REKLAMA

Máte doma smetanu a parmezán? Připravte si vynikající gnocchi s kuřecím masem

Milujete italskou kuchyni? Uvařte si domácí gnocchi s kuřecím masem, smetanou a parmezánem. Od té doby, co jsem gnocchi s parmezánem uvařila, obědváme je každý týden, říká redaktorka NašeTéma Nikola Strnadová.

REKLAMA

Gnocchi jsou malé bramborové noky pocházející z Itálie. Spoustě lidí dělá problém jejich správná výslovnost. Často používají nesprávné výrazy, například „gnoči“ nebo „noči“. Jediný správný výraz ale je „ňoky“.

„V italské kuchyni se gnocchi jedí nejčastěji jako předkrm, přitom jsou dostatečně vydatné na to, aby mohly být podávány jako hlavní chod,“ uvádí web Britannica.

Recept: Gnocchi s kuřecím masem

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • dvě kuřecí prsa
  • 250 ml smetany ke šlehání (alespoň 30%)
  • 100 g parmazánu
  • 100 g slaniny
  • olej na smažení masa
  • koření podle chuti
  • sůl, pepř

Postup přípravy

Nejprve si uvaříme celé brambory ve slupce v osolené vodě. Když je máme uvařené, vodu slejeme a ještě horké brambory loupeme. Vezmeme si ruční mlýnek, případně rozmačkávač, a brambory rozmačkáme. Když to uděláme víckrát, bude struktura noků lepší.

Rozmačkané brambory přendáme na vál a klepneme do nich tři vejce. Následně přidáme asi polovinu polohrubé mouky. Začneme všechny ingredience hníst, dokud nám nevznikne těsto. V průběhu přidáváme ke směsi mouku. Pozor! Pokud budete s těstem pracovat příliš dlouho, budou gnocchi příliš těžké a hutné.

Z těsta si vždy ukrojte malý kousek, který vytvarujete do válečku o průměru asi 1,5 cm. Pokud byste chtěli, aby vaše gnocchi vypadaly jako ty z obchodu, vezměte ještě vidličku a jemně ji přitlačte na každý nok.

Gnocchi vaříme v osolené vodě do té doby, dokud nevyplavou nahoru. Dávejte pozor, bývají vařené opravdu velmi rychle. Pokud je nechcete hned vařit, přendejte je do sáčku a dejte do mrazáku. Nebudou mít alespoň tendenci se roztékat.

Pokud na výrobu vlastních noků nemáte čas, můžete si koupit už hotové ve kterémkoliv supermarketu. Jsou vynikající, za dobrou cenu a máte to bez práce. Přiznám se, že občas po těch kupovaných ráda sáhnu.

Gnocchi budeme podávat s kuřecím masem, smetanou a parmazánem. Proto je třeba si nakrájet kuřecí prsa na malé kostičky a opéct je na pánvi. K masu nejčastěji přidávám grilovací koření, provensálské bylinky a trochu pálivého koření.

Když je maso zatažené, přidáme nakrájenou slaninu a osmahneme ji s masem. Mezitím si nastrouháme parmazán a smícháme ho se smetanou. Smetanu s parmazánem ještě trochu opepříme a osolíme.

Uvařené gnocchi smícháme s kuřecím masem se slaninou a přidáme smetanu s parmazánem. Celé promícháme. Rozehřejeme troubu na 180 °C a celé pečeme asi 15 minut. Dobrou chuť.

Autor: Nikola Strnadová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa, která ve středověku zahřívala Vikingy

Tato hutná hrachová polévka s uzeným masem má ve Švédsku bohatou historii. Je symbolem poctivého jídla, které...

USA na příkaz Trumpa zahájily vojenskou operaci Southern Spear proti narkoteroristům

USA zahájily vojenskou operaci Southern Spear mířící proti narkoteroristům na západní polokouli. Americký ministr obrany Pete Hegseth...

Rajchl je nejen Putinova služka, ale i lhář, řekl senátor Láska....

V kauze nového poslance Jindřicha Rajchla podle senátora Václava Lásky nejde o samotnou kauzu, ale o to,...

Zdechovský zaslal kvůli kauze KFC interpelaci Komisi. Ta žádá koordinaci států...

V září inspekce odhalila prošlé marinované maso v liberecké pobočce KFC. Nyní přibyl další případ s rozmrazováním...

Psi mě naučili nikdy se nevzdávat, říká armádní psovodka Adriana Švecová

Armádní psovodka Adriana Švecová už v pětadvaceti letech patří do české reprezentace v canicrossu. Prvního psa si...

Jaký topný systém v dnešním domě dává smysl a proč volit...

Vytápění je jedním z nejzásadnějších aspektů domácí pohody. Volba vhodného topného systému se promítá do každodenního komfortu,...

Překvapte návštěvu zajímavým pohoštěním. Alsaský cibulový koláč si skvěle rozumí s...

Vyměňte klasické chlebíčky a jednohubky za něco netradičního. Připravte si alsaský cibulový koláč z pár ingrediencí, který...

Recenze knihy Na vše připravena Ivanky Deváté

Ivanka Devátá letos slaví devadesátiny a u této příležitosti vydala novou knihu Na vše připravena. V knižním...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA