Efektivní způsob, jak v létě eliminovat komáry: Pořiďte si pochvatec

Komár, tento malý, ale nesmírně otravný hmyz, dokáže v létě znepříjemnit jak pobyt na balkoně, tak spánek při otevřeném okně. Nepříjemný bzukot, který je často předzvěstí štípnutí, je následován svědivým otokem, který může potrápit i několik dní. Jak se proti komárům účinně bránit?

Reklama

Podle zahradnice Jarmily Penkové z Berouna naštěstí existuje účinné přírodní řešení, které vám pomůže užít si léto bez komářích obtíží.

Právě teď je tu letní čas, kdy trávíme večery venku. Pro některé z nás není nic lepšího než si dlouho do noci povídat na terase nebo balkoně a vychutnávat si svůj oblíbený drink. Jedna věc, která může zkazit požitek ze všeho, jsou komáři. Tento otravný hmyz však můžete odpudit pomocí jedné docela obyčejné rostliny.

Řeč je o rostlině jménem Plectranthus forsteri, v češtině známé jako molice Forsterova, molice vroubená, maud pochvatcovitý nebo pochvatec. „Je to rostlina, která svým specifickým zápachem účinně odpuzuje komáry,“ říká zahradnice Jarmila Penková.

„Stačí na terasu či balkon umístit truhlík nebo několik květináčů s těmito rostlinami a komáři se vašemu obydlí obloukem vyhnou,“ tvrdí Penková.

„Pochvatec není náročný, miluje slunce,“ říká milovnice květin Penková. A kromě toho, že zaženete komáry, budete mít kolem sebe i příjemnou vůni, která připomíná kadidlo. „Pochvatec lze dobře kombinovat s petúniemi,“ dodává zahradnice.

Komáři nemají rádi přímé slunce, proto jsou nejaktivnější od večera až do ranního rozbřesku. Přitahuje je oxid uhličitý, který vydechujeme, takže si snadno najdou cestu i do našich ložnic. Pokud máte na parapetu u okna ložnice květinové truhlíky, zkuste do nich zasadit jednu nebo dvě rostliny pochvatce. Tím se můžete v létě zbavit komárů i v ložnici a v klidu spát při otevřeném okně.

Autor: Eva Klein

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama