REKLAMA

Recept z Třeboňska: Babiččina bramboračka, která nikdy nezbyde

Bramborová polévka neboli bramboračka patří u nás k velmi oblíbeným. Její příprava se liší kraj od kraje, ale všude se jedná o vydatnou a voňavou pochoutku. Níže uvedený recept je původem z Třeboňska a máme ho od naší šéfredaktorky Magdaleny Boukhemisové.

REKLAMA

Dáváte hříbky, nebo jiné houby?

Je to celkem jedno, hlavně jich musí být dost a musí se předem namočit. Mně se nejlépe osvědčila směs suchohřibů a křemenáčů, které mám díky své skvělé sestře. Polévka po nich dostane typickou tmavší barvu a nádhernou vůni. Namáčím je ideálně přes noc, ale když večer zapomenete, stačí i na několik hodin. Zkoušela jsem vařit bramboračku i z čerstvě nasbíraných hub, ale ze sušených je podle mého lepší.

Recept: Bramboračka

Česnek a majoránka. A samozřejmě i brambory a zelenina. Ale česnek a majoránka tvoří základ té správné bramboračkové chuti. „Česnek doporučuji český, který chutná jinak než dovozový. A je třeba ho rozetřít se solí. Může se sice i lisovat, ale není to úplně ono,“ uvedla Magdalena Boukhemisová.

Ingredience:

  • 5 až 7 brambor (dle velikosti)
  • 1 větší cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • kus celeru (z obřích hlav prodávaných v obchodech stačí ¼ až 1/3)
  • 3–4 stroužky českého česneku (zahraničního je třeba víc)
  • máslo
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • majoránka
  • sůl
  • pažitka a petrželová nať na dozdobení

Postup přípravy:

Do vroucí lehce osolené vody dejte vařit nejprve celer, pak mrkev a petržel. Vše krájíme na kostičky. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, a nakonec brambory a také houby. Ty do hrnce přidáváme včetně vody, ve které byly namočené. Česnek nasekáme na co nejmenší kousky, čepelí nože rozetřeme se solí a přidáme do polévky.

Z hladké mouky (může být klidně i kukuřičná) a másla udělejte tmavší jíšku. Přidejte do ní naběračku vody z polévky a rozmíchejte do hladké kašičky. Tu pak postupně přidávejte do vařící polévky.

Nakonec přidejte 2 celá vejce, která rozšlehejte vidličkou v polévce, majoránku, podle potřeby případně ještě dosolte a nechte krátce povařit. Majoránky dejte hodně, klidně i dvě hrsti, ale lze i méně, pokud jí úplně nefandíte. Na talíři ozdobte nasekanou pažitkou a petrželovou natí.

REKLAMA

Autor: Mirka Nová. Zdroj receptu: Magdalena Boukhemisová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Kazma Kazmitch je zpět: Babička z ulice tváří Pigi čaje

Kazma Kazmitch po roce opět rozvířil vody sociálních sítí. S babičkou z ulice natočil reklamu na Pigi...

Cena tepla zdraží. Podle Mirka Topolánka je na vině vláda

Cena tepla v příštím roce bude záviset na druhu paliva, ze kterého se vyrábí. Podle Teplárenského sdružení...

Velkolepá silvestrovská párty?! Kvůli nové legislativě možná letos naposledy

Letošní Silvestr může být poslední příležitostí, kdy si milovníci pyrotechniky užijí velkolepé ohňostroje bez omezení. Nová legislativa...

Drama v Liberci: Muž zranil spolubydlící, zabarikádoval se a po skoku...

Tragická událost se odehrála v úterý ráno v liberecké čtvrti Nové Pavlovice. Policie na linku 158 obdržela...

První manželství Bouškové skončilo smrtí. Až současné s Vydrou drží jako...

Herečka Jana Boušková se otevřeně podělila o své životní příběhy. V Pořadu 7 pádů Honzy Dědka zavzpomínala...

Jednoduché, ručně vyráběné přírodní doplňky z juty zútulní každý byt

V době, kdy umělé materiály dominují našim domovům, přináší přírodní dekorace z juty do bytu tolik potřebný...

NASA nabízí 3 miliony dolarů za vyřešení recyklace vesmírného odpadu

NASA vyzvala inovátory k řešení recyklace vesmírného odpadu a spustila soutěž LunaRecycle Challenge s odměnou 3 miliony...

Ortopedická obuv – jak působí na celé tělo?

Obuv by měla pomáhat lidskému chodidlu plnit jeho hlavní funkci - tlumení pohybu. Ujasněme si, jaké jsou...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA
REKLAMA