Léčivé tajemství čokolády odhaluje potenciální přínosy pro dobrou náladu a kardiovaskulární zdraví. Při konzumaci doporučuje docent Dan Baumgardt opatrnost kvůli jejím toxickým rizikům, informoval web The Conversation.
Navzdory své pověsti, že má čokoláda vysoký obsah tuku a cukru, nové poznatky naznačují, že může mít překvapivé zdravotní přínosy.
Dan Baumgardt, docent na Fakultě fyziologie, farmakologie a neurověd na britské Univerzitě v Bristolu, odhaluje zajímavý vliv čokolády na zdraví.
Čokoláda – nebo přesněji kakao, syrový, nerafinovaný fazol – je léčivý zázrak. „Obsahuje mnoho různých účinných látek, které mohou způsobit farmakologické účinky v těle, podobně jako léky,“ říká Baumgardt pro web The Conversation.
Čokoláda a nálada
Je známo, že klíčové sloučeniny, jako je theobromin a kofein, přítomné v čokoládě procházejí hematoencefalickou bariérou a ovlivňují nervový systém – čokoláda tak získává pověst návykové potraviny. Jaké účinky má čokoláda na naši náladu?
„Systematická studie z historie se zabývala skupinou výzkumů, kdy vědci zkoumali pocity a emoce spojené s konzumací čokolády. Většina dotázaných prokázala zlepšení nálady, úzkosti, energie a vzrušení,“ poznamenává doktor Baumgardt.
Další potenciální výhody
Navíc už z historie je podle webu Novinky známo, že konzumace čokolády jako léku na různé neduhy poukazuje na potenciální výhody nad rámec zlepšení nálady.
„Po staletí se čokoláda používá jako lék k léčbě dlouhé řady onemocnění včetně anémie, tuberkulózy, dny, a dokonce i nízkého libida,“ vysvětluje Baumgardt.
Toxicita čokolády
Přestože čokoláda může lidem nabídnout zdravotní přínos, jako je snížení krevního tlaku a zlepšení inzulínové rezistence, obsah tuku a cukru by neměl být přehlížen. „Jakkoli může být čokoláda pro někoho považována za lék, pro jiného může být jed,“ uvedla Laura Hoodová na webu The Conversation.
Konzumace velkého množství hořké čokolády může vyvolat příznaky neklidu, ztuhlost svalů, a dokonce i záchvaty.
Věda tedy doporučuje konzumovat čokoládu, která má co nejvyšší obsah kakaové sušiny a minimum náhražek. Potenciálně škodlivé účinky čokolády souvisejí spíše s tukem a cukrem.
Čokoláda s vysokým obsahem kakaa
Za čokoládu si raději připlaťte pár korun a kupujte jen tu, která obsahuje co nejvíce kakaa s minimem aditiv. „Denní dávka 20g až 30g běžné nebo hořké čokolády s obsahem kakaa nad 70 procent by mohla vést k větším zdravotním přínosům a také k větší spokojenosti,“ poznamenává doktor Baumgardt.
Zatímco potenciální zdravotní přínosy čokolády jsou lákavé, umírněnost a opatrná konzumace jsou stále klíčem k jejímu pozitivnímu vlivu na naše zdraví.
Autor: Lenka Michálková.