REKLAMA

Máte doma smetanu a parmezán? Připravte si vynikající gnocchi s kuřecím masem

Milujete italskou kuchyni? Uvařte si domácí gnocchi s kuřecím masem, smetanou a parmezánem. Od té doby, co jsem gnocchi s parmezánem uvařila, obědváme je každý týden, říká redaktorka NašeTéma Nikola Strnadová.

REKLAMA

Gnocchi jsou malé bramborové noky pocházející z Itálie. Spoustě lidí dělá problém jejich správná výslovnost. Často používají nesprávné výrazy, například „gnoči“ nebo „noči“. Jediný správný výraz ale je „ňoky“.

„V italské kuchyni se gnocchi jedí nejčastěji jako předkrm, přitom jsou dostatečně vydatné na to, aby mohly být podávány jako hlavní chod,“ uvádí web Britannica.

Recept: Gnocchi s kuřecím masem

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • dvě kuřecí prsa
  • 250 ml smetany ke šlehání (alespoň 30%)
  • 100 g parmazánu
  • 100 g slaniny
  • olej na smažení masa
  • koření podle chuti
  • sůl, pepř

Postup přípravy

Nejprve si uvaříme celé brambory ve slupce v osolené vodě. Když je máme uvařené, vodu slejeme a ještě horké brambory loupeme. Vezmeme si ruční mlýnek, případně rozmačkávač, a brambory rozmačkáme. Když to uděláme víckrát, bude struktura noků lepší.

Rozmačkané brambory přendáme na vál a klepneme do nich tři vejce. Následně přidáme asi polovinu polohrubé mouky. Začneme všechny ingredience hníst, dokud nám nevznikne těsto. V průběhu přidáváme ke směsi mouku. Pozor! Pokud budete s těstem pracovat příliš dlouho, budou gnocchi příliš těžké a hutné.

Z těsta si vždy ukrojte malý kousek, který vytvarujete do válečku o průměru asi 1,5 cm. Pokud byste chtěli, aby vaše gnocchi vypadaly jako ty z obchodu, vezměte ještě vidličku a jemně ji přitlačte na každý nok.

Gnocchi vaříme v osolené vodě do té doby, dokud nevyplavou nahoru. Dávejte pozor, bývají vařené opravdu velmi rychle. Pokud je nechcete hned vařit, přendejte je do sáčku a dejte do mrazáku. Nebudou mít alespoň tendenci se roztékat.

Pokud na výrobu vlastních noků nemáte čas, můžete si koupit už hotové ve kterémkoliv supermarketu. Jsou vynikající, za dobrou cenu a máte to bez práce. Přiznám se, že občas po těch kupovaných ráda sáhnu.

Gnocchi budeme podávat s kuřecím masem, smetanou a parmazánem. Proto je třeba si nakrájet kuřecí prsa na malé kostičky a opéct je na pánvi. K masu nejčastěji přidávám grilovací koření, provensálské bylinky a trochu pálivého koření.

Když je maso zatažené, přidáme nakrájenou slaninu a osmahneme ji s masem. Mezitím si nastrouháme parmazán a smícháme ho se smetanou. Smetanu s parmazánem ještě trochu opepříme a osolíme.

Uvařené gnocchi smícháme s kuřecím masem se slaninou a přidáme smetanu s parmazánem. Celé promícháme. Rozehřejeme troubu na 180 °C a celé pečeme asi 15 minut. Dobrou chuť.

Autor: Nikola Strnadová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Pro milovníky netradičního cukroví: Recept na zázvorové sušenky s pomerančem a...

Hledáte cukroví, které vynikne mezi klasickým lineckým a vanilkovými rohlíčky? Překvapte letos svou rodinu zázvorovými sušenkami, které...

Recenze: Jen ve snu. Animovaný příběh od Netflixu nenásilným způsobem ponaučí...

Moct si splnit své sny zní jako báječná možnost. V novém animovaném filmu Jen ve snu na...

Tatér Ondřej Konupčík pomáhá rodinám v tíživé situaci. Na jeho tetování...

Tatér Ondřej Konupčík patří mezi světové špičky ve svém oboru. Netetuje podle klasických šablon, k tetování přistupuje...

Recept na citronové cukroví s kapkou luxusu a šlechtickou historií

Citron patří k nejběžnějším surovinám na vánoční cukroví. Před dvěma stoletími byl ale symbolem bohatství a dražší...

Češi podceňují onkologické screeningy. Často je odrazují obavy z výsledků

Kromě toho, že po celý listopad probíhá celosvětově známá akce Movember upozorňující na nádorová onemocnění u mužů,...

Výbuch zničil železniční trať v Polsku. Premiér Tusk mluví o sabotáži

Železniční trať mezi Varšavou a Lublinem poškodil v neděli výbuch. Polský premiér Donald Tusk v pondělí uvedl,...

Jak vybrat ten pravý zahradní domek na nářadí, aby vydržel roky

Každý, kdo tráví čas na zahradě, ví, že bez pořádku to nejde. Zahradní domek na nářadí není...

Recenze: Frankenstein patří na Netflixu mezi nejsledovanější novinky

Frankenstein je vedle Drákuly nejznámější hororové monstrum. Slavný režisér Guillermo del Toro nyní představil svou verzi románu...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA