Oplachování nádobí: Největší chyba, kterou děláme s myčkou nádobí

Myčka nádobí je působivý pomocník. Často ji ale přeceňujeme v domnění, že je všemocná. Jako každý pomocník má i myčka svá omezení a pravidla, která je třeba při jejím používání dodržovat.

Reklama

Ne všechno nádobí je vhodné dávat do myčky a to se týká především nožů, protože se ztupí. Totiž mycí proces ztupí ostří a silné chemikálie i vlhké prostředí mohou s největší pravděpodobností způsobit korozi. Zvláště pokud jste utratili peníze za kvalitní nože – myjte je pouze ručně. Dřevěné kuchyňské náčiní, křehký porcelán, křišťál, stejně jako nádobí z hliníku, mědi nebo litiny by se také nemělo umývat v myčce.

Myčku nádobí vynalezla žena

Věděli jste, že myčku vynalezla žena? Americkou inovátorku Josephine Cochranovou už nebavilo trávit hodiny u dřezu a v roce 1886 navrhla první komerčně úspěšnou myčku nádobí. Poté, co získala ocenění na světové výstavě v Chicagu, otevřela továrnu na výrobu myček nádobí, které se tehdy prodávaly za cenu kolem tří set dolarů.

Myčky nádobí jsou v dnešní době mnohem sofistikovanější a mnohem dražší než původní oceněný model Josephine. Navíc na stránce How Stuff Works uvádí, že moderní myčky jsou skoro jako roboti. Veškerou práci dělají (skoro) sami, a dokonce dokážou určit, jak horká musí být voda, stejně jako posoudit, kdy je nádobí čisté.

Jak zmást myčku

V některých případech můžete myčku nádobí zmást. Je běžným zvykem opláchnout talíře, pánve a další špinavější nádobí ještě před vložením do myčky. Mnozí z nás to dělají proto, že si myslíme, že se nádobí lépe umyje a že se myčka nezanese zbytky jídla. To však možná platilo pro starší modely myček bez chytrých programů a senzorů.

U modernějších modelů výrobci nedoporučují nádobí před vložením oplachovat. Dnešní myčky mají nejen chytré programy předmytí, ale dokážou také rozpoznat, jak moc je nádobí znečištěné. Kvůli tomu může předchozí ruční oplachování ve dřezu oklamat senzory myčky. Myčka pak zvolí kratší mycí cyklus a nádobí nebude dostatečně čisté. Je to ta největší chyba, kterou většina z nás dělá.

Plýtvání vody

Ručním oplachováním se navíc jen vyplýtvá více vody a nádobí nebude o moc čistší. Z nádobí je samozřejmě nutné odstranit zbytky jídla ale nemusíte to dělat, pokud na talíři zbylo jen pár drobků.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama