REKLAMA

Máte doma smetanu a parmezán? Připravte si vynikající gnocchi s kuřecím masem

Milujete italskou kuchyni? Uvařte si domácí gnocchi s kuřecím masem, smetanou a parmezánem. Od té doby, co jsem gnocchi s parmezánem uvařila, obědváme je každý týden, říká redaktorka NašeTéma Nikola Strnadová.

REKLAMA

Gnocchi jsou malé bramborové noky pocházející z Itálie. Spoustě lidí dělá problém jejich správná výslovnost. Často používají nesprávné výrazy, například „gnoči“ nebo „noči“. Jediný správný výraz ale je „ňoky“.

„V italské kuchyni se gnocchi jedí nejčastěji jako předkrm, přitom jsou dostatečně vydatné na to, aby mohly být podávány jako hlavní chod,“ uvádí web Britannica.

Recept: Gnocchi s kuřecím masem

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • dvě kuřecí prsa
  • 250 ml smetany ke šlehání (alespoň 30%)
  • 100 g parmazánu
  • 100 g slaniny
  • olej na smažení masa
  • koření podle chuti
  • sůl, pepř

Postup přípravy

Nejprve si uvaříme celé brambory ve slupce v osolené vodě. Když je máme uvařené, vodu slejeme a ještě horké brambory loupeme. Vezmeme si ruční mlýnek, případně rozmačkávač, a brambory rozmačkáme. Když to uděláme víckrát, bude struktura noků lepší.

Rozmačkané brambory přendáme na vál a klepneme do nich tři vejce. Následně přidáme asi polovinu polohrubé mouky. Začneme všechny ingredience hníst, dokud nám nevznikne těsto. V průběhu přidáváme ke směsi mouku. Pozor! Pokud budete s těstem pracovat příliš dlouho, budou gnocchi příliš těžké a hutné.

Z těsta si vždy ukrojte malý kousek, který vytvarujete do válečku o průměru asi 1,5 cm. Pokud byste chtěli, aby vaše gnocchi vypadaly jako ty z obchodu, vezměte ještě vidličku a jemně ji přitlačte na každý nok.

Gnocchi vaříme v osolené vodě do té doby, dokud nevyplavou nahoru. Dávejte pozor, bývají vařené opravdu velmi rychle. Pokud je nechcete hned vařit, přendejte je do sáčku a dejte do mrazáku. Nebudou mít alespoň tendenci se roztékat.

Pokud na výrobu vlastních noků nemáte čas, můžete si koupit už hotové ve kterémkoliv supermarketu. Jsou vynikající, za dobrou cenu a máte to bez práce. Přiznám se, že občas po těch kupovaných ráda sáhnu.

Gnocchi budeme podávat s kuřecím masem, smetanou a parmazánem. Proto je třeba si nakrájet kuřecí prsa na malé kostičky a opéct je na pánvi. K masu nejčastěji přidávám grilovací koření, provensálské bylinky a trochu pálivého koření.

Když je maso zatažené, přidáme nakrájenou slaninu a osmahneme ji s masem. Mezitím si nastrouháme parmazán a smícháme ho se smetanou. Smetanu s parmazánem ještě trochu opepříme a osolíme.

Uvařené gnocchi smícháme s kuřecím masem se slaninou a přidáme smetanu s parmazánem. Celé promícháme. Rozehřejeme troubu na 180 °C a celé pečeme asi 15 minut. Dobrou chuť.

Autor: Nikola Strnadová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Kalifornii svíral 2 roky strach kvůli zavražděným studentkám, zatčen byl přítel...

Když se Edmund Kemper v roce 1973 sám udal, byl to i pro policisty šok. Chodil s...

Morpheus: nový hrdina pro mládež, který prodává pravdu, ne pohádky

Rapper Morpheus je novým fenoménem internetu a čerstvým hrdinou pro mladou generaci. Na první pohled drsný, potetovaný...

Od klasiky ke vzoru: Kabelky Coach a Desigual, analýza trendů na...

Kabelky jsou jedním z nejdůležitějších doplňků v ženském šatníku. Nejenže dotvářejí outfit, ale často o své majitelce...

Opět se blíží změna času, fenomén, na kterém se úplně neshodnou...

Dvakrát do roka, v březnu a říjnu, dochází k posunu času, a to o hodinu dopředu, respektive...

Úmrtí, skandály i spory. Proč museli tvůrci Harryho Pottera měnit herce

Za kouzelným světem Bradavic se skrývají i méně pohádkové příběhy. Úmrtí, skandály i tvůrčí rozhodnutí způsobila, že...

Angličtina pro předškoláky: hravé učení pro budoucnost

Dnešní svět je propojený víc než kdy dřív – hranice mezi zeměmi mizí a angličtina se stává...

Nové destinace a více letů. Letiště Praha přináší novinky do zimního...

Létáte v zimě do zahraničí? Máme pro vás dobrou zprávu. Zimní letový řád přináší 15 nových destinací...

Motoristé obviňují novinářku Pokornou z plagiátorství, škola však originalitu bakalářky potvrdila

Dva neúspěšní sněmovní kandidáti za Motoristy obvinili investigativní novinářku Deníku N Zdislavu Pokornou z plagiátorství. Na sociálních...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA