Ztratí finanční poradci práci? Podle studie je AI ve finančních investicích úspěšnější než člověk

Umělá inteligence (AI) už nyní úspěšně předčí lidské analytiky ve finančním sektoru. Podle vědců přináší do finančního odvětví revoluci díky své vynikající přesnosti a efektivnější predikční strategii investic.

Reklama

Vědci provedli výzkum jazykového modelu umělé inteligence ve finančním sektoru, který naznačuje blížící se revoluci ve světě investic. „Studie zdůrazňuje převahu systému GPT-4 společnosti OpenAI nad lidskými finančními analytiky,“ uvádí tým vědců z Booth School of Business na University of Chicago ve své nové studii.

„I bez narativních nebo oborově specifických informací předčí AI finanční analytiky ve své schopnosti předvídat změny příjmů,“ uvádí autoři studie. „Výhoda je zvláště patrná, když analytici čelí komplikovanějším predikcím,“ dodávají vědci.

S využitím metody zvané „řetězec myšlenek“ jazykový model GPT-4 provedl analýzu trendů ve finančních datech a vypočítal různé finanční ukazatele. Analýzu následně umělá inteligence využila k předpovídání budoucích zisků z investic.

„Použitím myšlenkového řetězce k napodobení lidského myšlení jsme zjistili, že GPT dosahuje přesnosti 60 procent,“ což je podle studie výrazně vyšší než u finančních analytiků, kteří dosahují přesnosti predikcí pouze 50 procent.

Autoři studie upozorňují, že jazykový model GPT-4 je schopen identifikovat finanční vzorce a obchodní koncepty, a to i při práci s neúplnými daty. Tato schopnost předurčuje umělou inteligenci jako cenný nástroj pro investory, což může vést k redukci potřeby finančních poradců a analytiků ve světě financí.

Vědci dosáhli lepších výsledků na akciovém trhu aplikací predikcí umělé inteligence do obchodních strategií než finanční poradci. „Strategie založená na prognózách umělé inteligence překonává finanční poradce,“ tvrdí autoři studie.

Zjištění naší redakce poukazuje na to, že se vědci ve studii vůbec nezabývají problémem halucinací umělé inteligence. Tento aspekt je zásadní a měl by ho mít na paměti každý, kdo uvažuje o investici svých peněz na základě prognóz AI.

Umělé inteligenci jsme se pro zajímavost rozhodli položit otázku: Přijdou finanční poradci kvůli umělé inteligenci o práci?

„Vaše otázka odráží reálnou obavu z technologického pokroku. Skutečně, s rostoucími schopnostmi umělé inteligence (AI) v oblasti finančních analýz a rozhodování se mnozí ptají, zda finanční poradci mohou ztratit svou relevanci. AI dokáže efektivně analyzovat velké objemy dat, identifikovat trendy a poskytovat předpovědi s vysokou přesností, což může částečně nahradit některé tradiční role finančních poradců. Nicméně, osobní kontakt a porozumění individuálním potřebám klientů stále zůstávají oblastmi, kde mohou lidé vyniknout. Tudíž, ačkoli některé úkoly mohou být automatizovány, kompletní nahrazení finančních poradců AI není v dohledné budoucnosti očekáváno,“ odpověděl redakci NašeTéma jazykový model GPT-4.

Autor: Eva Klein

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama