Na dovolenou do Chorvatska bez obav: Češi mají zdravotní služby zdarma

Chystáte se letos v létě na dovolenou do Chorvatska? Máme pro vás skvělou zprávu. Kromě nádherných pláží a památek Chorvatsko také nabízí i bezplatné zdravotní služby pro všechny Čechy.

Reklama

Ano, čtete správně – jestliže vás náhodou potká nějaká ta zdravotní lapálie, chorvatští doktoři vám pomohou zdarma. To ostatně potvrzují i turisté na sociální síti X, kteří vyhledali tamní zdravotní pomoc.

Bezpečné léto u Jadranu

„Aby bylo vše co nejjednodušší, Chorvatský institut pro zdravotní pojištění (HZZO) zajistil pro letní sezónu 2024 dodatečných 51 míst, kde budou až do 30. září působit zdravotnické týmy,“ sdělil redakci NašeTéma Miodrag Mlačić, ředitel zastoupení Chorvatského turistického sdružení pro Českou republiku a Slovensko.

Ať už vás tedy potrápí úpal, bodliny mořského ježka, nebo prostě jen potřebujete předpis na léky, v Chorvatsku jste v dobrých rukou.

„Chceme našim turistům nabídnout co nejlepší služby, a proto budou dodatečné zdravotnické týmy poskytovat péči zdarma. Navíc mohou v případě potřeby vystavit recept nebo doporučení k odbornému vyšetření,“ vysvětluje chorvatský ministr zdravotnictví Vili Beroš. Takže se nemusíte bát, že byste kvůli nečekaným zdravotním potížím přišli o dovolenou.

Kde všude české turisty ošetří?

Pokud jste z České republiky, stačí mít s sebou evropskou kartičku pojištěnce a chorvatští doktoři se o vás postarají.

„Dodatečné zdravotnické týmy jsou k dispozici v následujících župách: Istrijská, Primorsko-goranská, Licko-senjská, Zadarská, Šibenicko-kninská, Splitsko-dalmatská, Dubrovnicko-neretvanská, Osijecko-baranjská a Bjelovarsko-bilogorská,“ doplnil Miodrag Mlačić s odkazem na konkrétní místa zdravotnické pomoci, která přehledně uvádí web chorvatského ministerstva zdravotnictví. Takže ať už budete relaxovat kdekoli, o vaše zdraví bude postaráno.

Chorvatsko investovalo přes milion eur, aby zajistilo, že zdravotnická péče pro turisty bude na špičkové úrovni. Ministerstvo zdravotnictví financovalo zdravotnické vybavení za více než 500 tisíc eur. Ministr Beroš zdůrazňuje, že jde o důležitý krok k tomu, aby turisté měli přístup k rychlé a kvalitní lékařské péči, aniž by museli navštěvovat nemocnice.

Chorvatsko se tedy letos stává nejen destinací plnou krásných zážitků, ale i místem, kde se můžete cítit bezpečně. Takže pokud se letos chystáte na dovolenou do Chorvatska, nezapomeňte si přibalit evropskou kartičku pojištěnce a užívejte si léto naplno bez zbytečných starostí.

Autor: Eva Klein

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama