REKLAMA

Mýt, či nemýt? Jak moc riskujete své zdraví omýváním syrového masa dle expertů

Omývání syrového masa je odvěkou spornou otázkou. Dle studie FSIS bylo ale dosaženo jednoznačného výsledku. Jaké je tedy doporučení expertů na bezpečnost potravin?

REKLAMA

Omývání syrového masa

Mnoho z nás by na tuto otázku odpovědělo samozřejmě, že ano – častým argumentem je věta „Kdo ví, kde se to válelo?“. Někdo omývá syrové maso pod tekoucí vodou, někteří jej namáčejí do slané vody či dokonce používají roztok octa či vody s citronem, aby maso pořádně očistili. Nicméně dle zdrojů USDA (U.S. department of agriculture) se omývání syrového masa nedoporučuje. Bakterie, které se drží na syrovém mase nebo v jeho šťávě se mohou omýváním přenášet na další povrchy a kontaminovat tak nejenom okolí, ale i ostatní potraviny. Tomu říkáme křížová kontaminace.

Mytí syrového masa před jeho zpracováním je konvence, která se přechovala z dob dřívějších, kdy si lidé sami zpracovávali maso z domácího chovu. Moderní forma zpracování masa takové ošetření ale nevyžaduje. Maso se totiž čistí během jeho zpracování. Navíc přípravou (vařením, smažením, grilováním, pečením) se bakterie a zárodky usazené na mase zničí, takže jeho předchozí mytí je tedy bezpředmětné.

Při jaké teplotě připravovat maso?

Jak zjistíte, že se maso připravuje při dostatečné teplotě, aby se zbavilo všech bakterií? Nejvhodnějším způsobem je používat potravinářský teploměr. Veškeré maso by se mělo připravovat při minimální teplotě 70 °C a je potřeba jej nechat před podáváním minimálně 3 minuty odpočívat.

Mleté maso ale tvoří výjimku. Zde byste měli být mnohem opatrnější a připravovat na teplotu minimálně 75 °C. Teploměr vždy propíchněte až do středu masa.

Solný roztok na mytí masa

Mnoho z nás nedá na solný roztok dopustit, nicméně zde USDA nemá tato aktivita význam pro bezpečnost potravin. Pokud si však na tomto postupu trváte, je potřeba zabránit křížové kontaminaci při namáčení a vyjmutí masa z roztoku. Tekutinu je potřeba velice opatrně vylít a NIKDY ji nepoužívat znovu. Také nádobu, ve které jste maso máčeli, je třeba dostatečně dezinfikovat, stejně jako dřez a všechny povrchy, které se s tímto roztokem dostaly do kontaktu.

Někdy lidé také maso namáčí do tohoto roztoku s domněnkou, že jej zbaví sodíku a soli. Omytím, opláchnutím nebo namočením masného výrobku se však odstraní jen velmi málo soli, a proto se toto nedoporučuje.

Studie USDA o mytí drůbeže

USDA provedlo studii, v níž sledovala činnost lidí, kteří při domácím vaření myjí nebo oplachují syrovou drůbež. Jaké byly jejich důvody?

  • 30 % – odstranění slizu, tuku a krve
  • 28 % – ze zvyku
  • 19 % – protože to dělá někdo z rodiny
  • 19 % – kvůli odstranění zárodečných bakterií

Všichni byli sledováni při přípravě kuřete a zeleninového salátu, aby se zjistilo, k jak vysoké míře kontaminace zde dochází.

Výsledky dokázaly, že právě mytí masa a okamžité nedesinfikování okolí znamená vysokou míru kontaminace. Toto riziko výrazně snížíte tím, že budete připravovat syrové maso až nakonec – prvně připravte třeba salát – a následně využijte prostor pro přípravu syrového masa.

60 % účastníků se ujistilo v tom, že po omytí syrového masa měli ve dřezu a jeho okolí bakterie. A dokonce 14 % z nich mělo bakterie ve dřezu i po jeho dezinfekci!

Pokud tedy po omytí masa omyjete i zeleninu, riskujete její přímou kontaminaci, což se stalo u 26 % účastníků. Nicméně bakterie v mase ve velké míře si bohužel můžete přinést i z obchodu, web iDNES.cz informoval o této aktuální situaci, která nedávno postihla i Českou republiku.

Je tedy mnohem důležitější mýt si při přípravě ruce než maso samotné. A co vy, omýváte syrové maso, nebo se bojíte bakterií?

Autor: Michaela Romanová – NašeTéma. Zdroje: FSIS, USDA, iDNES.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Rajchl je nejen Putinova služka, ale i lhář, řekl senátor Láska....

V kauze nového poslance Jindřicha Rajchla podle senátora Václava Lásky nejde o samotnou kauzu, ale o to,...

Zdechovský zaslal kvůli kauze KFC interpelaci Komisi. Ta žádá koordinaci států...

V září inspekce odhalila prošlé marinované maso v liberecké pobočce KFC. Nyní přibyl další případ s rozmrazováním...

Psi mě naučili nikdy se nevzdávat, říká armádní psovodka Adriana Švecová

Armádní psovodka Adriana Švecová už v pětadvaceti letech patří do české reprezentace v canicrossu. Prvního psa si...

Jaký topný systém v dnešním domě dává smysl a proč volit...

Vytápění je jedním z nejzásadnějších aspektů domácí pohody. Volba vhodného topného systému se promítá do každodenního komfortu,...

Překvapte návštěvu zajímavým pohoštěním. Alsaský cibulový koláč si skvěle rozumí s...

Vyměňte klasické chlebíčky a jednohubky za něco netradičního. Připravte si alsaský cibulový koláč z pár ingrediencí, který...

Recenze knihy Na vše připravena Ivanky Deváté

Ivanka Devátá letos slaví devadesátiny a u této příležitosti vydala novou knihu Na vše připravena. V knižním...

Nejkrásnější Češky boří mýty o hloupých blondýnách. V soutěžích krásy uspěly...

A znáte tenhle? "Přijde blondýna do obchodu…" Stop. Čtyři nejkrásnější Češky, které uspěly v mezinárodních soutěžích krásy,...

Stává se z politiky experiment? Pášma varuje před normalizací agrese a...

Antonín Pášma ze Štítu demokracie varuje, že se z politiky stává nebezpečný experiment, kde se agrese a...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA