REKLAMA

Jak dlouho vydrží vařená vejce?

Velikonoce jsou za námi, ale v lednici máte pořád vařená vejce? Pokud vás zajímá, jak dlouho zůstanou čerstvá a jak je správně skladovat, máme pro vás odpovědi přímo od odborníků. Dozvíte se, jestli je lepší jim ponechat skořápku, jak poznat zkažené vejce a navíc přidáváme tipy na jejich využití i pár zajímavostí.

REKLAMA

Velikonoce přinesly nejen radost z oslav, ale i lednici plnou barevných vařených vajec. Po všech těch hostinách a malování vajíček se ale vynořuje otázka, která trápí nejednu hospodyňku: „Jak dlouho vlastně ta vařená vajíčka vydrží?“ Ať už jsou vykoledované, nebo jste je vařili na chlebíčky, do salátů nebo jen tak k snídani, připravili jsme pro vás průvodce, jak s nimi zacházet, aby zůstala čerstvá a bezpečná co nejdéle.

Co říkají odborníci?

Podle pokynů americké USDA (United States Department of Agriculture) můžete vařená vejce – ať už ve skořápce, nebo oloupaná – uchovávat v lednici až sedm dní. Týden je tedy ta hranice, kterou byste neměli překračovat, pokud si chcete být jistí, že jsou vajíčka stále v pořádku. Tato doporučení vycházejí z přísných testů, které zohledňují bezpečnost potravin, takže se na ně můžete spolehnout.

Jak vajíčka správně skladovat?

Klíčem k dlouhé trvanlivosti vajec je správné skladování. Po uvaření je nechte vychladnout a do dvou hodin je uložte do chladničky nastavené na teplotu 4 °C. Nejlepší je umístit je do uzavřené nádoby, která je chrání před pachy a kolísáním teplot. A pozor – dveře lednice nejsou ideální místo! Teplota tam není stabilní, což může zkrátit jejich trvanlivost.

Pokud chcete vajíčka oloupat, dejte je následně do plastové nádoby s víkem nebo je zabalte do potravinové fólie, aby nevysychala. Praktickým trikem je také přidat do nádoby vlhký papírový ubrousek – udrží vajíčka svěží o trochu déle.

Skořápka, nebo bez? Co vydrží déle?

Často se ptáte, jestli je lepší vajíčka oloupat hned, nebo je nechat ve skořápce. Odborníci mají jasno: vajíčka ve skořápce vydrží o něco déle díky přirozené ochraně, kterou skořápka poskytuje. Ta funguje jako bariéra proti bakteriím a vysychání. Přesto i oloupaná vajíčka zvládnou v uzavřené nádobě plných sedm dní, pokud je správně skladujete. Rozhodnutí je tedy spíš o tom, co je pro vás praktičtější.

Jak poznat, že jsou zkažená?

Pokud si nejste jistí, zda jsou ještě v pořádku, spolehněte se na své smysly. Zkažené vejce má výrazný sirný zápach, který prostě nepřehlédnete. Dalšími signály jsou změna barvy (například šedavý nebo nazelenalý žloutek) nebo nezvyklá, mazlavá textura. Pokud něco z toho zaznamenáte, vajíčka raději vyhoďte.

TIP: Aby vám nic neuniklo, napište na nádobu s vejci datum, kdy jste je uvařili. Můžete použít i samolepku nebo fixu – budete tak přesně vědět, do kdy je můžete bez obav konzumovat.

Co s vařenými vejci dál?

Pokud vám vajíčka zůstala a chcete je zužitkovat, možností je spousta! Kromě klasických chlebíčků nebo vajíčkové pomazánky je můžete přidat do bramborového salátu, nakrájet do polévky nebo z nich udělat rychlou svačinu.

A pokud jste fanoušky zdravého stravování, vařená vejce jsou perfektní svačinkou plnou bílkovin. Stačí je posypat trochou mořské soli nebo je doplnit avokádem a máte rychlý a výživný pokrm.

Zajímavosti o vařených vejcích

Věděli jste, že vařená vejce mají dlouhou historii? Už ve starověkém Římě se podávala jako předkrm na hostinách. A co teprve kraslice – tradice barvení vajec sahá až do starověké Persie, kde symbolizovala nový život a plodnost. Dnes jsou vařená vejce nejen symbolem Velikonoc, ale i univerzální surovinou, která se hodí do každé kuchyně.

Další zajímavostí je, že špatně loupatelná vejce mohou být známkou čerstvosti. Pokud se skořápka těžko loupe, pravděpodobně jste použili čerstvá vejce – ta mají pevnější vnitřní membránu. Starší vejce se naopak zbavují skořápky lépe.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co bylo dřív: slepice nebo vejce? Pohled zoologa na neřešitelný hlavolam

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Překvapte návštěvu zajímavým pohoštěním. Alsaský cibulový koláč si skvěle rozumí s...

Vyměňte klasické chlebíčky a jednohubky za něco netradičního. Připravte si alsaský cibulový koláč z pár ingrediencí, který...

Recenze knihy Na vše připravena Ivanky Deváté

Ivanka Devátá letos slaví devadesátiny a u této příležitosti vydala novou knihu Na vše připravena. V knižním...

Nejkrásnější Češky boří mýty o hloupých blondýnách. V soutěžích krásy uspěly...

A znáte tenhle? "Přijde blondýna do obchodu…" Stop. Čtyři nejkrásnější Češky, které uspěly v mezinárodních soutěžích krásy,...

Stává se z politiky experiment? Pášma varuje před normalizací agrese a...

Antonín Pášma ze Štítu demokracie varuje, že se z politiky stává nebezpečný experiment, kde se agrese a...

Recept na domácí langoše, které vás myšlenkami přenesou na maďarské vánoční...

Nadýchané zlatavé těsto, sýr a aromatický česnek – přesně tak voní maďarské vánoční trhy. Jejich atmosféru si...

Případ vraha Jana Tvrdíka patřil k nejděsivějším. Zaskočil i zkušeného kriminalistu...

Případ vraha Jana Tvrdíka patří k těm nejtěžším, které kriminalista Jiří Markovič za svou kariéru vyšetřoval. Tvrdík...

Módní trendy pro všechny typy postav přímo z přehlídkového mola

Sledujete módní trendy, ale přijde vám, že jsou modely navrženy pouze na vysoké štíhlé ženy a vám...

Bývalý poslanec Volný vulgárně napadl novinářku Fridrichovou a občany Česka

Bývalý poslanec Lubomír Volný na sociální síti X vulgárně napadl novinářku Noru Fridrichovou, kterou označil za "špínu...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA