REKLAMA

Luxusní guláš jako od mistra kuchaře aneb Vyvarujte se 5 zásadním chybám

Hovězí, vepřový, kuřecí… Guláš má mnoho podob, ale jen jeden je ten pravý. Chcete se vyhnout kulinářskému faux pas a uvařit pravý guláš? Pak se vyvarujte těmto pěti nejčastějším chybám, které dokážou i z nadějného kotlíku udělat nevýraznou gulášovou břečku. S našimi radami se stanete královnou gulášové kuchyně.

REKLAMA

Gulášová alchymie: 5 hříchů

Kdo by nemiloval poctivý, hutný guláš? V chladných měsících zahřeje a zasytí, je symbolem pohody a rodinných obědů. Ale uvařit dokonalý guláš není jen tak. I zdánlivě jednoduchý recept skrývá nástrahy, které mohou výsledek zkazit.

Redakce NašeTéma.cz pro vás s pomocí zkušených kuchařů sestavila pět nejčastějších chyb, kterých se při přípravě guláše dopouštíme.

Špatná volba masa: Kližka je základ

Základem dobrého guláše je kvalitní maso. Zapomeňte na libové kousky, ty v guláši nemají co dělat. Ideální volbou je hovězí kližka, prorostlá a s dostatkem kolagenu. Právě ten se během dlouhého vaření rozpustí a dodá guláši tu správnou hustotu. Alternativou může být hovězí krk nebo plec. Drůbeží či vepřové maso se pro klasický guláš moc nehodí.

Doba vaření guláše

Guláš potřebuje čas. Zapomeňte na rychlé vaření, to se vám nevyplatí. Maso potřebuje několik hodin pomalého dušení, aby se na jazyku rozpadalo a dosáhlo té správné konzistence.

REKLAMA

Čím déle se guláš vaří, tím lépe se chutě propojí a výsledek bude lahodnější. Není výjimkou, že se guláš vaří i pět hodin.

Paprika až do omáčky? Chyba!

Mletá paprika je pro guláš nepostradatelná, to je jasné. Ale namísto toho, abyste ji sypali rovnou do omáčky, zkuste jiný postup. Kostky masa obalte v paprice a opečte je na tuku. Tento trik dodá guláši hlubší chuť a krásnou barvu. Maso se navíc krásně zatáhne.

Zelenina v nesprávný čas

Zelenina do guláše patří, ale je důležité ji přidat ve správný čas. Kořenová zelenina, jako je mrkev a celer, potřebuje kratší dobu vaření než maso. Přidejte ji zhruba hodinu před koncem vaření, aby se nerozvařila a zachovala si svou strukturu.

Hotové gulášové koření? Raději ne

V dnešní uspěchané době je lákavé sáhnout po hotových kořenících směsích. U guláše se to ale nevyplácí. Tyto směsi často obsahují zbytečné přísady a mohou přebít přirozenou chuť guláše. Vsaďte raději na čerstvé koření z trhů, jako je paprika, kmín, pepř, bobkový list a tymián.

REKLAMA

S těmito tipy se z vás stane královna gulášového umění. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Nový film Karavan s Aňou Geislerovou míří na filmový festival v...

Scenáristka a režisérka Zuzana Kirchnerová v Cannes vyhrála se svým studentským krátkým snímkem Bába (2009) a letos...

Roboti by mohli do 10 let vyhladit lidstvo. Nejde o sci-fi,...

Nový dokument AI 2027, vydaný Danielem Kokotajlem a jeho týmem, předpovídá, že umělá inteligence (AI) by mohla...

V Řeporyjích vyřešili nelegální odkládání odpadu dodáním zpět hříšníkům

Nelegální odkládání odpadu vedle kontejnerů se v Řeporyjích může nově obrátit proti samotným původcům. Starosta Pavel Novotný...

Gorila Gaia z pražské zoo oslaví první narozeniny

V sobotu 12. dubna uplyne rok od narození gorily nížinné Gaiy v pražské zoologické zahradě. Zoo Praha...

Chorvatsko nabídne v letní sezóně přímé lety se 122 městy

Chorvatsko bude mít v období od konce března do konce října přímé letecké spojení se 122 zahraničními...

Kancelář Poslanecké sněmovny: Nora Fridrichová obcházela pravidla akreditačního systému

Kancelář Poslanecké sněmovny neudělila jednorázovou akreditaci novinářce Fridrichové kvůli obcházení pravidel akreditačního systému, sdělila serveru NašeTéma.cz vedoucí...

Meta ukončí ověřování faktů na Facebooku a Instagramu

Společnost Meta ruší systém ověřování faktů na svých sociálních sítích a nahrazuje ho modelem "Community Notes", kde...

Revoluce v obouvání: Barefoot boty pro každodenní nošení

Barefoot obuv není v posledních letech jenom obyčejným módním výstřelkem, který pomine a zmizí. Naopak, svou myšlenkou...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA