Dabiz Muñoz Rosillo je španělský šéfkuchař, který v roce 2023 získal ocenění The Best Chef Awards. Jeho restaurace DiverXO v Madridu je jediná ve Španělsku, která má tři hvězdičky Michelin. Ale jeho cesta k úspěchu nebyla snadná.
Muñoz se narodil v roce 1980 v Madridu. Od dětství miloval vaření a byl ovlivněn svým oblíbeným šéfkuchařem Abrahamem Garcíou, který provozoval restauraci Viridiana. Muñoz se rozhodl následovat jeho kroky a studoval na vysoké škole stravování. Poté pracoval v několika restauracích v Madridu a Londýně, kde se seznámil s asijskou kuchyní.
V roce 2007 otevřel svou první restauraci DiverXO, která kombinovala středomořské a asijské chutě a techniky. Muñoz chtěl nabídnout svým hostům nezapomenutelný gastronomický zážitek, který by je překvapil a pobavil. Jeho pokrmy byly originální, kreativní a odvážné, obsahovaly neobvyklé ingredience, jako jsou pečená dětská ouška, křupavý kachní jazyk nebo obalovaný mozeček.
Ale začátky byly těžké. Muñoz čelil nedostatku peněz, kritice a pochybnostem. Pracoval 17 až 18 hodin denně a někdy vydělal jen 500 eur za týden. „Někteří lidé si myslí, že můj úspěch spadl z nebe. Ale pravdou je, že v prvních sedmi, osmi letech DiverXO jsme sotva vycházeli. Když se ocitnete v takové situaci, lidé vám řeknou, že děláte chybu. A pak se začnete ptát, jestli obětujete celý život porážce,“ prozradil Muñoz v rozhovoru pro Iberia Plus Magazine.
Muñoz se však nevzdal svých snů a pokračoval ve své vizi. Postupně si získal uznání a obdiv jak od veřejnosti, tak od odborníků. V roce 2010 získal svou první hvězdičku Michelin, v roce 2012 druhou a v roce 2014 třetí. Tím se stal nejmladším šéfkuchařem ve Španělsku, který dosáhl tohoto prestižního ocenění. V roce 2015 přestěhoval svou restauraci do většího a modernějšího prostoru, kde mohl rozšířit svou nabídku a kapacitu. V roce 2017 otevřel svou druhou restauraci StreetXO v Londýně, která je inspirována pouličním jídlem z Asie. V roce 2019 otevřel svou třetí restauraci StreetXO v Madridu, která je podobná té londýnské, ale s větším prostorem a různými zábavními prvkami.
Muñoz je známý svou neustálou touhou po inovaci a experimentování. Nebojí se zkoušet nové věci, měnit své menu a překvapovat své hosty. „Neustálé znovuobjevování vyžaduje hodně úsilí a vyžaduje brutální hodnocení sebe sama a svého podnikání, což vás vystavuje velkému riziku. Vždy jste na okraji propasti. Ale v tomto scénáři se cítím dobře. Chci, aby se lidé pokaždé, když se vrátí do DiverXO, cítili jako v nové restauraci,“ vysvětlil španělský šéfkuchař.
Jeho snaha a talent byly odměněny v roce 2023, kdy byl vyhlášen nejlepším šéfkuchařem světa na letošním udílení cen The Best Chef Awards, které se konalo v mexickém Yucatánu. Muñoz porazil další renomované kuchaře, jako jsou Massimo Bottura, René Redzepi nebo Joan Roca. Toto ocenění je založeno na hlasování více než 500 odborníků z celého světa, kteří hodnotí kreativitu, techniku, osobnost a vliv šéfkuchařů.
Muñoz je také známý svou mediální osobností. Účinkoval v několika televizních pořadech, jako jsou MasterChef, Top Chef nebo El Xef. Je také autorem několika kuchařských knih, jako jsou Muñoz X 100, XO Planet nebo DiverXO. Je ženatý s kolumbijskou modelkou a herečkou Cristinou Pedroche, se kterou se oženil v roce 2015.
Muñoz je příkladem toho, že s vášní, odhodláním a tvrdou prací se mohou splnit i ty nejodvážnější sny. Jeho restaurace DiverXO je dnes jednou z nejžádanějších na světě, a to nejen pro svou vynikající kuchyni, ale také pro svou jedinečnou atmosféru a zábavu. Pokud chcete zažít nezapomenutelný gastronomický zážitek, musíte si rezervovat stůl s dostatečným předstihem, protože je téměř nemožné najít volné místo. Vstupenka do restaurace stojí 365 eur a zahrnuje degustační menu, které se skládá z 20 až 25 chodů. Ale podle Muñoze to není jen jídlo, ale také umění, emoce a zábava.
„Jídlo je pro mě způsob, jak vyjádřit své pocity, své sny, své vzpomínky, své touhy. Jídlo je pro mě způsob, jak komunikovat s lidmi, jak je bavit, jak je šokovat, jak je dojmout. Jídlo je pro mě způsob, jak žít,“ dodal Muñoz.