Mezinárodní den lesů: Po celém Česku probíhají oslavy s Lesní myslí

21. března je nejen první jarní den, ale také Mezinárodní den lesů, který můžete oslavit různými způsoby. Jedním z nich jsou akce s Lesní myslí. „Loni akce proběhla velmi úspěšně, a proto na ni letos navazujeme a zahajujeme jarní sezónu oslavou Mezinárodního dne lesa 2024,“ sdělila pro NašeTéma Martina Holcová, koordinátorka konceptu Lesní mysli v České republice.

Reklama

Jaký je účel Mezinárodního dne lesů?

„Oficiální oslavy Dne lesa začaly v roce 2007, přičemž každý ročník se konal v jiné zemi. Oslava započala na ostrově Bali v Indonésii, v roce 2009 v polské Poznani, v roce 2010 v Kodani v Dánsku, v roce 2011 v Durbanu v Jižní Africe a v roce 2012 v Dauhá v Kataru. V témže roce proběhly první oslavy Mezinárodního dne lesů, který byl zřízen Organizací spojených národů (OSN),“ uvádí web Mary Robinson Foundation Climate Justice.

A jaké je téma Mezinárodního dne lesů pro letošní rok? Lesy a inovace: Nová řešení pro lepší svět.

Tento významný den vznikl v roce 2012 a jeho cílem je upozornit na roli lesů v ekosystému. V tento den se po celém světě pořádají akce, které mají upozornit na lesy a jejich problémy. Lidé jsou vyzýváni, aby sázeli stromy, uklízeli lesy od odpadků a také v nich zůstali.

Lesy jsou všeobecně vnímány jako bohatství naší země, a to se vším, co poskytují – s vodou, svěžím vzduchem, zpěvem ptáků, míháním se zvěře, uklidňující hrou zeleně i bájným klidem. V posledních několika letech se však stále častěji projevuje nervozita a zvýšená pozornost a citlivost veřejnosti způsobená vnějšími projevy problémů, jako jsou rychle přibývající holiny po kalamitních těžbách nebo zvýšený pohyb těžké techniky a převoz dříví po silnicích.

„Jevy, na které už léta upozorňuje část lesnické a odborné veřejnosti, jsou tedy zřetelně viditelné,“ uvádí kolektiv autorů v knize Ekologie lesa: Jak se les mění a funguje. Lesy pokrývají 1/3 světové země, ale jejich plocha se bohužel zmenšuje.

Zkuste v tento den navštívit nejbližší les, strávit tam nějaký čas, lépe ho poznat, pozorovat, pokusit se s ním spřátelit. Vezměte své děti do lesa a nechte je navazovat kontakt s přírodou. Jedině lidé, kteří milují přírodu a chápou její hodnotu, jsou schopni ji účinně chránit.

Oslavte Mezinárodní den s Lesní myslí

Mezinárodní den lesů můžete oslavit různými způsoby. Sledovat přírodopisné filmy, poslouchat podcasty s lesní tématikou, číst s dětmi knihy a časopisy, kreslit obrázky nebo se vydat na některý z workshopů Lesní mysli, které probíhají do konce března po celé České republice.

„Je to příležitost, jak zažít les trochu jinak a naučit se jednoduché a efektivní techniky pro každý den,“ říká Martina Holcová. Lesní mysl pochází z Finska, kde se stala důležitou součástí práce se studenty, ve firmách, v pečovatelských oborech, pro unavené rodiče, seniory a celé rodiny. Lesní mysl přináší prvky aktivní relaxace, psychohygieny a péče o duševní zdraví v přírodě.

Cvičení nefyzického charakteru spojují metody pozitivní psychologie, koučinku a mindfulness. Pomůže s prevencí psychických onemocnění a pomáhá s osobním rozvojem. Do programu Lesní mysli se zapojila například Botanická zahrada v Praze, Fakultní nemocnice Olomouc, Národní zemědělské muzeum Kačina, ekologická centra Toulcův dvůr nebo Lázně Luhačovice.

Při procházce s prvky Lesní mysli si účastníci odpočinou a zklidní myšlenky. „Lesní mysl přináší i důležitý sociální aspekt. Umožňuje lidem setkávat se, propojuje a dává příležitosti k navazování nových vztahů,“ dodává instruktorka Lesní mysli Barbora Hernychová. Příspěvek na workshop je dobrovolný a jeho část bude využita k nákupu sazenic, tentokrát pro Školní les v oblasti Železných hor.

Lesní mysl je vhodná pro všechny

Sama jsem si Lesní mysl zamilovala a při rodinné Lesní mysli je skvělé pozorovat dětskou fantazii, uvolnění a bezprostřednost. Díky cvičením Lesní mysli se otevírají různé „aha“ momenty, což je velmi obohacující pro všechny členy rodiny. Součástí jsou i lesní smyslové aktivity a hry, které zabaví děti a rodiče tak mají prostor si odpočinout a dobít baterky.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama