REKLAMA

Oplachování nádobí: Největší chyba, kterou děláme s myčkou nádobí

Myčka nádobí je působivý pomocník. Často ji ale přeceňujeme v domnění, že je všemocná. Jako každý pomocník má i myčka svá omezení a pravidla, která je třeba při jejím používání dodržovat.

REKLAMA

Ne všechno nádobí je vhodné dávat do myčky a to se týká především nožů, protože se ztupí. Totiž mycí proces ztupí ostří a silné chemikálie i vlhké prostředí mohou s největší pravděpodobností způsobit korozi. Zvláště pokud jste utratili peníze za kvalitní nože – myjte je pouze ručně. Dřevěné kuchyňské náčiní, křehký porcelán, křišťál, stejně jako nádobí z hliníku, mědi nebo litiny by se také nemělo umývat v myčce.

Myčku nádobí vynalezla žena

Věděli jste, že myčku vynalezla žena? Americkou inovátorku Josephine Cochranovou už nebavilo trávit hodiny u dřezu a v roce 1886 navrhla první komerčně úspěšnou myčku nádobí. Poté, co získala ocenění na světové výstavě v Chicagu, otevřela továrnu na výrobu myček nádobí, které se tehdy prodávaly za cenu kolem tří set dolarů.

Myčky nádobí jsou v dnešní době mnohem sofistikovanější a mnohem dražší než původní oceněný model Josephine. Navíc na stránce How Stuff Works uvádí, že moderní myčky jsou skoro jako roboti. Veškerou práci dělají (skoro) sami, a dokonce dokážou určit, jak horká musí být voda, stejně jako posoudit, kdy je nádobí čisté.

Jak zmást myčku

V některých případech můžete myčku nádobí zmást. Je běžným zvykem opláchnout talíře, pánve a další špinavější nádobí ještě před vložením do myčky. Mnozí z nás to dělají proto, že si myslíme, že se nádobí lépe umyje a že se myčka nezanese zbytky jídla. To však možná platilo pro starší modely myček bez chytrých programů a senzorů.

U modernějších modelů výrobci nedoporučují nádobí před vložením oplachovat. Dnešní myčky mají nejen chytré programy předmytí, ale dokážou také rozpoznat, jak moc je nádobí znečištěné. Kvůli tomu může předchozí ruční oplachování ve dřezu oklamat senzory myčky. Myčka pak zvolí kratší mycí cyklus a nádobí nebude dostatečně čisté. Je to ta největší chyba, kterou většina z nás dělá.

Plýtvání vody

Ručním oplachováním se navíc jen vyplýtvá více vody a nádobí nebude o moc čistší. Z nádobí je samozřejmě nutné odstranit zbytky jídla ale nemusíte to dělat, pokud na talíři zbylo jen pár drobků.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Zapomenutý poklad z kuchyně našich babiček: Domácí šípkový sirup krok za...

Keře jsou právě teď obsypané červenými šípky, které naši prarodiče považovali za samozřejmou součást zimní spíže. Redaktorka...

Hobby pasti z drogerie na myši, potkany a krysy nestačí, říká...

Běžné pasti z drogerií si s hlodavci většinou neporadí a podle deratizéra Tomáše Šmídka mohou dokonce situaci...

Chorvatský Záhřeb má jedny z nejkrásnějších adventních trhů v Evropě. Letos...

Adventní trhy v Záhřebu jsou jedinečnou příležitostí, jak poznat Chorvatsko také jindy, než jen v létě. Přidejte...

Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa, která ve středověku zahřívala Vikingy

Tato hutná hrachová polévka s uzeným masem má ve Švédsku bohatou historii. Je symbolem poctivého jídla, které...

USA na příkaz Trumpa zahájily vojenskou operaci Southern Spear proti narkoteroristům

USA zahájily vojenskou operaci Southern Spear mířící proti narkoteroristům na západní polokouli. Americký ministr obrany Pete Hegseth...

Rajchl je nejen Putinova služka, ale i lhář, řekl senátor Láska....

V kauze nového poslance Jindřicha Rajchla podle senátora Václava Lásky nejde o samotnou kauzu, ale o to,...

Zdechovský zaslal kvůli kauze KFC interpelaci Komisi. Ta žádá koordinaci států...

V září inspekce odhalila prošlé marinované maso v liberecké pobočce KFC. Nyní přibyl další případ s rozmrazováním...

Psi mě naučili nikdy se nevzdávat, říká armádní psovodka Adriana Švecová

Armádní psovodka Adriana Švecová už v pětadvaceti letech patří do české reprezentace v canicrossu. Prvního psa si...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA