REKLAMA

Jednoduchá velikonoční nádivka s jarními kopřivami a uzeným masem

Velikonoční nádivka, známá také pod označením svítek, sekanice či sekaná, patří mezi tradiční velikonoční pokrmy. I když hovoříme o nádivce, připravuje se hlavně samostatně a jen někdy se plní do drůbeže. Nádivka může být masová či vegetariánská. „Vyzkoušejte náš tradiční rodinný recept na kopřivovou nádivku, ve které nesmí chybět uzené maso,“ vyzývá redaktorka NašeTéma Renáta Šestáková.

REKLAMA

Proč se velikonoční nádivce říká hlavička?

Při velikonočních obřadech bylo vejce hlavní surovinou pro přípravu velikonočních pokrmů a pečiva. „Například do mazanců se jich dávalo až třicet. Pečivo pečené o Velikonocích mnohdy symbolizovalo ještě předkřesťanské představy. Mazanec, velikonoční chlebíček či galbrút bylo pečivo ve tvaru bochánku s přísadou rozinek a mandlí, zadělané s velkým množstvím vajec. V některých oblastech se místo sladkého bochánku pekla jeho slaná varianta s uzeným masem nebo slaninou, takzvaná „baba“. Kromě jehněčího se podávalo také maso uzené, skopové, kůzlečí a telecí hlava. Odtud název pro „hlavičku“, nádivku, která se připravuje z vajec, masa, žemlí a bylinek – kontryhelu, popence, kopřivy, pažitky či pampelišky,“ uvádí Vladimíra Jakouběová v knize V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc.

Velikonoční strava se dnes mnoho neliší od každodenního jídelníčku.

Kopřiva je dar přírody

Jarní očista by měla začít stravou. Z kopřivy se dá zpracovat úplně všechno, včetně oddenku, stonku i semínek. „V tomto období je třeba jíst lehčí stravu a hodně pít, minimálně dva litry denně. Popíjet bychom měli vodu nebo čaj. Pokud použijeme na čaj kopřivu, vybíráme si kopřivy mladé. Největší účinky mají rostliny nasbírané do 15. května nebo do doby, než začne kopřiva kvést,“ sdělila bylinkářka Valerie Pelikánová z Ostrova nad Oslavou v článku pro Žďárský deník.

Recept: Velikonoční nádivka s jarními kopřivami a uzeným masem

Sama jarní kopřivy v kuchyni upravuji stejně jako listy čerstvého špenátu. Mimo kuchyň si dělám z kopřiv odvar na vlasy, díky kterému mám vlasy lesklé a pomáhá i na roztřepené konečky. Tentokrát je použijeme k přípravě velikonoční nádivky.

Ingredience:

  • 5 rohlíků
  • 300 g uvařeného uzeného masa
  • 5 vajec
  • 150 ml mléka
  • 2 hrsti kopřiv
  • špetka soli a pepře
  • nastrouhaný muškátový oříšek dle chuti

Postup přípravy:

Rohlíky a uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Z vajec oddělíme žloutky a z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky důkladně prošleháme s mlékem, přidáme podle chuti sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.

Jarní kopřivy propláchneme pod tekoucí vodou, usušíme a nadrobno posekáme. Nakrájíme rohlíky a smícháme je s uzeným masem. Vše zalijeme žloutkovou směsí a přimícháme posekané jarní kopřivy.

Nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh. Formu na srnčí hřbet vyložíme pečícím papírem a nádivku pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut.

Nádivku peču ve větší dávce, chutná nám i studená. Podávat můžete jen tak, případně s bramborami.

Tip! Kromě čerstvých mladých kopřiv přidávám do nádivky i listy pampelišek.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj receptu: Rodinný recept Renáty Šestákové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Trápí vás doma nebo v práci hluk? Akustické panely změní akustiku...

Trápí vás doma hluk od sousedů nebo v práci neustálé rušení z vedlejší kanceláře? Nejste v tom...

Recepty na vaječný likér. Takto ho dělaly naše babičky

Milujete domácí vaječný likér, ale rádi byste si letos dopřáli něco trochu jiného? Inspirujte se recepty z...

Recenze: To monstrum ve mně. Netflix ví, jak diváka navnadit

Žena v krizi, smrt dítěte, střet s potenciálním vrahem a snaha najít pravdu. To vše nabízí nový...

Vzestup digitálních nomádů v Evropě a jejich finanční potřeby

Digitální nomádství se v posledních letech stalo jedním z nejdynamičtěji rostoucích životních stylů. Tisíce Evropanů mění tradiční...

Češky své kráse ubližují falešným luxusem. Vkus ale není o penězích,...

Iva Frühlingová má pověst křehké pařížské múzy. Otevřeně říká, proč Češkám škodí plastické operace, falešné kabelky i...

Platební terminály: 7 důvodů, proč je nasadit ještě dnes

Platební terminály dnes akcelerují prodeje i spokojenost zákazníků, protože kartu, mobil a hodinky používá čím dál více...

Recept na pravou frankfurtskou polévku, která vás vrátí do dětství za...

Frankfurtská polévka se právem řadí mezi mimořádně jednoduchá jídla, která jsou hotová za pár desítek minut. Přitom...

Jen pár hodin zbývá do finále Miss Universe. Česko zastupuje blondýnka...

V pátek proběhne velké finále mezinárodní soutěže krásy Miss Universe 2025. V Thajsku už o korunku několik...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA