Recept na zdravou svačinu. Zkuste energetické kuličky z fíků a kešu ořechů

Potřebujete zdravou a chutnou svačinku nebo máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte recept na energetické kuličky ze směsi fíků, kešu ořechů a kokosu. „Líbí se mi, jak je postup jednoduchý. Navíc v lednici vydrží fíkové kuličky až 3 týdny,“ říká redaktorka NašeTéma Renáta Šestáková.

Reklama

Fíková pasta poskytuje přirozenou sladkost

Fíkovou pastu používám v kuchyni už roky, je výborná jako omáčka k sýrům. Jedná se o složení 100% fíků, které jsou usušeny na slunci a následně rozemlety na pastu. Díky své nasládlé chuti se hodí do pomazánek, jogurtů nebo na výrobu zdravých fit tyčinek.

Je to skvělá surovina k výrobě raw a vegan receptů. „Fíky mají silné protizánětlivé účinky, působí projímavě a ukazuje se, že mohou také bránit rozvoji rakoviny,“ uvádí autoři v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.

Recept: Energetické kuličky z fíků a kešu ořechů

Ingredience

  • ½ šálku sušených fíků nebo fíkové pasty
  • ½ šálku kešu ořechů
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • kůra z citronu
  • špetka soli

Postup přípravy

Pokud nemáte v domácnosti fíkovou pastu, stačí vložit veškeré ingredience do kuchyňského robota a nechat je rozmixovat. Může se stát, že budou fíky moc suché. Pak zkuste přidat 2 lžičky vody, aby se směs lépe promíchala.

Ze směsi vytvořte kuličky a obalte je ve strouhaném kokosu. Pro lepší chuť vložte fíkové kuličky do uzavřené nádoby a dejte do lednice. A máte hotovo. Dobrou chuť.

TIP! Základní recept si můžete upravit dle svých chutí a fantazie. Místo kešu ořechů můžete použít mandle, vlašské ořechy nebo lískové ořechy.

Vyměňte kokos za kakao nebo hořkou vysokoprocentní čokoládu. Citronovou kůru nahraďte pomerančovou a přidat můžete i skořici, zázvor nebo trošku vanilkového lusku.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama