Plejtvákovec šedý, považovaný v Atlantiku 200 let za vyhynulého, se znova objevil

Týmu leteckého průzkumu New England Aquarium se podařilo neuvěřitelně vzácné pozorování. U pobřeží Nové Anglie byl spatřen plejtvákovec šedý, uvedli výzkumníci na web New England Aquarium.

Reklama

Plejtvákovec šedý je druhem velryby, který je v Atlantiku již více než 200 let považován za vyhubeného. Zmíněná senzace je pátým zdokumentovaným pozorováním této velryby mimo Tichý oceán za posledních 15 let. Naposledy to bylo v prosinci 2023 u pobřeží Floridy.

Výzkumníci akvária spatřili asi 30 mil jižně od ostrova Nantucket neobvyklou velrybu, která se potápěla a vynořovala. Podle nich to vypadalo, že se krmí. Díky kroužení letadla v uvedené oblasti se podařilo získat fotodokumentaci. Po jejím vyhodnocení vědci potvrdili, že se jedná o plejtvákovce šedého.

Plejtvákovec šedý se pravidelně vyskytuje v severním Tichém oceánu a od ostatních druhů velryb se snadno rozliší, protože nemá hřbetní ploutev, má skvrnitou šedobílou kůži a hřbetní hrb, na který navazují výrazné hřebeny. Vědci z akvária se domnívají, že plejtvákovec šedý, kterého zpozorovali u Nové Anglie, je stejným jedincem, který byl spatřen koncem loňského roku na Floridě.

„Nechtěla jsem nahlas říct, co to bylo, protože mi to připadalo šílené,“ uvedla Orla O’Brienová, vědecká pracovnice Centra Andersona Cabota pro oceánský život v New England Aquarium, která provádí letecké průzkumy už od roku 2011.

Fotografie ukázala své kolegyni Kate Laemmleové, která byla také v letadle. Tak k tomu doplnila: „Můj mozek se snažil zpracovat to, co jsem viděla, protože toto zvíře bylo něco, co by se v těchto vodách opravdu nemělo vyskytovat. Smály jsme se tomu, jak je to divoké a vzrušující – vidět zvíře, které z Atlantiku zmizelo před stovkami let!“

Výskyt této velryby na neobvyklých místech vědci vysvětlují klimatickými změnami. Severozápadní průliv, který spojuje Atlantik a Tichý oceán přes Severní ledový oceán u Kanady, je v posledních letech v létě pravidelně bez ledu. To je částečně způsobeno globálním oteplováním.

Zatímco dříve se tudy velryby nemohly dostat kvůli silnému mořskému ledu, který obvykle průliv blokuje, nyní mohou plejtvákovci potenciálně průlivem cestovat v létě. To ještě v minulém století nebylo možné.

„Toto pozorování zdůrazňuje, jak důležitý je každý průzkum. Tato pozorování šedých plejtvákovců v Atlantiku nám připomínají, jak rychle mořské druhy reagují na klimatické změny, pokud k tomu mají příležitost,“ uvedla O’Brienová.

Autor: Mirka Nová. Zdroj: New England Aquarium.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama