REKLAMA

Tradiční drážďanská vánoční štola: snadný recept s dokonalou chutí

Drážďanská vánoční štola patří k německým symbolům adventu. Popularitě se však těší i v Česku. Vyzkoušejte jednoduchý recept z kynutého těsta na moučník, který voní máslem a kandovaným ovocem. 

REKLAMA

Štola se připravuje i několik týdnů před Vánoci

Ačkoli by se mohlo zdát, že se tento moučník připravuje na poslední chvíli podobně jako vánočka, opak je pravdou. Tradiční vánoční štola z kynutého těsta se peče i tři až čtyři týdny před Vánoci, aby se uležela. Součástí je velké množství másla a štola je silně zasypaná cukrem, díky čemuž se na povrchu vytváří pomyslná ochranná vrstva. Štola je tak chráněna před vysycháním a vydrží vám v chladu i několik týdnů.

Navíc právě při uležení se lépe uvolňují jednotlivé chutě a aroma kandovaného ovoce a štola si získává svůj charakteristický chuťový profil. 

Co je pro drážďanskou štolu charakteristické

Drážďanská štola je tvořena poměrně těžkým máslovým těstem. V receptech tvoří máslo minimálně 50 % celkové hmotnosti mouky. I když se vám tedy na první pohled může zdát, že je zde másla opravdu hodně, jedná se o správný postup. Máslem se ostatně potírá i hotová štola.

Kromě toho toto sladké pečivo obsahuje velké množství sušeného a kandovaného ovoce. Často jde o rozinky máčené v rumu, citronovou a pomerančovou kůru. Přidávají se také mandle a své čestné místo zde má i specifické koření (zejména kombinace kardamomu, hřejivé skořice a muškátového oříšku).

Tradiční moučník s bohatou historií

Tradice pečení štoly sahá až do 14. století. První dochovaná zmínka o vánočním či adventním pečivu podobném štole pochází z roku 1329. První varianta moučníku přitom byla velmi jednoduchá. Těsto bylo zhotoveno z mouky, vody a někdy oleje, bez másla, ovoce nebo cukru.

Ostatně, kvůli adventnímu půstu bylo používání másla a mléka v těstě zakázáno. Následkem toho byla štola v tehdejší době suchá a málo chutná. V 15. století nastal určitý zlom. Saský vévoda Albrecht III. požádal papeže o povolení použít máslo, neboť olej byl v té době drahý a špatně dostupný.

Teprve papež Inocenc VIII. vydal v roce 1490 tzv. „Butterbrief“ (v překladu list o másle). Jednalo se o povolení používat do štoly máslo, mléko a další lepší suroviny, jako rozinky, mandle a ovoce. Nejprve však toto povolení dostal jen knížecí dvůr. Až mnohem později se pečivo rozšířilo i do běžných domácností.

Drážďanská štola je v Německu důležitou tradicí a její pečení se postupně rozšířilo i do jiných zemí včetně Česka. Svou symboliku přitom má i specifický tvar štoly v podobě protáhlého bochníku s vrstvou moučkového cukru, který má symbolizovat zabalené jezulátko. 

Recept na drážďanskou štolu

Zkuste letos svým hostům naservírovat tradiční drážďanskou štolu i vy. Připravte si ji dopředu, aby stihla uležet a dobře se v ní propojily jednotlivé chutě. 

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • 65 g droždí
  • 330 ml mléka
  • 500 g másla + máslo na potření
  • Kůra z 1 citronu
  • 2 špetky soli
  • 500 g rozinek, které si den dopředu naložíte do rumu
  • 80 g mandlí
  • 130 g kandované citronové kůry
  • 80 g kandované pomerančové kůry
  • Směs koření do štoly (3 lžičky vanilkového cukru, 1 lžička mletého badyánu, 2 lžičky mletého kardamomu, 1 lžička mletého muškátového oříšku, 1 lžička skořice) 
  • Moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. V kastrolu mírně ohřejte mléko, rozdrobte do něj droždí a nechte vzejít kvásek. Zabere to zhruba 15 minut.
  2. V míse promíchejte mouku, citronovou kůru, sůl a máslo. Přidejte kvásek a důkladně promíchejte. Na závěr přidejte rozinky, kandovanou kůru, mandle a koření a znovu dobře promíchejte. 
  3. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte zhruba jednu hodinu kynout na teplém místě. 
  4. Troubu předehřejte na 180 °C.
  5. Těsto rozdělte na dva díly a z každého z nich vytvarujte obdélníkovou placku. Jeden delší okraj přehněte ke středu, čímž se vytvoří typický zabalený tvar.
  6. Položte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Pečte přibližně 1 hodinu (stav propečení zkontrolujte pomocí špejle).

TIP: Ještě teplé štoly potřete rozpuštěným máslem po celém jejich povrchu a hojně posypte moučkovým cukrem. Cukrem nešetřete, štola by měla být prakticky celá bílá.

Zdroj: autorský text, rodinný receptář Hanky Smětákové,dresdnerstollen.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyzkoušejte vídeňský bramborový salát: Svěží alternativa k majonézové klasice

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Před Vánoci se změní počasí. Na sníh si ale budeme muset...

Počasí v Česku čeká před Vánoci změna a podle Českého hydrometeorologického ústavu si na sníh budeme muset...

Komedie Když se zhasne míří do kin, v hlavních rolích Hřebíčková...

Petra Hřebíčková a Vojtěch Kotek se potkávají v nové české komedii Když se zhasne, která nese podtitul...

Vyzkoušejte vídeňský bramborový salát: Svěží alternativa k majonézové klasice

Vídeňský bramborový salát je důkazem toho, že i vánoční pohoštění může být příjemně lehké a svěží. V...

Česká televize odhalila jarní program. Přidá nové seriály, dokumenty i pořady...

Jaro na obrazovkách České televize bude pestré. Diváci se dočkají návratů oblíbených pořadů i úplných novinek. Program...

Nepečené Mila kuličky: Vánoční cukroví, které je hotové raz dva

Hledáte recept na vánoční cukroví, které je hotové během chvilky? Vyzkoušejte nepečené kuličky z oplatek Mila. Jsou...

Nepotřebujeme Slavíka, plné koncerty jsou naším zrcadlem, říkají Stýblová a Fider...

ROZHOVOR | Zlatá deska za hit Na mě nečekej a další hudební novinka už na Štědrý den....

Filip Turek odmítá, že by hajloval a lhal. Moderátor a ČT...

Poslanec Filip Turek v pondělí oznámil, že Česká televize a moderátor mají očekávat trestní oznámení. Reagoval na...

Recept na masové kuličky v rajské omáčce: rychlý oběd, který potěší...

Sladkokyselá rajská omáčka je krásně voňavá díky koření, které se v ní používá. V kombinaci se šťavnatými...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA