Naučte se italské chody a uvařte si s námi zapečené těstoviny s riccottou!

V Itálii se těstoviny vaří často na všechny způsoby a s jednoduchým dochucením v neobvyklých kombinacích. V restauraci servírují jako první chod „primo piatto“. „Stejně dobře může pasta posloužit i jako chutná večeře pro celou rodinu,“ říká redaktorka NašeTéma Martina Hokszová, která se podělila o svůj recept na vynikající italské těstoviny.

Reklama

Chody italského menu

Jídlo je v Itálii důležité. Vyznáte se ale v tom, co vám nabízejí na jídelním lístku? Pojďme si za pomoci slavné italské kuchařky Stříbrná lžíce (italsky Il cucchiaio d’Argento) vysvětlit, s jakými chody se tam můžete setkat.

Antipasto

Antipasto znamená předkrm, jako který vám v restauraci nejčastěji přinesou talíř vybraných sýrů a salámů nebo bruschettu, což je opečený chléb, na kterém jsou nakrájená rajčata, dochucená olivovým olejem a bazalkou. V přímořských oblastech vám mohou přinést i talíř nakrájených vařených mořských plodů.

Primo

První chod neboli italsky „primo piatto“ může tvořit polévka, těstoviny, rissoto, gnocchi a na severu polentová kaše. Ke všemu se navíc v domácích podmínkách přikusuje bílý chléb, občas vám ho dají i v restauraci. Primo piatto vás nasytí dostatečně, takže další chod už potřebovat nebudete.

Secondo

Druhý chod, secondo piatto, se skládá z masa nebo ryby. K tomu si v restauraci musíte objednat zvlášť přílohu, „contorno“, která se nejčastěji skládá ze zeleniny (grilované, dušené), brambor nebo studeného salátu. „Druhý chod je jídlo, které lze připravit pro každou příležitost. Všední oběd, rodinná večeře, narozeniny nebo romantická večeře,“ píše italská kuchařka Benedetta Rossi na svých stránkách Fatto in casa da Benedetta.

Dolce

Pokud máte rádi sladké a chystáte se do Itálie, naučte se slovo „dolce“. To znamená buď sladký anebo dezert. Jako dezert v Itálii nejčastěji dostanete sorbet, zmrzlinu, tiramisù nebo dort.

Recept: Bílé těstoviny, „pasta bianca“

Ingredience na těstoviny

  • 400 g těstovin
  • 300 g šunky
  • 300 g cukety
  • 200 g hrášku, zelených fazolek, růžiček brokolice či jiné oblíbené zeleniny
  • 400 g riccotty
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • 50 g sýra na ozdobu (mozzarella, eidam, čedar)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Ingredience na bešamel

  • ½ l polotučného mléka
  • 1 velká lžíce hladké mouky
  • 50 g másla
  • muškátový oříšek, sůl

Postup přípravy:

Nejdříve si dáme vařit těstoviny a mezitím nakrájíme na menší kousky cuketu, kterou spolu s další zeleninou dáme opéct na pánev. Zelenina by měla změknout, ale zároveň zůstat křupavá. Pánev poté odstavíme.

Do menšího hrnce dáme máslo a velkou lžíci mouky. Máslem nešetříme, pokud se vám zdá, že je mouky příliš. Rozmícháme a necháme chvilku smažit, a poté za stálého míchání vlijeme mléko. Až bešamel zhoustne, hrnec taktéž odstavíme. Mírně osolíme a nastrouháme tam špetku muškátového oříšku.

Uvařené těstoviny jednoduše smícháme se zeleninou, šunkou, bešamelem, riccottou a parmazánem. Ochutíme pepřem, solí a česnekem. Milovníci česneku si ho tam samozřejmě mohou přidat víc. Směs vložíme do pekáčku. Můžeme dozdobit sýrem. Pečeme cca 1 hodinu do úplného zapečení. Dobrou chuť!

Tip! Riccotta je syrovátkový sýr původem z Itálie. Je nízkokalorický a obsahuje cca 7 g bílkovin na 100 g, záleží na značce a udaných nutričních hodnotách na kelímku. Kolektiv autorů bible italské kuchyně s názvem „Stříbrná lžíce“ nás učí z ricotty vyrábět například dezerty, jako jsou tvarohové krémy nebo náplň do sladkých trubiček.

Riccottu můžeme využít i do omáček na těstoviny místo smetany. Přidáním riccotty si totiž ušetříme kalorie, a navíc vytvoříme nutričně hodnotné a snadno stravitelné jídlo.

Autor: Martina Hokszová. Zdroj: Il Cucchiaio d’Argento. 11th ed. Editoriale Domus, 2020. Zdroj receptu: Rodinný recept redaktorky Martiny Hokszové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama