Umělá inteligence pomohla dokončit singl Nora Mekyho Žbirky

Meky Žbirka, legendární hudebník známý pro své přínosy československé hudební scéně, má nový singl s názvem „Nora“. Singl byl dokončen s pomocí umělé inteligence (AI).

Reklama

Meky Žbirka ožívá díky umělé inteligenci

Meky Žbirka, který zemřel v roce 2021, zanechal mnoho nedokončených skladeb. Jednou z nich je právě „Nora“, kterou napsal známý slovenský básník a textař Daniel Hevier. Díky technologické pomoci umělé inteligence se podařilo dokončit a upravit tuto píseň, která zůstala ve fázi demonahrávky.

David Žbirka a Oliver Torr ve spolupráci s firmou FamePlay využili AI k vyčištění a úpravě původního Mekyho hlasu z demonahrávky. Proces rozhodování o využití této technologie byl podpořen i konzultací s Chatem GPT.

„Bylo pro mě zajímavé zkusit podobný postup, jaký byl nedávno použit u skladby ‚Now and Then‘ od The Beatles. Dotaz na AI, zda by Miro Žbirka měl radost z použití této technologie, mi dal pozitivní odpověď. Miro byl známý svou otevřeností k novým technologiím a inovacím v hudbě,“ uvedla Katka Žbirková, která se podílela na projektu podílela.

David Žbirka zdůraznil, že produkčně se s Oliverem Torrem zaměřili na současný zvuk a chtěli, aby píseň „Nora“ nejen respektovala Mekyho styl, ale také se dívala do budoucnosti. „Chtěli jsme, aby skladba reflektovala okolnosti svého vzniku a technologické nástroje, které jsme s FamePlay použili,“ dodal David.

Singl „Nora“ je od dnešního dne, 17. července, k dispozici na všech streamovacích platformách. Premiéra singlu, spojená s diskusí s jejími tvůrci, se uskuteční na festivalu Colours of Ostrava.

Případ Mekyho Žbirky není ojedinělý. Umělá inteligence byla použita k dokončení děl mnoha umělců. Použití umělé inteligence v hudbě demonstruje, jak technologie může nejen uchovávat, ale i rozvíjet umělecké dědictví. AI technologie umožňuje nejen obnovit staré nahrávky, ale také vytvářet nové skladby, které odpovídají stylu původního umělce.

Meky zemřel 10. listopadu 2021 ve věku 69 let. Byl známý svým jedinečným hlasem, výraznými melodiemi a schopností propojit různé hudební styly. Během své kariéry vydal desítky alb a jeho písně se staly nesmrtelnými hity.

Autor: Jana Mitalová, s přispěním Rada Mešši ze slovenské agentury Pro:messa.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama