REKLAMA

Jak dlouho vydrží vařená vejce?

Velikonoce jsou za námi, ale v lednici máte pořád vařená vejce? Pokud vás zajímá, jak dlouho zůstanou čerstvá a jak je správně skladovat, máme pro vás odpovědi přímo od odborníků. Dozvíte se, jestli je lepší jim ponechat skořápku, jak poznat zkažené vejce a navíc přidáváme tipy na jejich využití i pár zajímavostí.

REKLAMA

Velikonoce přinesly nejen radost z oslav, ale i lednici plnou barevných vařených vajec. Po všech těch hostinách a malování vajíček se ale vynořuje otázka, která trápí nejednu hospodyňku: „Jak dlouho vlastně ta vařená vajíčka vydrží?“ Ať už jsou vykoledované, nebo jste je vařili na chlebíčky, do salátů nebo jen tak k snídani, připravili jsme pro vás průvodce, jak s nimi zacházet, aby zůstala čerstvá a bezpečná co nejdéle.

Co říkají odborníci?

Podle pokynů americké USDA (United States Department of Agriculture) můžete vařená vejce – ať už ve skořápce, nebo oloupaná – uchovávat v lednici až sedm dní. Týden je tedy ta hranice, kterou byste neměli překračovat, pokud si chcete být jistí, že jsou vajíčka stále v pořádku. Tato doporučení vycházejí z přísných testů, které zohledňují bezpečnost potravin, takže se na ně můžete spolehnout.

Jak vajíčka správně skladovat?

Klíčem k dlouhé trvanlivosti vajec je správné skladování. Po uvaření je nechte vychladnout a do dvou hodin je uložte do chladničky nastavené na teplotu 4 °C. Nejlepší je umístit je do uzavřené nádoby, která je chrání před pachy a kolísáním teplot. A pozor – dveře lednice nejsou ideální místo! Teplota tam není stabilní, což může zkrátit jejich trvanlivost.

Pokud chcete vajíčka oloupat, dejte je následně do plastové nádoby s víkem nebo je zabalte do potravinové fólie, aby nevysychala. Praktickým trikem je také přidat do nádoby vlhký papírový ubrousek – udrží vajíčka svěží o trochu déle.

Skořápka, nebo bez? Co vydrží déle?

Často se ptáte, jestli je lepší vajíčka oloupat hned, nebo je nechat ve skořápce. Odborníci mají jasno: vajíčka ve skořápce vydrží o něco déle díky přirozené ochraně, kterou skořápka poskytuje. Ta funguje jako bariéra proti bakteriím a vysychání. Přesto i oloupaná vajíčka zvládnou v uzavřené nádobě plných sedm dní, pokud je správně skladujete. Rozhodnutí je tedy spíš o tom, co je pro vás praktičtější.

Jak poznat, že jsou zkažená?

Pokud si nejste jistí, zda jsou ještě v pořádku, spolehněte se na své smysly. Zkažené vejce má výrazný sirný zápach, který prostě nepřehlédnete. Dalšími signály jsou změna barvy (například šedavý nebo nazelenalý žloutek) nebo nezvyklá, mazlavá textura. Pokud něco z toho zaznamenáte, vajíčka raději vyhoďte.

TIP: Aby vám nic neuniklo, napište na nádobu s vejci datum, kdy jste je uvařili. Můžete použít i samolepku nebo fixu – budete tak přesně vědět, do kdy je můžete bez obav konzumovat.

Co s vařenými vejci dál?

Pokud vám vajíčka zůstala a chcete je zužitkovat, možností je spousta! Kromě klasických chlebíčků nebo vajíčkové pomazánky je můžete přidat do bramborového salátu, nakrájet do polévky nebo z nich udělat rychlou svačinu.

A pokud jste fanoušky zdravého stravování, vařená vejce jsou perfektní svačinkou plnou bílkovin. Stačí je posypat trochou mořské soli nebo je doplnit avokádem a máte rychlý a výživný pokrm.

Zajímavosti o vařených vejcích

Věděli jste, že vařená vejce mají dlouhou historii? Už ve starověkém Římě se podávala jako předkrm na hostinách. A co teprve kraslice – tradice barvení vajec sahá až do starověké Persie, kde symbolizovala nový život a plodnost. Dnes jsou vařená vejce nejen symbolem Velikonoc, ale i univerzální surovinou, která se hodí do každé kuchyně.

Další zajímavostí je, že špatně loupatelná vejce mohou být známkou čerstvosti. Pokud se skořápka těžko loupe, pravděpodobně jste použili čerstvá vejce – ta mají pevnější vnitřní membránu. Starší vejce se naopak zbavují skořápky lépe.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co bylo dřív: slepice nebo vejce? Pohled zoologa na neřešitelný hlavolam

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa, která ve středověku zahřívala Vikingy

Tato hutná hrachová polévka s uzeným masem má ve Švédsku bohatou historii. Je symbolem poctivého jídla, které...

USA na příkaz Trumpa zahájily vojenskou operaci Southern Spear proti narkoteroristům

USA zahájily vojenskou operaci Southern Spear mířící proti narkoteroristům na západní polokouli. Americký ministr obrany Pete Hegseth...

Rajchl je nejen Putinova služka, ale i lhář, řekl senátor Láska....

V kauze nového poslance Jindřicha Rajchla podle senátora Václava Lásky nejde o samotnou kauzu, ale o to,...

Zdechovský zaslal kvůli kauze KFC interpelaci Komisi. Ta žádá koordinaci států...

V září inspekce odhalila prošlé marinované maso v liberecké pobočce KFC. Nyní přibyl další případ s rozmrazováním...

Psi mě naučili nikdy se nevzdávat, říká armádní psovodka Adriana Švecová

Armádní psovodka Adriana Švecová už v pětadvaceti letech patří do české reprezentace v canicrossu. Prvního psa si...

Jaký topný systém v dnešním domě dává smysl a proč volit...

Vytápění je jedním z nejzásadnějších aspektů domácí pohody. Volba vhodného topného systému se promítá do každodenního komfortu,...

Překvapte návštěvu zajímavým pohoštěním. Alsaský cibulový koláč si skvěle rozumí s...

Vyměňte klasické chlebíčky a jednohubky za něco netradičního. Připravte si alsaský cibulový koláč z pár ingrediencí, který...

Recenze knihy Na vše připravena Ivanky Deváté

Ivanka Devátá letos slaví devadesátiny a u této příležitosti vydala novou knihu Na vše připravena. V knižním...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA