Avokádovo-vajíčková pomazánka: Lahodná a zdravá svačina

Lahodná domácí pomazánka z natvrdo uvařených vajec patří k mým nejoblíbenějším. Tentokrát jsem ji zpestřila rozmačkaným avokádem. „Příprava tohoto receptu vám nezabere ani 10 minut,“ říká redaktorka Renáta Šestáková. Za tak krátkou dobu můžete připravit lahodnou a zdravou snídani nebo svačinu.

Reklama

Avokádo se hodí do jednoduchých receptů

Patříte k milovníkům avokáda nebo jste ti, kterým nechutná, protože má nevýraznou chuť? V dnešním instagramovém světě je trendy snídat avokádový toust a sázené vejce. Kdo neochutnal, jako by nebyl.

Avokádo se musí umět konzumovat a kombinovat, aby bylo chutné. Málokdo ví, že se musí dochutit solí a citronem. Navíc je velmi zdravé a vyplatí se zpestřit jím jídelníček. „Avokádo je plod, který se nejčastěji upravuje jako zelenina. Má vysoký obsah antioxidantů, snižuje hladinu cholesterolu a chrání před kardiovaskulárními chorobami. Je vhodný pro osoby s vysokým krevním tlakem, onemocněním cév a srdce,“ uvádí kolektiv autorů v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.

Recept: Avokádovo-vajíčková pomazánka

Do pomazánky se hodí zralé avokádo. Pokud si v obchodě koupím nezralé avokádo, tak ho nechám doma dozrát v košíčku. Můj tip, jak poznat zralý kus, je, že pokud stopka jde odloupnout a pod slupkou je avokádo krásně zelenožluté nebo žluté, pak je vhodné ke konzumaci.

Ingredience:

  • 1x zralé avokádo
  • 2x vejce
  • 1x jogurtový nadýchaný sýr Almette 150 g
  • 1x malá cibule
  • sušený česnek dle chuti
  • šťáva z citronu
  • špetka soli
  • špetka pepře

Postup přípravy:

Nejprve si uvařte vajíčka natvrdo. Já dávám vajíčka do osolené vroucí vody na 9 minut. Mezitím, než se vám vejce uvaří, si rozpůlíte avokádo, vyjmete pecku a vnitřek vydlabete lžící do misky.

Cibuli nakrájíte najemno. Pokud jsou uvařená vajíčka vychladlá, můžete je oloupat ze skořápky a přidat do misky k avokádu, včetně sýra Almette a najemno nakrájené cibule. Zakápnete šťávou z citronu, vidličkou rozmačkáte avokádo a promícháte.

Až vám vznikne pomazánka bez hrudek, tak přidejte podle chuti sušený česnek a špetku soli. Teď už jen stačí pomazánku namazat na toust či čerstvý chléb. Všechny tyto ingredience se k sobě hodí, vyzkoušejte recept sami. Dobrou chuť.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj receptu: Vlastní recept Renáty Šestákové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama