REKLAMA

Pivo zdražuje, štamgasti z hospod a hosté z restaurací mizí

Významné pivovary plánují zvýšení cen piva na podzim. Obecně se očekává, že ceny vzrostou o korunu za půllitrovou lahev. Restaurace také plánují zvýšit ceny piva. Pivovary však tvrdí, že zvyšování cen jim více škodí – a navíc se blíží další zvýšení, které je součástí vládního balíčku a zahrnuje zvýšení DPH na čepované pivo, což pravděpodobně také pocítí zákazníci. V hospodách a restauracích se dnes vypije jen malá část vyrobeného piva. “V posledním desetiletí se poměr dramaticky změnil, v roce 2010 byl poměr piva vypitého v hospodách a doma přibližně stejný,” uvádí ČT24.cz.

REKLAMA

Pokud by platilo rčení, že vláda padne, když se zvýší cena piva, Strakova akademie by byla prázdná. Ceny piva v posledních letech prudce stoupaly, zejména v posledních dvou letech. V červenci 2019, před pandemií covidu, stál půllitr čepovaného dvanáctistupňového piva v průměru 40,50 koruny, letos v létě to bylo 54 korun. Za poslední rok se cena piva zvýšila o čtyři koruny, předtím za rok dokonce o 5,40.

Zdražování piva

Odborníci předpokládají, že zdražování piva bude pokračovat – což je v souladu s plány velkých pivovarů. Plzeňský Prazdroj oznámil zdražení o 5,7 procenta od 1. října, což u čepovaného piva odpovídá koruně navíc a u baleného koruně padesát. Bernard plánuje zdražení o korunu v polovině října v gastronomických zařízeních, Budějovický Budvar plánuje zdražení o korunu v listopadu nebo prosinci v hospodách a o korunu padesát v obchodech. Podle odhadů bude na konci roku stát půllitr v Praze přes 70 korun a ve zbytku republiky 55 až 60 korun.

Stížnosti na zdražování tohoto alkoholického nápoje jsou slyšet od stálých hostů – ti, kdo v hospodách zůstávají, musí sáhnout hlouběji do kapsy – ale hlavně od hostinských, kteří ztrácí zákazníky kvůli zdražování piva. Nejde o to, že by se v Česku přestalo pít, ale pije se jinde. Zatímco kolem roku 2010 se vypila polovina piva v hospodách a restauracích, loni to bylo už jen 31 procent.

Úbytek hostů v restauracích a hospodách

„To je to, co nás trápí – přesun konzumace piva z hospod na zahrady a do garáží. Přispěla k tomu jak pandemie covidu, tak současná vysoká inflace a zhoršující se ekonomická situace domácností,“ uvedl Tomáš Slunečko, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Podle Petra Menclíka, ředitele společnosti Dotykačka, je úbytek zákazníků z hospod patrný hlavně ve venkovských oblastech, respektive místech se slabým turistickým ruchem. „Předpokládáme, že dojde k poklesu tržeb v kategorii piva, a souvisí to s tím, že ceny narážejí na kupní sílu,“ uvedl Menclík pro ČT24.cz.

Hostinští ale podle ČT24 připouštějí, že je to i tím, že největší milovníci piva stárnou. „Mladší generaci pivo do takové míry neoslovuje a generace pivařů stárne. Přichází problém, že se dostávají do důchodového věku – takže finanční stránka i zdravotní stránka,“ shrnul David Pecka, majitel restaurace U Pecků v pražských Vysočanech. Před deseti lety vytočil za rok 900 hektolitrů piva, letos směřuje k 500 hektolitrům.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

USA na příkaz Trumpa zahájily vojenskou operaci Southern Spear proti narkoteroristům

USA zahájily vojenskou operaci Southern Spear mířící proti narkoteroristům na západní polokouli. Americký ministr obrany Pete Hegseth...

Rajchl je nejen Putinova služka, ale i lhář, řekl senátor Láska....

V kauze nového poslance Jindřicha Rajchla podle senátora Václava Lásky nejde o samotnou kauzu, ale o to,...

Zdechovský zaslal kvůli kauze KFC interpelaci Komisi. Ta žádá koordinaci států...

V září inspekce odhalila prošlé marinované maso v liberecké pobočce KFC. Nyní přibyl další případ s rozmrazováním...

Psi mě naučili nikdy se nevzdávat, říká armádní psovodka Adriana Švecová

Armádní psovodka Adriana Švecová už v pětadvaceti letech patří do české reprezentace v canicrossu. Prvního psa si...

Jaký topný systém v dnešním domě dává smysl a proč volit...

Vytápění je jedním z nejzásadnějších aspektů domácí pohody. Volba vhodného topného systému se promítá do každodenního komfortu,...

Překvapte návštěvu zajímavým pohoštěním. Alsaský cibulový koláč si skvěle rozumí s...

Vyměňte klasické chlebíčky a jednohubky za něco netradičního. Připravte si alsaský cibulový koláč z pár ingrediencí, který...

Recenze knihy Na vše připravena Ivanky Deváté

Ivanka Devátá letos slaví devadesátiny a u této příležitosti vydala novou knihu Na vše připravena. V knižním...

Nejkrásnější Češky boří mýty o hloupých blondýnách. V soutěžích krásy uspěly...

A znáte tenhle? "Přijde blondýna do obchodu…" Stop. Čtyři nejkrásnější Češky, které uspěly v mezinárodních soutěžích krásy,...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA