REKLAMA

Milujete cokoliv s karamelovou příchutí? Pak vyzkoušejte lahodné kuře na karamelu s rýží

Asijské recepty občas nedávají vůbec žádný smysl. Spojit kuře a karamel? Na první pohled nemyslitelná kombinace. „Když však toto spojení ochutnáte, zjistíte, že se jedná o vynikající pokrm, který si navíc můžete připravit doma,“ říká redaktorka NašeTéma Nikola Strnadová.

REKLAMA

Recept: Kuře na karamelu

Recept na karamelové kuře jsem objevila díky babičce mého přítele. Jednou jsme u ní byli na obědě a podával se právě tento pokrm. Hned po prvním soustu jsem si řekla, že tohle je mé nejoblíbenější jídlo. Od té doby ho vařím alespoň jednou za dva týdny. Pojďte si ho připravit společně se mnou.

Ingredience:

  • celé kuře
  • olej
  • lžíce cukru krystal
  • 2 mrkve
  • 2 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • zázvor
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • celerová nať
  • malá chilli paprička
  • lžíce solamylu
  • sůl

Postup přípravy:

Kuře omyjeme a rozdělíme nůžkami asi na 12 kousků. Vezmeme si větší kastrol a dáme do něj olej společně s vrchovatou lžící krystalového cukru. Mícháme, dokud se nevytvoří karamel. Jednotlivé kousky kuřete vezmeme, vložíme je do kastrolu, rychle osmahneme v karamelu a vyndáme.

V dalším kastrolu si rozpálíme olej, vhodíme dovnitř dvě mrkve nastrouhané na hrubém struhadle, dvě velké cibule nakrájené na proužky a asi 6 stroužků česneku pokrájeného na nudličky. Přidáme ještě trochu zázvoru. Zeleninu pouze oblanšírujeme.

Kuře vrátíme zpět do karamelu, přidáme zeleninu a zalijeme horkou vodou tak, aby bylo kuře zcela potopené. Následně přilijeme asi čtyři lžíce sójové omáčky, přidáme celerovou nať a malou chilli papričku rozlámanou na kousky. Kastrol přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme tak dlouho, aby bylo kuře měkké a téměř se oddělovalo od kosti.

Nakonec přidáme lžíci solamylu rozmíchaného ve studené vodě a podle chuti přisolíme. K výslednému asijskému pokrmu si uvaříme rýži v rýžovaru, případně podle návodu na krabičce. A nezapomeňte, že pokud se v Číně pořádně neušpiní ubrus, má kuchař pocit, že vám nechutnalo.

Kde se vzal karamel

Poslední dobou šlape karamel královně všech dezertů, čokoládě, pořádně na paty. Jeho tekutá forma je skvělá jako náplň různých cukrovinek. Nepohrdneme ani tvrdým karamelem v podobě karamelek. „Vyrobit karamel je navíc snadné. Stačí zahřát cukr krystal na teplotu 170 °C a nechat ho zkaramelizovat. Jeho původ však není jasný,“ uvádí Coeur de Xocolat.

Jediné, co víme jistě, je, že karamel zná lidstvo už několik staletí, možná tisíciletí. Podle jedné teorie pochází karamel z Arábie, kde jej vynalezli kolem roku 1000 n. l. Jiné prameny tvrdí, že tvrdé karamelové kusy vařili američtí osadníci až kolem roku 1650.

Ani s původem slova karamel to není úplně jednoduché. S největší pravděpodobností toto slovo vzniklo v Evropě. Historici se nemohou dohodnout, zda slovo karamel pochází z latinského výrazu calamellus (cukrová třtina), nebo arabského kora-moħalláh (koule z cukru).

Konkrétnější informace máme alespoň ohledně slaného karamelu, který byl vynalezen v roce 1977 francouzským cukrářem Henrim Le Rouxem.

Autor: Nikola Strnadová. Zdroj receptu: Rodinný recept Nikoly Strnadové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Ruská ponorka Krasnodar uvedla britské námořnictvo do pohotovosti, zapojilo se i...

Britské námořnictvo ve spolupráci s NATO po tři dny monitorovalo pohyb ruské ponorky B-265 Krasnodar, která spolu...

Jednoduchý recept na domácí Raffaello kuličky ze 3 ingrediencí

Domácí cukroví nemusí být časově náročné. Důkazem jsou domácí kokosové Raffaello kuličky, při jejichž přípravě si vystačíte...

Ukrajinské drony zaútočily na ruskou tepelnou elektrárnu

Na Dorogobužskou tepelnou elektrárnu ve Smolenské oblasti Ruska v noci na čtvrtek zaútočily ukrajinské drony. Elektrárna patří...

Česká pošta zdraží SIPO i výplatu důchodů. Chystá se propustit tisíce...

Česká pošta od 1. ledna 2026 zvýší poplatek za SIPO a zdraží i výplatu důchodů v hotovosti....

Tradiční drážďanská vánoční štola: snadný recept s dokonalou chutí

Drážďanská vánoční štola patří k německým symbolům adventu. Popularitě se však těší i v Česku. Vyzkoušejte jednoduchý...

Před Vánoci se změní počasí. Na sníh si ale budeme muset...

Počasí v Česku čeká před Vánoci změna a podle Českého hydrometeorologického ústavu si na sníh budeme muset...

Komedie Když se zhasne míří do kin, v hlavních rolích Hřebíčková...

Petra Hřebíčková a Vojtěch Kotek se potkávají v nové české komedii Když se zhasne, která nese podtitul...

Vyzkoušejte vídeňský bramborový salát: Svěží alternativa k majonézové klasice

Vídeňský bramborový salát je důkazem toho, že i vánoční pohoštění může být příjemně lehké a svěží. V...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA