanšírujeme.

Kuře vrátíme zpět do karamelu, přidáme zeleninu a zalijeme horkou vodou tak, aby bylo kuře zcela potopené. Následně přilijeme asi čtyři lžíce sójové omáčky, přidáme celerovou nať a malou chilli papričku rozlámanou na kousky. Kastrol přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme tak dlouho, aby bylo kuře měkké a téměř se oddělovalo od kosti.

Nakonec přidáme lžíci solamylu rozmíchaného ve studené vodě a podle chuti přisolíme. K výslednému asijskému pokrmu si uvaříme rýži v rýžovaru, případně podle návodu na krabičce. A nezapomeňte, že pokud se v Číně pořádně neušpiní ubrus, má kuchař pocit, že vám nechutnalo.

Kde se vzal karamel

Poslední dobou šlape karamel královně všech dezertů, čokoládě, pořádně na paty. Jeho tekutá forma je skvělá jako náplň různých cukrovinek. Nepohrdneme ani tvrdým karamelem v podobě karamelek. „Vyrobit karamel je navíc snadné. Stačí zahřát cukr krystal na teplotu 170 °C a nechat ho zkaramelizovat. Jeho původ však není jasný,“ uvádí Coeur de Xocolat.

Jediné, co víme jistě, je, že karamel zná lidstvo už několik staletí, možná tisíciletí. Podle jedné teorie pochází karamel z Arábie, kde jej vynalezli kolem roku 1000 n. l. Jiné prameny tvrdí, že tvrdé karamelové kusy vařili američtí osadníci až kolem roku 1650.

Ani s původem slova karamel to není úplně jednoduché. S největší pravděpodobností toto slovo vzniklo v Evropě. Historici se nemohou dohodnout, zda slovo karamel pochází z latinského výrazu calamellus (cukrová třtina), nebo arabského kora-moħalláh (koule z cukru).

Konkrétnější informace máme alespoň ohledně slaného karamelu, který byl vynalezen v roce 1977 francouzským cukrářem Henrim Le Rouxem.

Autor: Nikola Strnadová. Zdroj receptu: Rodinný recept Nikoly Strnadové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Před Novou radnicí v centru Prahy se otvírají vánoční trhy ve...

Před Novou radnicí v centru Prahy se letos uskuteční vánoční trhy s dobročinným přesahem. Součástí akce, která...

Jak vybrat dětské zimní boty, aby z toho nebyla rodinná sága

Ráno. Za oknem tma, na chodníku břečka a v předsíni jedno dítě hledá čepici, druhé rukavice. A...

Recept na pravé spaghetti carbonara, které vás svou chutí přenesou do...

Jen málokteré jídlo dokáže přenést atmosféru Itálie tak dokonale jako pravé spaghetti carbonara. Kombinace krémové omáčky, aromatického...

„Voláme kvůli pomoci s výpočtem důchodu.“ Šmejdi zkoušejí nový fígl

Česká správa sociálního zabezpečení varuje před podvodníky, kteří lidem telefonují jménem soukromých firem a vydávají se za...

Do kin se chystá nová komedie Poberta s Barešovou, Majerem, Řezníčkem...

Nová lupičská komedie Poberta zamíří do kin v březnu 2026 a už teď budí pozornost hvězdným obsazením...

Recept na vánoční čokoládové crinkles: křupavé na povrchu, měkké uvnitř

Čokoládové crinkles se právem řadí k vánočnímu cukroví, které je jednoduché a rychlé na přípravu, zároveň vypadá...

Nejnovější průvodce stylingem mikin s kapucí pro muže i ženy

Mikina s kapucí už dávno není jen sportovní kousek. Stala se základem moderního šatníku, ve kterém kráčejí...

Rusko přesunulo 16 bombardérů blíže k Ukrajině. Expert upozorňuje na riziko...

Rusko v pondělí přesunulo z Dálného východu na letiště Olenya, které leží blíže k Ukrajině, šestnáct nadzvukových...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA