REKLAMA

Kdo si rád zajde na oběd, bude muset sáhnout hlouběji do kapsy. Ceny opět rostou

Zdražování se stalo evergreenem roku 2024 a nevyhýbá se ani obědům v restauracích. Kdo si rád zajde na oběd do restaurace, ten si opět bude muset sáhnout hlouběji do kapsy. Podle nové analýzy serveru menicka.cz, která prozkoumala data z téměř 6000 podniků po celé republice, průměrná cena oběda opět stoupla. A i když tempo růstu mírně zpomalilo, stále jde o citelný zásah do našich peněženek.

REKLAMA

Analýza odhalila meziroční nárůst o 5,6 Kč, což odpovídá 3,6 %. Pro srovnání, v předchozích letech jsme byli svědky ještě výraznějšího zdražování – mezi lety 2022 a 2023 to bylo 6,7 % a o rok dříve dokonce 8,9 %. Zdá se tedy, že se růst cen alespoň trochu stabilizoval.

„V posledních letech prochází gastronomický segment mimořádně náročným obdobím,“ vysvětluje Jakub Lukáš z portálu menicka.cz. A má pravdu. „Celá společnost se potýká s bezprecedentními výzvami. Post-covidová éra, vleklý válečný konflikt na Ukrajině, napětí v Izraeli, obtížně dostupné úvěry a celková ekonomická stagnace ovlivňuje každodenní život nás všech.“ Tato slova odrážejí realitu, se kterou se potýkají nejen restauratéři, ale i my všichni.

Karlovarsko stále nejlevnější, Praha překvapuje

Pohled na mapu České republiky nám ukazuje, že ceny obědů se regionálně liší. Tradičně nejlevněji se najíme v Karlovarském kraji, kde průměrná cena oběda činí 138,8 Kč.

Ceny obědů dle krajů
Ceny obědů dle krajů | Zdroj: menicka.cz

„Karlovarský kraj si dlouhodobě drží stabilní, neotřesitelnou pozici, kde se zákazník naobědvá v průměru jednoznačně nejlevněji,“ potvrzuje analýza. Na opačném konci spektra se nachází Praha (Praha 1 – Praha 10) s průměrnou cenou 161,3 Kč.

Za Prahou následuje Královehradecký kraj (157,8 Kč) a Olomoucký kraj (154,8 Kč). A tady přichází zajímavé zjištění: i přes všeobecné zdražování je meziroční nárůst cen v Praze pod celorepublikovým průměrem, konkrétně o 3,3 %. Zdá se tedy, že pražské restaurace se snaží držet ceny na uzdě, alespoň v porovnání s ostatními regiony.

Ústecko s nejvyšším nárůstem

Nejvyšší meziroční nárůst cen obědů byl zaznamenán v Ústeckém kraji, a to o 5,4 %. To ukazuje na regionální nerovnoměrnost dopadů ekonomických vlivů.

Je jasné, že v nejbližší době se výrazného zlevnění nedočkáme. „Je důležité se vyzbrojit trpělivostí a optimismem,“ dodává Jakub Lukáš.

Nezbývá než doufat, že se situace v gastronomickém sektoru a v ekonomice obecně brzy stabilizuje a my si budeme moci oběd v restauraci vychutnat bez zbytečných obav o stav naší peněženky. A možná bychom se měli inspirovat Prahou, která ukazuje, že i v náročných časech se dá s cenami pracovat rozumně.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa, která ve středověku zahřívala Vikingy

Tato hutná hrachová polévka s uzeným masem má ve Švédsku bohatou historii. Je symbolem poctivého jídla, které...

USA na příkaz Trumpa zahájily vojenskou operaci Southern Spear proti narkoteroristům

USA zahájily vojenskou operaci Southern Spear mířící proti narkoteroristům na západní polokouli. Americký ministr obrany Pete Hegseth...

Rajchl je nejen Putinova služka, ale i lhář, řekl senátor Láska....

V kauze nového poslance Jindřicha Rajchla podle senátora Václava Lásky nejde o samotnou kauzu, ale o to,...

Zdechovský zaslal kvůli kauze KFC interpelaci Komisi. Ta žádá koordinaci států...

V září inspekce odhalila prošlé marinované maso v liberecké pobočce KFC. Nyní přibyl další případ s rozmrazováním...

Psi mě naučili nikdy se nevzdávat, říká armádní psovodka Adriana Švecová

Armádní psovodka Adriana Švecová už v pětadvaceti letech patří do české reprezentace v canicrossu. Prvního psa si...

Jaký topný systém v dnešním domě dává smysl a proč volit...

Vytápění je jedním z nejzásadnějších aspektů domácí pohody. Volba vhodného topného systému se promítá do každodenního komfortu,...

Překvapte návštěvu zajímavým pohoštěním. Alsaský cibulový koláč si skvěle rozumí s...

Vyměňte klasické chlebíčky a jednohubky za něco netradičního. Připravte si alsaský cibulový koláč z pár ingrediencí, který...

Recenze knihy Na vše připravena Ivanky Deváté

Ivanka Devátá letos slaví devadesátiny a u této příležitosti vydala novou knihu Na vše připravena. V knižním...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA