Albánie: Skrytý balkánský klenot Evropy se stává turistickým rájem díky rostoucím cenám v Chorvatsku

Jako země s více než 300 slunečnými dny v roce se Albánie pomalu mění z tajemné balkánské lokality v turistický, nově objevený dovolenkový klenot Evropy. K tomu nevyhnutelně přispělo zdražování v Chorvatsku, ale to už je jiný příběh. Dnes si shrneme vše, co možná nevíte o Albánii a co je dobré vědět, než se tam vypravíte na letní dovolenou.

Reklama

Albánci – národ s laskavou duší

Albánci jsou národem, který je považován za jeden z nejpohostinnějších v Evropě. Obyvatelé se řídí rčením, že jejich dům je domem pro Boha a přátele. V roli hostitelů často projevují hostům úctu tím, že na nich nešetří, aby ukázali svou pohostinnost.

Je dobré myslet na jejich způsob přikyvování. Z vlastních zkušeností vím, že u Albánců má přikyvování opačný význam než u nás v Česku. Například když s něčím souhlasí, kroutí hlavou doleva a doprava, a když nesouhlasí, kývnou na znamení souhlasu.

Stovky kilometrů písečných pláží

Světová média albánské pobřeží nazývají Evropskými Maledivami a až uvidíte, jak vypadá jejich písečné pobřeží, které se táhne v délce neuvěřitelných 450 kilometrů, bude vám jasné proč.

Nejznámější pláže (a tedy v létě nejnavštěvovanější) jsou: Ksamil, Dhërmi, Borsh, Drymades, pláže v okolí Sarandy, Mirror (Pasqyra), Shpella e Pellumbave a Livadhi. Albánie má přístup ke dvěma mořím, Jaderskému a Jónskému, a tyrkysová barva moře láká každým rokem více a více návštěvníků, mezi nimiž je stále více Čechů.

Jsou Albánky nejkrásnějšími ženami na světě?

Mnoho balkánských kopí se na tuto otázku zlomí, ale mnoho turistů této malé země je překvapeno, když procházejí ulicemi a vidí tolik krásných žen najednou. Možná je to velikostí země, díky které si každé krásné ženy na ulici všimnou rychleji, kdo ví? Pokud však vezmeme v úvahu, že některé sexy Albánky dobyly světovou hudební scénu nejen svým hlasem, ale i postavou – možná na tomto tvrzení opravdu něco pravdy je.

Albánská gastronomie – mix různých kultur

Gastronomický zážitek v Albánii je doslova pohádkou chutí. Jejich tradiční jídlo vzniklo pod vlivem Řecka, Itálie a Turecka v kombinaci s nejlepšími prvky balkánské kuchyně. Někteří jdou tak daleko, že albánskou kuchyni označují za nejlepší na světě, ale to necháváme na osobním hodnocení každého.

Existuje seznam jídel, která musíte ochutnat, když vkročíte na albánskou půdu, a toto jsou jen některá z nich: burek (samozřejmě), paprika s jogurtovou omáčkou, ferges (paprikový pokrm), tave kosi (jehněčí s rýží zapečené v jogurtu), smažený kačkavall (smažený ovčí sýr), pispili (palačinky s masem), speca te mbushura (plněná paprika) a samozřejmě nepostradatelný dolma japrak (vinné listy plněné masem a rýží).

Divoká horská romantika

Po dobrém jídle je dobré se trochu rozhýbat. Turistika a procházky v albánských horách odmění návštěvníky neuvěřitelnými scenériemi. Celých 70 % Albánie se nachází v hornaté oblasti.

Jednu z nejkrásnějších horských krajin uvidíte, pokud navštívíte Korab (nejvyšší vrchol Albánie), ale zvláštní zážitek zažijete, pokud navštívíte „Prokleté hory“ – Prokletije, o kterých mnoho profesionálních horolezců říká, že jsou nejkrásnější v Evropě. Nacházejí se na trojmezí Černé Hory, Kosova a Albánie a vyznačují se nedotčenou divočinou a krásnými horskými jezery.

V Albánii najdete, což asi pravděpodobně nevíte, až 30 % všech druhů evropské flóry. Nachází se tam přibližně 3200 různých druhů rostlin.

Osobitý život životní styl

Albánie je známá svým osobitým životním stylem, který je hluboce ovlivněn bohatou kulturou, tradicemi a nedávným rozvojem země. Rodina hraje v albánské společnosti velmi důležitou roli, často se setkáte s rozšířenými rodinami žijícími pohromadě nebo velmi blízko sebe. Tradiční hodnoty a respekt ke starším jsou silně zakořeněné.

Albánci rádi tráví čas venku (podobně jako Chorvati), často v kavárnách a restauracích, kde se scházejí s přáteli a rodinou. Mají také bohaté kulturní dědictví, které se odráží v hudbě, tanci, literatuře a lidovém umění. Tradiční hudba a tanec jsou důležitou součástí oslav a společenských událostí.

Náboženská tolerance a rozmanitost jsou pro Albánii charakteristické, přičemž islám, křesťanství a bektášismus jsou hlavní náboženské směry. Mnoho Albánců se však identifikuje jako ateisté nebo agnostici.

Ve velkých městech, jako je Tirana, je veřejná doprava dobře rozvinutá, ačkoli venkovské oblasti jsou hůře dostupné. Infrastruktura se však postupně zlepšuje.

Celkově lze říci, že životní styl v Albánii kombinuje tradiční hodnoty s moderními vlivy a nabízí pro turisty z Česka zajímavou letní dovolenou, která vyjde výhodněji než dovolená v Chorvatsku.

Autor: Eva Klein

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama