REKLAMA

Jednoduchá velikonoční nádivka s jarními kopřivami a uzeným masem

Velikonoční nádivka, známá také pod označením svítek, sekanice či sekaná, patří mezi tradiční velikonoční pokrmy. I když hovoříme o nádivce, připravuje se hlavně samostatně a jen někdy se plní do drůbeže. Nádivka může být masová či vegetariánská. „Vyzkoušejte náš tradiční rodinný recept na kopřivovou nádivku, ve které nesmí chybět uzené maso,“ vyzývá redaktorka NašeTéma Renáta Šestáková.

REKLAMA

Proč se velikonoční nádivce říká hlavička?

Při velikonočních obřadech bylo vejce hlavní surovinou pro přípravu velikonočních pokrmů a pečiva. „Například do mazanců se jich dávalo až třicet. Pečivo pečené o Velikonocích mnohdy symbolizovalo ještě předkřesťanské představy. Mazanec, velikonoční chlebíček či galbrút bylo pečivo ve tvaru bochánku s přísadou rozinek a mandlí, zadělané s velkým množstvím vajec. V některých oblastech se místo sladkého bochánku pekla jeho slaná varianta s uzeným masem nebo slaninou, takzvaná „baba“. Kromě jehněčího se podávalo také maso uzené, skopové, kůzlečí a telecí hlava. Odtud název pro „hlavičku“, nádivku, která se připravuje z vajec, masa, žemlí a bylinek – kontryhelu, popence, kopřivy, pažitky či pampelišky,“ uvádí Vladimíra Jakouběová v knize V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc.

Velikonoční strava se dnes mnoho neliší od každodenního jídelníčku.

Kopřiva je dar přírody

Jarní očista by měla začít stravou. Z kopřivy se dá zpracovat úplně všechno, včetně oddenku, stonku i semínek. „V tomto období je třeba jíst lehčí stravu a hodně pít, minimálně dva litry denně. Popíjet bychom měli vodu nebo čaj. Pokud použijeme na čaj kopřivu, vybíráme si kopřivy mladé. Největší účinky mají rostliny nasbírané do 15. května nebo do doby, než začne kopřiva kvést,“ sdělila bylinkářka Valerie Pelikánová z Ostrova nad Oslavou v článku pro Žďárský deník.

Recept: Velikonoční nádivka s jarními kopřivami a uzeným masem

Sama jarní kopřivy v kuchyni upravuji stejně jako listy čerstvého špenátu. Mimo kuchyň si dělám z kopřiv odvar na vlasy, díky kterému mám vlasy lesklé a pomáhá i na roztřepené konečky. Tentokrát je použijeme k přípravě velikonoční nádivky.

Ingredience:

  • 5 rohlíků
  • 300 g uvařeného uzeného masa
  • 5 vajec
  • 150 ml mléka
  • 2 hrsti kopřiv
  • špetka soli a pepře
  • nastrouhaný muškátový oříšek dle chuti

Postup přípravy:

Rohlíky a uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Z vajec oddělíme žloutky a z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky důkladně prošleháme s mlékem, přidáme podle chuti sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.

Jarní kopřivy propláchneme pod tekoucí vodou, usušíme a nadrobno posekáme. Nakrájíme rohlíky a smícháme je s uzeným masem. Vše zalijeme žloutkovou směsí a přimícháme posekané jarní kopřivy.

Nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh. Formu na srnčí hřbet vyložíme pečícím papírem a nádivku pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut.

Nádivku peču ve větší dávce, chutná nám i studená. Podávat můžete jen tak, případně s bramborami.

Tip! Kromě čerstvých mladých kopřiv přidávám do nádivky i listy pampelišek.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj receptu: Rodinný recept Renáty Šestákové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Jak vytvořit útulnou atmosféru doma pomocí svíček

Vánoce přejí teplému světlu a malým rituálům. Svíčky a svícny dokáží během chvilky v interiéru vytvořit útulno,...

Němci jsou pošahaní negramoti, řekl Turek. Podle Zdechovského bude brzy Letná...

Poslanec Filip Turek čelil podle iROZHLAS.cz trestnímu řízení kvůli podezření ze schvalování trestného činu. Na jeho profilu...

Recept na Kinder likér, který nadchne děti a s rumem i...

Krémový Kinder likér si zamilují děti i dospělí. Jemná čokoládová chuť připomínající Kinder Bueno vykouzlí doma pravou...

Recept na vánoční perníčky jako od babičky, které jsou měkké hned...

Vůně skořice, hřebíčku, badyánu a medu k Vánocům neodmyslitelně patří. Připravte si lahodné perníčky podle rodinného receptu...

Likvidace eternitu a co ovlivňuje cenu odborné likvidace azbestu

Možná jste to už zažili. Chystáte se na rekonstrukci střechy, stojíte na dvoře a při pohledu vzhůru...

Domácí kebab z mletého masa je hitem sociálních sítí. Připravíte ho...

Domácí kebab se v poslední době stal hitem sociálních sítí. A není divu. Během pár desítek minut...

Recenze: Štědré a kradené. Nová lupičská komedie se špetkou romantiky na...

Do svátků ještě pár týdnů zbývá, ale Netflix nás už začíná zásobit vánočními filmy. Nově se k...

Dětí s psychickými problémy nadále přibývá, říká psycholog Václav Mertin

Václav Mertin patří mezi uznávané psychology a ve svém oboru působí už více než 50 let. V rozhovoru...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA