REKLAMA

Recept z Třeboňska: Babiččina bramboračka, která nikdy nezbyde

Bramborová polévka neboli bramboračka patří u nás k velmi oblíbeným. Její příprava se liší kraj od kraje, ale všude se jedná o vydatnou a voňavou pochoutku. Níže uvedený recept je původem z Třeboňska a máme ho od naší šéfredaktorky Magdaleny Boukhemisové.

REKLAMA

Dáváte hříbky, nebo jiné houby?

Je to celkem jedno, hlavně jich musí být dost a musí se předem namočit. Mně se nejlépe osvědčila směs suchohřibů a křemenáčů, které mám díky své skvělé sestře. Polévka po nich dostane typickou tmavší barvu a nádhernou vůni. Namáčím je ideálně přes noc, ale když večer zapomenete, stačí i na několik hodin. Zkoušela jsem vařit bramboračku i z čerstvě nasbíraných hub, ale ze sušených je podle mého lepší.

Recept: Bramboračka

Česnek a majoránka. A samozřejmě i brambory a zelenina. Ale česnek a majoránka tvoří základ té správné bramboračkové chuti. „Česnek doporučuji český, který chutná jinak než dovozový. A je třeba ho rozetřít se solí. Může se sice i lisovat, ale není to úplně ono,“ uvedla Magdalena Boukhemisová.

Ingredience:

  • 5 až 7 brambor (dle velikosti)
  • 1 větší cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • kus celeru (z obřích hlav prodávaných v obchodech stačí ¼ až 1/3)
  • 3–4 stroužky českého česneku (zahraničního je třeba víc)
  • máslo
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • majoránka
  • sůl
  • pažitka a petrželová nať na dozdobení

Postup přípravy:

Do vroucí lehce osolené vody dejte vařit nejprve celer, pak mrkev a petržel. Vše krájíme na kostičky. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, a nakonec brambory a také houby. Ty do hrnce přidáváme včetně vody, ve které byly namočené. Česnek nasekáme na co nejmenší kousky, čepelí nože rozetřeme se solí a přidáme do polévky.

Z hladké mouky (může být klidně i kukuřičná) a másla udělejte tmavší jíšku. Přidejte do ní naběračku vody z polévky a rozmíchejte do hladké kašičky. Tu pak postupně přidávejte do vařící polévky.

REKLAMA

Nakonec přidejte 2 celá vejce, která rozšlehejte vidličkou v polévce, majoránku, podle potřeby případně ještě dosolte a nechte krátce povařit. Majoránky dejte hodně, klidně i dvě hrsti, ale lze i méně, pokud jí úplně nefandíte. Na talíři ozdobte nasekanou pažitkou a petrželovou natí.

Autor: Mirka Nová. Zdroj receptu: Magdalena Boukhemisová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Výročí ve velkém stylu: Nápady na nezapomenutelné romantické pobyty a oslavy

Výročí je kniha příběhů, kterou jste s partnerem psali po celý rok. Oslava výročí není jen obyčejné...

Praha je město, které nespí – ale i místo, kde si...

Praha je bezesporu jedním z nejatraktivnějších míst pro život v České republice. Nabízí širokou škálu pracovních příležitostí,...

Na Ukrajině praskla korupce u elitních protikorupčních detektivů. Odkryli ji novináři

Boj s korupcí na Ukrajině přináší další šokující odhalení. Investigativní novináři odkryli korupci přímo v řadách elitních...

Ministr Blažek kritizuje pokusy soudců o vyloučení z kauzy Dozimetr

Pokusy soudců vyloučit se z projednávání kauzy Dozimetr označil ministr spravedlnosti Pavel Blažek za poškozující důvěru veřejnosti...

ČOI nařídila stažení čínského slizu z trhu. Hračka pro děti obsahuje...

Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před hračkou "Třpytivý sliz Cotton Foam gum", která obsahuje nadlimitní množství bóru...

Houbařská sezona pomalu začíná. Houbaři hlásí první úlovky

Stačilo pár pošmourných dní s deštěm a jaro udělalo své – houbařská sezona pomalu začíná! Lesy se...

NÚKIB, BIS, NSA a FBI varují před ruskou kybernetickou kampaní proti...

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ve spolupráci s Bezpečnostní informační službou (BIS), Vojenským zpravodajstvím...

Na D11 střílel na auto, zásahová jednotka ho dopadla. Audi mezitím...

Kriminalisté dopadli 37letého cizince, který v únoru na dálnici D11 ohrozil řidiče modré Škody střelbou z airsoftové...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA