Milujete cokoliv s karamelovou příchutí? Pak vyzkoušejte lahodné kuře na karamelu s rýží

Asijské recepty občas nedávají vůbec žádný smysl. Spojit kuře a karamel? Na první pohled nemyslitelná kombinace. „Když však toto spojení ochutnáte, zjistíte, že se jedná o vynikající pokrm, který si navíc můžete připravit doma,“ říká redaktorka NašeTéma Nikola Strnadová.

REKLAMA

Recept: Kuře na karamelu

Recept na karamelové kuře jsem objevila díky babičce mého přítele. Jednou jsme u ní byli na obědě a podával se právě tento pokrm. Hned po prvním soustu jsem si řekla, že tohle je mé nejoblíbenější jídlo. Od té doby ho vařím alespoň jednou za dva týdny. Pojďte si ho připravit společně se mnou.

Ingredience:

  • celé kuře
  • olej
  • lžíce cukru krystal
  • 2 mrkve
  • 2 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • zázvor
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • celerová nať
  • malá chilli paprička
  • lžíce solamylu
  • sůl

Postup přípravy:

Kuře omyjeme a rozdělíme nůžkami asi na 12 kousků. Vezmeme si větší kastrol a dáme do něj olej společně s vrchovatou lžící krystalového cukru. Mícháme, dokud se nevytvoří karamel. Jednotlivé kousky kuřete vezmeme, vložíme je do kastrolu, rychle osmahneme v karamelu a vyndáme.

V dalším kastrolu si rozpálíme olej, vhodíme dovnitř dvě mrkve nastrouhané na hrubém struhadle, dvě velké cibule nakrájené na proužky a asi 6 stroužků česneku pokrájeného na nudličky. Přidáme ještě trochu zázvoru. Zeleninu pouze oblanšírujeme.

Kuře vrátíme zpět do karamelu, přidáme zeleninu a zalijeme horkou vodou tak, aby bylo kuře zcela potopené. Následně přilijeme asi čtyři lžíce sójové omáčky, přidáme celerovou nať a malou chilli papričku rozlámanou na kousky. Kastrol přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme tak dlouho, aby bylo kuře měkké a téměř se oddělovalo od kosti.

Nakonec přidáme lžíci solamylu rozmíchaného ve studené vodě a podle chuti přisolíme. K výslednému asijskému pokrmu si uvaříme rýži v rýžovaru, případně podle návodu na krabičce. A nezapomeňte, že pokud se v Číně pořádně neušpiní ubrus, má kuchař pocit, že vám nechutnalo.

Kde se vzal karamel

Poslední dobou šlape karamel královně všech dezertů, čokoládě, pořádně na paty. Jeho tekutá forma je skvělá jako náplň různých cukrovinek. Nepohrdneme ani tvrdým karamelem v podobě karamelek. „Vyrobit karamel je navíc snadné. Stačí zahřát cukr krystal na teplotu 170 °C a nechat ho zkaramelizovat. Jeho původ však není jasný,“ uvádí Coeur de Xocolat.

Jediné, co víme jistě, je, že karamel zná lidstvo už několik staletí, možná tisíciletí. Podle jedné teorie pochází karamel z Arábie, kde jej vynalezli kolem roku 1000 n. l. Jiné prameny tvrdí, že tvrdé karamelové kusy vařili američtí osadníci až kolem roku 1650.

Ani s původem slova karamel to není úplně jednoduché. S největší pravděpodobností toto slovo vzniklo v Evropě. Historici se nemohou dohodnout, zda slovo karamel pochází z latinského výrazu calamellus (cukrová třtina), nebo arabského kora-moħalláh (koule z cukru).

Konkrétnější informace máme alespoň ohledně slaného karamelu, který byl vynalezen v roce 1977 francouzským cukrářem Henrim Le Rouxem.

Autor: Nikola Strnadová. Zdroj receptu: Rodinný recept Nikoly Strnadové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Nabízí dražší oblečení skutečně lepší kvalitu?

V módním světě se často říká, že vyšší cena znamená lepší kvalitu. Vyplatí se ale skutečně investovat...

Editee: Umělá inteligence pro tvorbu kvalitního obsahu

Český startup Editee přináší revoluci do oblasti tvorby obsahu prostřednictvím umělé inteligence. Nový nástroj zjednodušuje tvorbu textů,...

Modelka touží stát se matkou prvního Muskova marťanského dítěte narozeného na...

Modelka Elsa Thora by se ráda stala maminkou prvního marťanského dítěte narozeného na planetě Mars. O svém...

Výhody užívání vitamínu D na podzim

Podzimní období přináší kratší dny, méně slunečního světla a často chladnější počasí. Tyto faktory mohou vést ke...

Bývalý bezdomovec objektivním kritikem hotelů. Jsem profesionální host, říká influencer Pan...

Jindřich Husička za poslední dva roky přespal ve více než stovce hotelů různých kategorií. V každém z...

Verešová si může oddechnout: Jsme v pořádku, to nejhorší má už...

Krušné chvíle prožívá modelka Andrea Verešová. Dcera Vanesska prodělala komplikovanou operaci kolene. Verešová na Instagramu oznámila, že...

Vánoce bez stresu – jak vybrat dárek, který potěší?

Vánoční období by mělo být především časem pohody, radosti a setkávání s blízkými. Přesto se pro mnoho...

Drsný pár Oskar Hes a Kateřina Bartuněk Hrstková. Tanečníci v zákulisí...

Oskar Hes není v zákulisí StarDance vůbec žádný tichošlápek. Tentokrát své fanoušky na Instagramu překvapil vtipným videem,...

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA