REKLAMA

Jarní čas lehkých krémů: Zkuste udělat hráškový krém s červenou čočkou

Určitě také vítáte prodlužující se dny a vůni příchozího jara. Máte chuť na něco lehkého, rychlého a zeleného? Než vyraší první květák a další zelenina, zažeňte ji třeba hráškovým krémem s červenou čočkou. „Jeho příprava vám zabere asi půl hodiny,“ říká redaktorka Renáta Šestáková.

REKLAMA

Máte rádi hrachovou polévku? A už jste ji někdy jedli s červenou čočkou? Je vynikající. Trochu jsem improvizovala ze surovin, které máme v kuchyňské spíži.

Příprava polévky vám nezabere více než půlhodiny. Červená čočka nevyžaduje namáčení přes noc, stačí ji několikrát opláchnout pod tekoucí vodou a můžete hodit do hrnce. Polévka je bez přídavku masa a slaniny, je lehká, ale přitom zasytí.

Proč zelený hrášek?

Většina dětí hráškem opovrhují. A co víc, dokonce i dospělí těmto zeleným kuličkám nepřišli moc na chuť. Přitom má hrášek mnoho nutričních vlastností a působí dobře na náš organismus. „Jeho konzumace je pro tělo zásadní především v pokročilém věku, neboť tělu dodává mnoho vitaminů a živin. Reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a posiluje nervovou soustavu,“ uvádí autoři v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.

Lahůdkové droždí k dochucení

V receptu uvádím lahůdkové droždí. Pozor, nejedná se o klasické droždí, z kterého vám vykyne těsto. Lahůdkové droždí má jemnou, oříškovo-sýrovou chuť a jídlu dodává chuť. Používám ho například tam, kde bych jinak použila klasický sýr. Můžete ho přidat do omáček, pomazánek, salátů nebo polévek.

Recept: Hráškový krém

Ingredience:

  • 350 g hrášku (může být i mražený)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti červené čočky
  • lžíce másla nebo oleje
  • ½ plechovky kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky lahůdkového droždí
  • petrželka a krutony na ozdobu

Postup přípravy:

Na másle zpěníte nakrájenou cibulku. Nastrouháte k ní česnek, přidáte kuličky hrášku a červenou čočku. Krátce orestujete, zalijete vývarem (pokud nemáte vývar, stačí voda) a vaříte do měkka.

REKLAMA

Poté rozmixujete do hladka, ochutíte solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Nakonec vmícháte kokosové mléko.

Podávejte s krutony, například s tenkými plátky žitného chleba opečeného nasucho na pánvi a ozdobené petrželkou. Polévka chutnala všem v domácnosti a někteří si ani nevšimli, že je v polévce čočka, což je tip pro ty, kteří ji nemají rádi. V polévce není poznat.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Agrofert je opět v držení Andreje Babiše, svěřenský fond skončil

Andrej Babiš v pondělí oznámil, že zrušil svěřenský fond, kam v minulosti vložil Agrofert. Prohlášení je od...

Objevte kouzlo Trojměstí a Pomořanska!

Sníte o místě, kde se historie prolíná s modernou a příroda ohromuje svou krásou? Trojměstí a Pomořansko...

Patrik Hartl končí ve StarDance. Nahradí ho Lucie Vondráčková

Spisovatel Patrik Hartl odstoupil ze zdravotních důvodů ze soutěže StarDance. Místo něj se do soutěže vrací Lucie...

Kazma proměnil bezdomovce ve hvězdu reklamy na Casino Ambassador

Kazma Kazmitch se po pár dnech opět ozval. Na sociálních sítích tentokrát překvapil reklamou na Casino Ambassador,...

U Urbanic na Hradecku při autonehodě tragicky zahynula 15letá dívka

V neděli večer došlo u Urbanic na Hradecku ke smrtelné dopravní nehodě, při níž vyhasl život teprve...

Francouzské stíhačky Rafale: Umělá inteligence z nich učiní nebezpečné predátory

Francouzské stíhačky Rafale, považované za jednu z nejpokročilejších stíhacích platforem současnosti, čeká zásadní technologický posun. O technologické...

Udeří mrazy a bude sněžit. Meteorologové varují před ledovkou

Česko čeká další vlna mrazivého počasí, která podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) přinese noční teploty hluboko pod...

Tradice, kvalita a moderní přístup: Blachotrapez mění podobu střech a fasád

Historie společnosti Blachotrapez, jednoho z předních producentů střešních krytin a fasád, je ukázkou, jak tvrdá práce, inovace...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA