Jak na linkbuilding: Techniky pro zvýšení viditelnosti vašeho webu

Pokud se alespoň trochu zajímáte o SEO a reklamu, určitě víte, že vyhledávače „mají rády“, když na vaši stránku vedou takzvané zpětné odkazy – tedy odkazy z jiných webů. Pokud na váš obsah někdo odkazuje, je pravděpodobně kvalitní a vyhledávač vás tedy ve výsledcích vyhledávání umístí výše. Proto vzniklo v rámci SEO celé odvětví zvané linkbuilding, které se na získávání zpětných odkazů zaměřuje. Sepsali jsme pro vás, jaké druhy a metody linkbuildingu můžete použít.

Reklama

Co je linkbuilding a proč je důležitý? 

Linkbuilding je jedním z hlavních pilířů SEO. Je to způsob, jak zvýšit autoritu vašeho webu tím, že získáváte odkazy z jiných kvalitních webových stránek. Pozor, je důležité, ono „kvalitních“ nebo jinak řečeno „důvěryhodných stránek se zajímavým originálním obsahem“.

Vyhledávače, jako je třeba Google nebo Seznam, používají tyto odkazy jako jeden z hlavních off-page faktorů při určování relevance a kvality vašeho obsahu vůči dotazu, který do vyhledávače uživatel zadá. Jinými slovy: čím více kvalitních odkazů směřuje na váš web, tím je vyšší pravděpodobnost, že se umístíte na předních příčkách ve výsledcích vyhledávání.

Proč se ho vyplatí dělat? Protože pečlivá práce na SEO bývá časem užitečnější než reklama.

Základní druhy linkbuildingu 

Linkbuilding ale musíte dělat chytře a poctivě, jinak vás bude vyhledávač naopak penalizovat nebo vás ze svých výsledků dokonce úplně vyřadí. Takže, jak na linkbuilding?

1. Přirozený linkbuilding

Přirozený linkbuilding spočívá v tom, že získáváte odkazy organicky, aniž byste museli přímo oslovovat jiné weby. Dochází k němu, když vytváříte vysoce kvalitní a relevantní obsah, který lidé chtějí sdílet a odkazovat na něj. Základním kamenem k linkbuildingu je tedy právě dobrý obsah. Když si na něm dáte záležet, může se začít šířit i bez vašeho přičinění.

Nalijme si ale čistého vína – tento druh linkbuildingu je spíše vzácný a děje se zejména u velkých zpravodajských serverů. To ale rozhodně neznamená, že byste měli ubrat ve svém snažení při vytváření textů, naopak, ty jsou totiž pro vaše SEO nejlepší reklama.

2. Nákup odkazů

Zahrnuje aktivní oslovování jiných webových stránek s žádostí o to, aby na vás odkázaly. Nejčastěji se jedná o umístění odkazu v rámci článku, nebo přiznané psaní hostujících příspěvků (guest postů) na jiných webech. Tento přístup je pracnější, ale velmi efektivní – za předpokladu, že odkazy umístíte na relevantní a důvěryhodné stránky.

Tip: Můžete i komentovat v relevantních diskuzích s odkazem na svůj web. Například doporučíte článek, kde jste o daném tématu psali, nebo vhodný produkt uživatelův na problém.

3. Broken linkbuilding

Broken linkbuilding je metoda, která spočívá v hledání nefunkčních odkazů na jiných webech a navržení, aby je naradil odkaz směřující právě na vaše stránky. V praxi to znamená hledání stránek, které mají tyto nefunkční odkazy, kontaktování jejich majitelů a nabídnutí odkazu na váš obsah jako vhodnou náhradu. Broken linkbuilding je skvělá strategie, pomáhá totiž i majitelům stránek a domluva s nimi probíhá relativně bez problémů.

4. Výměna odkazů

Jak už název napovídá, výměna odkazů je metoda, při které se dva weby dohodnou, že na sebe vzájemně odkážou. I když se to zdá jako skvělý a pro obě strany prospěšný nápad, může být tato linkbuildingová strategie až moc nápadná. Je proto důležité postupovat opatrně, protože vyhledávače někdy přílišnou výměnu odkazů považují za manipulaci, za kterou vás můžou penalizovat. Ideální je využívat výměnu jen s weby, které jsou opravdu relevantní pro váš obor a mají dobrou reputaci.

Závěrečné tipy a triky 

Když už znáte základní strategie linkbuildingu, které vám pomůžou zlepšit SEO a udělají vám reklamu v očích vyhledávačů, máme pro vás na závěr ještě několik rad.

  • Kvalita nad kvantitu – není důležité mít tisíce odkazů, ale spíše mít několik opravdu kvalitních a relevantních odkazů z autoritativních webů.
  • Relevance – odkazy se snažte získávat především z webů, které jsou relevantní pro vaše odvětví. Jiné mohou být méně účinné, nebo dokonce škodlivé.
  • Diverzifikace – kombinujte různé techniky linkbuildingu, abyste měli co nejpřirozenější odkazový profil.
  • Pravidelnost – na linkbuildingu pracujete nepřetržitě, není to jednorázová aktivita, ale dlouhodobý proces.

Buďte trpěliví a systematičtí, úspěch na sebe nenechá dlouho čekat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama