Luxusní guláš jako od mistra kuchaře aneb Vyvarujte se 5 zásadním chybám

Hovězí, vepřový, kuřecí… Guláš má mnoho podob, ale jen jeden je ten pravý. Chcete se vyhnout kulinářskému faux pas a uvařit pravý guláš? Pak se vyvarujte těmto pěti nejčastějším chybám, které dokážou i z nadějného kotlíku udělat nevýraznou gulášovou břečku. S našimi radami se stanete královnou gulášové kuchyně.

REKLAMA

Gulášová alchymie: 5 hříchů

Kdo by nemiloval poctivý, hutný guláš? V chladných měsících zahřeje a zasytí, je symbolem pohody a rodinných obědů. Ale uvařit dokonalý guláš není jen tak. I zdánlivě jednoduchý recept skrývá nástrahy, které mohou výsledek zkazit.

Redakce NašeTéma.cz pro vás s pomocí zkušených kuchařů sestavila pět nejčastějších chyb, kterých se při přípravě guláše dopouštíme.

Špatná volba masa: Kližka je základ

Základem dobrého guláše je kvalitní maso. Zapomeňte na libové kousky, ty v guláši nemají co dělat. Ideální volbou je hovězí kližka, prorostlá a s dostatkem kolagenu. Právě ten se během dlouhého vaření rozpustí a dodá guláši tu správnou hustotu. Alternativou může být hovězí krk nebo plec. Drůbeží či vepřové maso se pro klasický guláš moc nehodí.

Doba vaření guláše

Guláš potřebuje čas. Zapomeňte na rychlé vaření, to se vám nevyplatí. Maso potřebuje několik hodin pomalého dušení, aby se na jazyku rozpadalo a dosáhlo té správné konzistence.

Čím déle se guláš vaří, tím lépe se chutě propojí a výsledek bude lahodnější. Není výjimkou, že se guláš vaří i pět hodin.

Paprika až do omáčky? Chyba!

Mletá paprika je pro guláš nepostradatelná, to je jasné. Ale namísto toho, abyste ji sypali rovnou do omáčky, zkuste jiný postup. Kostky masa obalte v paprice a opečte je na tuku. Tento trik dodá guláši hlubší chuť a krásnou barvu. Maso se navíc krásně zatáhne.

Zelenina v nesprávný čas

Zelenina do guláše patří, ale je důležité ji přidat ve správný čas. Kořenová zelenina, jako je mrkev a celer, potřebuje kratší dobu vaření než maso. Přidejte ji zhruba hodinu před koncem vaření, aby se nerozvařila a zachovala si svou strukturu.

Hotové gulášové koření? Raději ne

V dnešní uspěchané době je lákavé sáhnout po hotových kořenících směsích. U guláše se to ale nevyplácí. Tyto směsi často obsahují zbytečné přísady a mohou přebít přirozenou chuť guláše. Vsaďte raději na čerstvé koření z trhů, jako je paprika, kmín, pepř, bobkový list a tymián.

S těmito tipy se z vás stane královna gulášového umění. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Ceny ropy na trzích klesají. Rekordní přebytek těžby a nejnižší poptávka...

Omezení dovozu ruské ropy do Evropy, válka na Blízkém východě a další geopolitická napětí v posledních několika...

Areál bývalé huti Poldi ožívá. Z místa s bohatou historií vzniká...

Bývalá huť Poldi v Kladně se mění v moderní průmyslovou zónu. Investor RSJ a developer Panattoni tu...

Fejeton Venduly Kreplové: Volební kuriozity v cizině

Průběh voleb v České republice dobře známe. Většina dospělých volby aspoň jednou absolvovala anebo o nich slyšela....

Rusové a Bělorusové nesmějí do kvalifikace na zimní olympiádu 2026

Rada Mezinárodní lyžařské federace (FIS) zakázala lyžařům a snowboardistům z Ruska a Běloruska účast v kvalifikačních soutěžích pro...

Komentář: Prestiž na první pohled. Budou plastické operace novým společenským statusem?

Bohatí lidé vždy jezdili drahými auty, nosili luxusní značkové hodinky a oblečení uznávaných módních značek. Chodili se...

Wikipedia přichází kvůli AI o čtenáře. Upřednostňujeme vydavatele, brání se Google

Wikipedia zaznamenala výrazný pokles návštěvnosti svých webových stránek. Podle organizace Wikimedia Foundation za to mohou vyhledávače, které...

Protikorupční linka propojuje data s Registrem dlužníků

Protikorupční linka a Registr dlužníků ČR nově propojují údaje z oficiálních registrů a umožňují anonymně podávat podněty...

Miroslava Bobka v pražské zoo dočasně nahradí Štěpán Kyjovský

Miroslav Bobek poslední říjnový den končí na postu ředitele Zoologické zahrady v Praze. Svou rezignaci ohlásil už...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA