REKLAMA

Luxusní guláš jako od mistra kuchaře aneb Vyvarujte se 5 zásadním chybám

Hovězí, vepřový, kuřecí… Guláš má mnoho podob, ale jen jeden je ten pravý. Chcete se vyhnout kulinářskému faux pas a uvařit pravý guláš? Pak se vyvarujte těmto pěti nejčastějším chybám, které dokážou i z nadějného kotlíku udělat nevýraznou gulášovou břečku. S našimi radami se stanete královnou gulášové kuchyně.

REKLAMA

Gulášová alchymie: 5 hříchů

Kdo by nemiloval poctivý, hutný guláš? V chladných měsících zahřeje a zasytí, je symbolem pohody a rodinných obědů. Ale uvařit dokonalý guláš není jen tak. I zdánlivě jednoduchý recept skrývá nástrahy, které mohou výsledek zkazit.

Redakce NašeTéma.cz pro vás s pomocí zkušených kuchařů sestavila pět nejčastějších chyb, kterých se při přípravě guláše dopouštíme.

Špatná volba masa: Kližka je základ

Základem dobrého guláše je kvalitní maso. Zapomeňte na libové kousky, ty v guláši nemají co dělat. Ideální volbou je hovězí kližka, prorostlá a s dostatkem kolagenu. Právě ten se během dlouhého vaření rozpustí a dodá guláši tu správnou hustotu. Alternativou může být hovězí krk nebo plec. Drůbeží či vepřové maso se pro klasický guláš moc nehodí.

Doba vaření guláše

Guláš potřebuje čas. Zapomeňte na rychlé vaření, to se vám nevyplatí. Maso potřebuje několik hodin pomalého dušení, aby se na jazyku rozpadalo a dosáhlo té správné konzistence.

Čím déle se guláš vaří, tím lépe se chutě propojí a výsledek bude lahodnější. Není výjimkou, že se guláš vaří i pět hodin.

REKLAMA

Paprika až do omáčky? Chyba!

Mletá paprika je pro guláš nepostradatelná, to je jasné. Ale namísto toho, abyste ji sypali rovnou do omáčky, zkuste jiný postup. Kostky masa obalte v paprice a opečte je na tuku. Tento trik dodá guláši hlubší chuť a krásnou barvu. Maso se navíc krásně zatáhne.

Zelenina v nesprávný čas

Zelenina do guláše patří, ale je důležité ji přidat ve správný čas. Kořenová zelenina, jako je mrkev a celer, potřebuje kratší dobu vaření než maso. Přidejte ji zhruba hodinu před koncem vaření, aby se nerozvařila a zachovala si svou strukturu.

Hotové gulášové koření? Raději ne

V dnešní uspěchané době je lákavé sáhnout po hotových kořenících směsích. U guláše se to ale nevyplácí. Tyto směsi často obsahují zbytečné přísady a mohou přebít přirozenou chuť guláše. Vsaďte raději na čerstvé koření z trhů, jako je paprika, kmín, pepř, bobkový list a tymián.

S těmito tipy se z vás stane královna gulášového umění. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Umělá inteligence je v rozpoznání mrtvice 2krát přesnější než lékař

Nová studie ukazuje, že umělá inteligence dokáže s dvakrát větší přesností než lékaři určit, kdy došlo k...

Lukáš Vaculík jako podezřelý z vraždy? Prima natáčí krimi seriál Noční...

Renomovaný kardiochirurg obviněný ze série vražd, ztráta paměti a boj o očištění vlastního jména. TV Prima chystá...

Podle sázkovek bude příštím premiérem Andrej Babiš. Fiala ani Rakušan nemají...

Sázkové kanceláře se už nyní zaměřily na příští volby do Poslanecké sněmovny a podle aktuálních kurzů je...

Léky na spaní mohou ovlivňovat noční detoxikaci mozku, naznačují vědci

Nový výzkum odhaluje, že běžné léky na spaní mohou narušovat přirozený proces noční detoxikace mozku. Studie na...

Sluneční symfonie: Poslechněte si, jak zní tříletý ohňostroj Slunce

Slunce se probouzí k životu! I když ještě nedosáhlo vrcholu svého 11letého cyklu, už nám předvádí neuvěřitelné...

V Ústí na přechodu srazil strážnici a ujel! Policie žádá o...

Přímo na přechodu pro chodce v Ústí nad Labem srazil řidič modrého vozu strážnici městské policie a...

Princezna Kate Middleton slaví 43. narozeniny

Dnes, 9. ledna 2025, slaví Kate Middleton, princezna z Walesu, své 43. narozeniny. Princezna Kate, jak je...

Katastrofa, je mi zle, Eva Burešová kritizuje nový zákon o znásilnění

Herečka Eva Burešová se na Instagramu pořádně rozčílila. Důvodem je kontroverzní rozsudek v případu muže, který zneužil...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA