Retro romantika aneb recept na luxusní langoše

Milujete léto, stanování v kempu a langoše s kečupem a sýrem? Tuto retro kalorickou pochoutku si připravíte z ingrediencí, které máte běžně doma. Langoše si můžete připravit i v domácí pekárně, říká redaktorka Nikola Strnadová.

Reklama

Langoše jsou oblíbeným smaženým jídlem nejen u dětí, ale i dospělých. V létě je najdete snad v každém stánku a jejich chuť je opravdu výjimečná. Plusové body získávají i díky tomu, že se mohou připravovat jak naslano, tak nasladko.

Kde se vzaly langoše

„Langoš by se dal charakterizovat jako nepravidelná placka z kynutého těsta, smažená na rozpáleném oleji,“ píše Adrienn Vass na webu Hungary Today. Slovo langoš pochází z maďarského výrazu láng a znamená plamen. Langoše se tedy dříve připravovaly v peci, blízko u plamenů. Smažit se začaly až v době, kdy z domácností vymizely pece.

Zpočátku se langoše pekly pouze v ty dny, kdy se pekl i chléb. Ze zbytků chlebového těsta usazeného na dně díže se pak připravovaly langoše. Originální recept zahrnoval pouze mouku, vodu, kvasnice, sůl a cukr. Dnes se do těsta občas přidávají strouhané brambory a vodu nahradilo mléko. Některé recepty zahrnují ještě jogurt, zakysanou smetanu či vejce.

Langoše, jak je známe dnes, se poprvé objevily koncem 50. let minulého století a prodávali je zejména majitelé malých restaurací. Nejdříve byly langoše k dostání ve velkých městech a na plážích. Změna nastala v 70. letech, kdy přišla reforma plážových bufetů. Langoše se tak společně s palačinkami a štikou staly svatou trojicí, která se stále drží na vrcholu maďarských jídel.

V Maďarsku jsou k dostání v několika různých variacích a místní obyvatelé mají nejraději langoš se zakysanou smetanou a česnekem. Adrienn Vass také zmiňuje, že se langoše rozšířily nejen k nám do České republiky, ale oblibu si získaly také u Rakušanů, Slováků nebo Rumunů.

„Myslím si, že s langošem, právě s tím stánkovým prodejem, je spojená taková retro romantika a je to vlastně takový náš český fast food,“ uvedl šéfkuchař Roman Paulus pro Český rozhlas Dvojka.

Recept: Langoše z kynutého těsta

Připravila jsem si pro vás recept na langoše, které se v naší rodině dělají už několik let. Na jejich výrobu budete potřebovat jen sedm surovin, které máte běžně doma. Zdobení už nechám na vás. Tradičně se na ně dává česnek, sýr a kečup.

Ingredience:

  • 550 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • celé kvasnice
  • špetka cukru
  • špetka soli

Postup pro domácí pekárnu

Pokud máte domácí pekárnu, bude příprava těsta na langoše skutečně velmi jednoduchá

Do pekárny dáme nejprve všechny tekuté suroviny. Následně nasypeme hladkou mouku tak, aby pokryla celý vnitřek. Nahoru nadrobíme celé kvasnice, na které dáme špetku cukru.

Na závěr přidáme špetku soli, která se nesmí dotýkat kvasnic. Na domácí pekárně stiskneme program těsto a ona vše udělá za nás.

Postup bez pekárny

V případě, že domácí pekárnu nemáte, si můžete těsto na langoše vyrobit ručně. Nejprve si uděláme kvásek. Ohřejeme si mléko, nadrobíme do něj celé kvasnice a přidáme špetku cukru. Směs trochu promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme chvilku pracovat.

Do mísy, případně kuchyňského robota si dáme hladkou mouku, vejce, sůl a olej. Následně přidáme kvásek a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Vypracované těsto necháme minimálně půl hodiny kynout.

Smažení langošů

Z těsta připravíte přibližně 8 langošů (záleží na velikosti). Každý kousek těsta vyválejte do kulatého bochánku, potřete trochou oleje a nechte ještě chvíli odpočívat. V pánvi nebo širším hrnci si rozehřejte vyšší vrstvu oleje.

Mezitím si z každého bochánku připravte placku připomínající langoš. Ještě před vložením do rozpáleného oleje nechte langoš chvilku odpočinout.

Langoše smažíme dozlatova z obou stran a po usmažení je pokládáme na talíř vyložený papírovými ubrousky, abychom se zbavili přebytečného tuku. Langoše podáváme ještě teplé s oblíbeným obložením.

Autor: Nikola Strnadová. Zdroj: Recept redaktorky Nikoly Strnadové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama