REKLAMA

Když otevřel restauraci, sotva vycházel s penězi. Dnes je z něj nejlepší kuchař na světě

Dabiz Muñoz Rosillo je španělský šéfkuchař, který v roce 2023 získal ocenění The Best Chef Awards. Jeho restaurace DiverXO v Madridu je jediná ve Španělsku, která má tři hvězdičky Michelin. Ale jeho cesta k úspěchu nebyla snadná.

REKLAMA

Muñoz se narodil v roce 1980 v Madridu. Od dětství miloval vaření a byl ovlivněn svým oblíbeným šéfkuchařem Abrahamem Garcíou, který provozoval restauraci Viridiana. Muñoz se rozhodl následovat jeho kroky a studoval na vysoké škole stravování. Poté pracoval v několika restauracích v Madridu a Londýně, kde se seznámil s asijskou kuchyní.

V roce 2007 otevřel svou první restauraci DiverXO, která kombinovala středomořské a asijské chutě a techniky. Muñoz chtěl nabídnout svým hostům nezapomenutelný gastronomický zážitek, který by je překvapil a pobavil. Jeho pokrmy byly originální, kreativní a odvážné, obsahovaly neobvyklé ingredience, jako jsou pečená dětská ouška, křupavý kachní jazyk nebo obalovaný mozeček.

Ale začátky byly těžké. Muñoz čelil nedostatku peněz, kritice a pochybnostem. Pracoval 17 až 18 hodin denně a někdy vydělal jen 500 eur za týden. „Někteří lidé si myslí, že můj úspěch spadl z nebe. Ale pravdou je, že v prvních sedmi, osmi letech DiverXO jsme sotva vycházeli. Když se ocitnete v takové situaci, lidé vám řeknou, že děláte chybu. A pak se začnete ptát, jestli obětujete celý život porážce,“ prozradil Muñoz v rozhovoru pro Iberia Plus Magazine.

Muñoz se však nevzdal svých snů a pokračoval ve své vizi. Postupně si získal uznání a obdiv jak od veřejnosti, tak od odborníků. V roce 2010 získal svou první hvězdičku Michelin, v roce 2012 druhou a v roce 2014 třetí. Tím se stal nejmladším šéfkuchařem ve Španělsku, který dosáhl tohoto prestižního ocenění. V roce 2015 přestěhoval svou restauraci do většího a modernějšího prostoru, kde mohl rozšířit svou nabídku a kapacitu. V roce 2017 otevřel svou druhou restauraci StreetXO v Londýně, která je inspirována pouličním jídlem z Asie. V roce 2019 otevřel svou třetí restauraci StreetXO v Madridu, která je podobná té londýnské, ale s větším prostorem a různými zábavními prvkami.

REKLAMA

Muñoz je známý svou neustálou touhou po inovaci a experimentování. Nebojí se zkoušet nové věci, měnit své menu a překvapovat své hosty. „Neustálé znovuobjevování vyžaduje hodně úsilí a vyžaduje brutální hodnocení sebe sama a svého podnikání, což vás vystavuje velkému riziku. Vždy jste na okraji propasti. Ale v tomto scénáři se cítím dobře. Chci, aby se lidé pokaždé, když se vrátí do DiverXO, cítili jako v nové restauraci,“ vysvětlil španělský šéfkuchař.

Jeho snaha a talent byly odměněny v roce 2023, kdy byl vyhlášen nejlepším šéfkuchařem světa na letošním udílení cen The Best Chef Awards, které se konalo v mexickém Yucatánu. Muñoz porazil další renomované kuchaře, jako jsou Massimo Bottura, René Redzepi nebo Joan Roca. Toto ocenění je založeno na hlasování více než 500 odborníků z celého světa, kteří hodnotí kreativitu, techniku, osobnost a vliv šéfkuchařů.

Muñoz je také známý svou mediální osobností. Účinkoval v několika televizních pořadech, jako jsou MasterChef, Top Chef nebo El Xef. Je také autorem několika kuchařských knih, jako jsou Muñoz X 100, XO Planet nebo DiverXO. Je ženatý s kolumbijskou modelkou a herečkou Cristinou Pedroche, se kterou se oženil v roce 2015.

Muñoz je příkladem toho, že s vášní, odhodláním a tvrdou prací se mohou splnit i ty nejodvážnější sny. Jeho restaurace DiverXO je dnes jednou z nejžádanějších na světě, a to nejen pro svou vynikající kuchyni, ale také pro svou jedinečnou atmosféru a zábavu. Pokud chcete zažít nezapomenutelný gastronomický zážitek, musíte si rezervovat stůl s dostatečným předstihem, protože je téměř nemožné najít volné místo. Vstupenka do restaurace stojí 365 eur a zahrnuje degustační menu, které se skládá z 20 až 25 chodů. Ale podle Muñoze to není jen jídlo, ale také umění, emoce a zábava.

REKLAMA

„Jídlo je pro mě způsob, jak vyjádřit své pocity, své sny, své vzpomínky, své touhy. Jídlo je pro mě způsob, jak komunikovat s lidmi, jak je bavit, jak je šokovat, jak je dojmout. Jídlo je pro mě způsob, jak žít,“ dodal Muñoz.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Předváděcí vozy Škoda aneb Možnost, jak ušetřit při koupi (téměř) nového...

Nové auto si dnes koupí málokdo. Důvody? Rostoucí ceny, čím dál tím delší dodací lhůty – a...

Well-being na pracovišti: Co skutečně funguje?

Pohoda na pracovišti zvyšuje produktivitu a loajalitu. Well-being jako konkurenční výhoda. Jak ji dosáhnout? Odborníci z Colliers...

Průzkum: Volby by vyhrálo ANO s 35,1 %. SPOLU posílilo na...

Volby se blíží a volební model agentury Ipsos ukazuje jasného favorita. Hnutí ANO s přehledem vede, zatímco...

Polívková, Pechlát, Nosek a Seidlová v nové komedii Něco za něco

Nová česká komedie Něco za něco s Annou Polívkovou, Martinem Pechlátem, Mirou Noskem a Barborou Seidlovou zamíří...

Pečené plněné papriky podle francouzského receptu

Využijte sezónu paprik a připravte si lahodné pečené plněné papriky podle francouzského receptu. Tento vcelku zdraví pokrm...

Pentagon zastavil dodávky některých raket a munice na Ukrajinu

Pentagon pozastavil dodávky některých raket protivzdušné obrany a přesné munice na Ukrajinu z důvodu obav z příliš...

Policii se podařilo rozbít drogový gang, který dodával drogy do věznice...

Kriminalisté obvinili osm osob, které se podíleli na pašování drog do věznice Nové Sedlo na Lounsko. Do...

Od července se mění pravidla. Týká se to úřadů, dopravy i...

Od 1. července vstupuje v platnost řada novinek. Řidičský průkaz si nově vyzvednete z výdejního boxu, mění...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA