REKLAMA

Máte doma smetanu a parmezán? Připravte si vynikající gnocchi s kuřecím masem

Milujete italskou kuchyni? Uvařte si domácí gnocchi s kuřecím masem, smetanou a parmezánem. Od té doby, co jsem gnocchi s parmezánem uvařila, obědváme je každý týden, říká redaktorka NašeTéma Nikola Strnadová.

REKLAMA

Gnocchi jsou malé bramborové noky pocházející z Itálie. Spoustě lidí dělá problém jejich správná výslovnost. Často používají nesprávné výrazy, například „gnoči“ nebo „noči“. Jediný správný výraz ale je „ňoky“.

„V italské kuchyni se gnocchi jedí nejčastěji jako předkrm, přitom jsou dostatečně vydatné na to, aby mohly být podávány jako hlavní chod,“ uvádí web Britannica.

Recept: Gnocchi s kuřecím masem

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • dvě kuřecí prsa
  • 250 ml smetany ke šlehání (alespoň 30%)
  • 100 g parmazánu
  • 100 g slaniny
  • olej na smažení masa
  • koření podle chuti
  • sůl, pepř

Postup přípravy

Nejprve si uvaříme celé brambory ve slupce v osolené vodě. Když je máme uvařené, vodu slejeme a ještě horké brambory loupeme. Vezmeme si ruční mlýnek, případně rozmačkávač, a brambory rozmačkáme. Když to uděláme víckrát, bude struktura noků lepší.

Rozmačkané brambory přendáme na vál a klepneme do nich tři vejce. Následně přidáme asi polovinu polohrubé mouky. Začneme všechny ingredience hníst, dokud nám nevznikne těsto. V průběhu přidáváme ke směsi mouku. Pozor! Pokud budete s těstem pracovat příliš dlouho, budou gnocchi příliš těžké a hutné.

Z těsta si vždy ukrojte malý kousek, který vytvarujete do válečku o průměru asi 1,5 cm. Pokud byste chtěli, aby vaše gnocchi vypadaly jako ty z obchodu, vezměte ještě vidličku a jemně ji přitlačte na každý nok.

Gnocchi vaříme v osolené vodě do té doby, dokud nevyplavou nahoru. Dávejte pozor, bývají vařené opravdu velmi rychle. Pokud je nechcete hned vařit, přendejte je do sáčku a dejte do mrazáku. Nebudou mít alespoň tendenci se roztékat.

Pokud na výrobu vlastních noků nemáte čas, můžete si koupit už hotové ve kterémkoliv supermarketu. Jsou vynikající, za dobrou cenu a máte to bez práce. Přiznám se, že občas po těch kupovaných ráda sáhnu.

Gnocchi budeme podávat s kuřecím masem, smetanou a parmazánem. Proto je třeba si nakrájet kuřecí prsa na malé kostičky a opéct je na pánvi. K masu nejčastěji přidávám grilovací koření, provensálské bylinky a trochu pálivého koření.

Když je maso zatažené, přidáme nakrájenou slaninu a osmahneme ji s masem. Mezitím si nastrouháme parmazán a smícháme ho se smetanou. Smetanu s parmazánem ještě trochu opepříme a osolíme.

Uvařené gnocchi smícháme s kuřecím masem se slaninou a přidáme smetanu s parmazánem. Celé promícháme. Rozehřejeme troubu na 180 °C a celé pečeme asi 15 minut. Dobrou chuť.

Autor: Nikola Strnadová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Zoo Praha slaví světový úspěch. Odchovala 18 mláďat dvojzoborožce za 18...

Zoo Praha slaví světový úspěch. Nikde jinde na světě se nepodařilo odchovat 18 mláďat dvojzoborožce nosorožčího za...

Originální vánoční cukroví: Nepečené pistáciové kuličky s bílou čokoládou

Zkuste letos vánoční cukroví ozvláštnit něčím netradičním. V těchto kuličkách se skvěle snoubí chuť sladké bílé čokolády,...

Jak vytvořit útulnou atmosféru doma pomocí svíček

Vánoce přejí teplému světlu a malým rituálům. Svíčky a svícny dokáží během chvilky v interiéru vytvořit útulno,...

Němci jsou pošahaní negramoti, řekl Turek. Podle Zdechovského bude brzy Letná...

Poslanec Filip Turek čelil podle iROZHLAS.cz trestnímu řízení kvůli podezření ze schvalování trestného činu. Na jeho profilu...

Recept na Kinder likér, který nadchne děti a s rumem i...

Krémový Kinder likér si zamilují děti i dospělí. Jemná čokoládová chuť připomínající Kinder Bueno vykouzlí doma pravou...

Recept na vánoční perníčky jako od babičky, které jsou měkké hned...

Vůně skořice, hřebíčku, badyánu a medu k Vánocům neodmyslitelně patří. Připravte si lahodné perníčky podle rodinného receptu...

Likvidace eternitu a co ovlivňuje cenu odborné likvidace azbestu

Možná jste to už zažili. Chystáte se na rekonstrukci střechy, stojíte na dvoře a při pohledu vzhůru...

Domácí kebab z mletého masa je hitem sociálních sítí. Připravíte ho...

Domácí kebab se v poslední době stal hitem sociálních sítí. A není divu. Během pár desítek minut...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA