Víte, proč má tlačítko číslo 5 na dálkovém ovladači hrbolek?

Malý, téměř nepostřehnutelný hrbolek na tlačítku číslo 5 může mít podobu tečky nebo pomlčky. Je důležitý pro ovládání dálkového ovladače z několika důvodů. Odkryjte s NašeTéma tajemství tlačítka číslo 5.

Reklama

Vítejte v zákulisí každodenních předmětů, které bereme jako samozřejmost. Dnes se podíváme na zdánlivě obyčejné tlačítko číslo 5 na dálkových ovladačích a klávesnicích, které skrývá mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát.

Tento malý hrbolek, který může mít podobu tečky nebo pomlčky, je ve skutečnosti geniálním řešením, které nám usnadňuje život. Ať už jste doma, v práci nebo kdekoli jinde, tento nenápadný prvek nám pomáhá orientovat se ve světě čísel a tlačítek.

Pokud se podíváte na numerickou klávesnici svého notebooku nebo dálkový ovladač televizoru, na obou by měla být malá tečka, dvě tečky nebo pomlčka na tlačítku číslo 5.

Ve většině případů tyto předměty používáme na denní bázi a jsou vyrobeny tak, aby manipulace s nimi byla co nejjednodušší. Při jejich výrobě výrobci mysleli i na zrakově postižené, proto se stalo běžným standardem při výrobě dálkových ovladačů umístit na číslo malý hrbolek v podobě tečky, dvou teček nebo pomlčky.

V tomto případě tečka nebo čárka slouží jako hmatový orientační bod a umožňuje těm se zrakovým postižením snadněji používat dálkové ovládání. Pomocí něj snáze určí, kde se nacházejí ostatní tlačítka.

Kromě toho, že pomáhá slabozrakým, je tlačítko s číslem 5 užitečné i pro lidi bez handicapu, takže můžeme dálkový ovladač používat, aniž bychom se na něj dívali. Díky němu můžeme také sledovat televizi ve tmě.

Představte si situaci: Sedíte ve tmě, film na Netflixu právě nabírá na intenzitě a vy potřebujete rychle ztlumit zvuk. Vaše prsty automaticky hledají tlačítko číslo 5 a… bingo! Díky tomu malému hrbolku, který slouží jako hmatový orientační bod, můžete ovladač používat bez zbytečného rozptylování.

Hrbolek na tlačítku číslo 5 není tedy jen designovým výstřelkem. Má promyšlenou funkci, která zohledňuje potřeby všech uživatelů, včetně těch se zrakovým postižením. Umožňuje snadnou orientaci na klávesnici a zvyšuje efektivitu ovládání – ať už jde o zadávání čísel na klávesnici počítače nebo ovládání televizního programu.

Tento hmatový bod má své kořeny v raných fázích výpočetní techniky, kdy se používal v minulosti již na prvních kalkulačkách za dob socialismu. Postupně se stal standardem, který překračuje hranice zařízení.

Takže příště, až zmáčknete tlačítko číslo 5, vzpomeňte si na to, že držíte v ruce nejen obyčejný dálkový ovladač, ale i malý kousek designové geniality, který činí naše každodenní interakce s technologiemi o něco pohodlnější a intuitivnější. A to je přece něco, co stojí za zmínku!

Přejeme příjemné ovládání – ať už s hrbolkem, nebo bez.

Autor: Jan Votruba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama