Cottage housky: Upečte si na víkend domácí pečivo

Cottage housky upečete rychleji, než si dojdete pro čerstvé pečivo do obchodu. Jsou dokonalé, vlhké a obsahují hodně bílkovin ve srovnání s pečivem z obchodu, říká redaktorka NašeTéma Renáta Šestáková.

Reklama

Domácí pečivo se vyplatí

Pokud se podíváme na složení kupovaného pečiva, například taková kaiserka z PENNY Marketu obsahuje: „pšeničnou mouku, vodu, lněné semínko hnědé, droždí, lněné semínko zlaté, jedlou sůl s jódem, řepkový olej, jedlou sůl, emulgátory: estery mono – a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mono – a diacetylvinnou, sójovou mouku, látku zlepšující mouku: kyselinu L-askorbovou a sušené droždí,“ uvádí web PENNY domu.

Ve většině případů se jedná o zmražený polotovar a takovým přísadám, které jsou uvedené výše, se snažím vyhnout a být příkladem pro své dítě. Samozřejmě, stále existují pekárny, které pečou tradiční pečivo z dobrých surovin a bez zbytečných konzervantů.

Kvalita pečivo z obchodů, zejména supermarketů, dramaticky klesá, protože my jako spotřebitelé ho i přesto, co se píše na etiketě, kupujeme.

Proč si neupéct pečivo doma, kde budeme mít 100% jistotu v tom, že ingredience jsou čisté? Domácí pečivo je nejen zdravější, ale i chutnější. Vymlouvat se na čas, to je zbytečné. V dnešní době existuje tolik receptů, které se dají zvládnout do 30 minut.

Navíc můžete experimentovat se svou fantazií, protože si můžete vybrat různé suroviny, které do receptu chcete zakomponovat.

Recept: Cottage housky

Vyzkoušejte oblíbený a jednoduchý recept Renáty Šestákové na Cottage housky.

Suroviny:

  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 200 g Cottage
  • 1 vejce
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • ½ kávové lžičky celého kmínu
  • olivový olej – na pomazání houstiček

Na posypání:

  • sezamová semínka
  • slunečnicová semínka

Postup přípravy:

Troubu předehřejte na 175 °C. V míse smícháte mouku, kypřicí prášek do pečiva, sůl a kmín. Přidáte vejce, Cottage sýr a zaděláte těsto. Může se stát, že těsto bude lepivé, pak přidejte ještě trochu mouky. Pokud bude těsto naopak příliš husté, můžete přidat trochu vody.

Na plech vyložený pečicím papírem vytvoříte bochánky, které jsem ještě nařízla do tvaru kříže, díky tomu se rychleji propečou. Bochánky potřete olivovým olejem a posypete sezamovým a slunečnicovým semínkem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut.

TIP! Po upečení nechte Cottage housky vychladnout. Poté si je můžete rozkrojit a namazat výtečnou avokádovo-vajíčkovou pomazánkou, obložit zeleninou a zdravá svačinka je na stole.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama