Pivo zdražuje, štamgasti z hospod a hosté z restaurací mizí

Významné pivovary plánují zvýšení cen piva na podzim. Obecně se očekává, že ceny vzrostou o korunu za půllitrovou lahev. Restaurace také plánují zvýšit ceny piva. Pivovary však tvrdí, že zvyšování cen jim více škodí – a navíc se blíží další zvýšení, které je součástí vládního balíčku a zahrnuje zvýšení DPH na čepované pivo, což pravděpodobně také pocítí zákazníci. V hospodách a restauracích se dnes vypije jen malá část vyrobeného piva. “V posledním desetiletí se poměr dramaticky změnil, v roce 2010 byl poměr piva vypitého v hospodách a doma přibližně stejný,” uvádí ČT24.cz.

Reklama

Pokud by platilo rčení, že vláda padne, když se zvýší cena piva, Strakova akademie by byla prázdná. Ceny piva v posledních letech prudce stoupaly, zejména v posledních dvou letech. V červenci 2019, před pandemií covidu, stál půllitr čepovaného dvanáctistupňového piva v průměru 40,50 koruny, letos v létě to bylo 54 korun. Za poslední rok se cena piva zvýšila o čtyři koruny, předtím za rok dokonce o 5,40.

Zdražování piva

Odborníci předpokládají, že zdražování piva bude pokračovat – což je v souladu s plány velkých pivovarů. Plzeňský Prazdroj oznámil zdražení o 5,7 procenta od 1. října, což u čepovaného piva odpovídá koruně navíc a u baleného koruně padesát. Bernard plánuje zdražení o korunu v polovině října v gastronomických zařízeních, Budějovický Budvar plánuje zdražení o korunu v listopadu nebo prosinci v hospodách a o korunu padesát v obchodech. Podle odhadů bude na konci roku stát půllitr v Praze přes 70 korun a ve zbytku republiky 55 až 60 korun.

Stížnosti na zdražování tohoto alkoholického nápoje jsou slyšet od stálých hostů – ti, kdo v hospodách zůstávají, musí sáhnout hlouběji do kapsy – ale hlavně od hostinských, kteří ztrácí zákazníky kvůli zdražování piva. Nejde o to, že by se v Česku přestalo pít, ale pije se jinde. Zatímco kolem roku 2010 se vypila polovina piva v hospodách a restauracích, loni to bylo už jen 31 procent.

Úbytek hostů v restauracích a hospodách

„To je to, co nás trápí – přesun konzumace piva z hospod na zahrady a do garáží. Přispěla k tomu jak pandemie covidu, tak současná vysoká inflace a zhoršující se ekonomická situace domácností,“ uvedl Tomáš Slunečko, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Podle Petra Menclíka, ředitele společnosti Dotykačka, je úbytek zákazníků z hospod patrný hlavně ve venkovských oblastech, respektive místech se slabým turistickým ruchem. „Předpokládáme, že dojde k poklesu tržeb v kategorii piva, a souvisí to s tím, že ceny narážejí na kupní sílu,“ uvedl Menclík pro ČT24.cz.

Hostinští ale podle ČT24 připouštějí, že je to i tím, že největší milovníci piva stárnou. „Mladší generaci pivo do takové míry neoslovuje a generace pivařů stárne. Přichází problém, že se dostávají do důchodového věku – takže finanční stránka i zdravotní stránka,“ shrnul David Pecka, majitel restaurace U Pecků v pražských Vysočanech. Před deseti lety vytočil za rok 900 hektolitrů piva, letos směřuje k 500 hektolitrům.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama