Tvarohové muffiny s kokosem: Skvělé ke kávě i čaji

Muffiny mohou být sladkým přivítáním dne nebo příjemnou chvilkou zastavení v každodenním shonu. Jsou měkké a zvenku křupavé. Připravte si muffiny podle upraveného receptu redaktorky Renáty Šestákové.

Reklama

Anglické nebo americké muffiny

Muffiny jsou velmi oblíbeným pečivem nejen v Anglii, ale i u nás. První muffiny vypadaly úplně jinak, než je známe dnes. Jejich historie sahá až k 10. století, kdy se byly připravovány kuchařem pro služebnictvo. Žádná surovina nesměla přijít vniveč, a tak se první muffiny dělaly ze zbytků chleba a vařených či šťouchaných brambor.

Tvar muffinů připomínal holou palačinku, byly bez jakýchkoli ozdob. Muffiny prodávali muži, tzv. „muffin mens“ v ulicích anglických měst. Byly čerstvé, ideální na snídani. Jejich sláva se postupně rozrostla a muffiny se začaly podávat i k odpolednímu čaji.

Pověstné muffiny, které známe dnes a kupujeme je v cukrárnách, však nejsou z Anglie, ale z Ameriky. V New Yorku je proslavil pekař Samuel B. Thomson, který „oprášil“ matčin starý recept. Velký zlom nastal v druhé polovině 19. století, kdy byl vynalezen kypřící prášek do pečiva a díky němu přestaly muffiny vypadat jako palačinka a začaly připomínat malý dortík. V Anglii se používaly kvasnice.

Muffiny se staly americkou pýchou a někteří je považují za svůj kulinářský symbol. V roce 1988 byly borůvkové muffiny vyrobeny jako symbol Minnesoty. Massachusetts má své kukuřičné muffiny a New York je pověstný svými jablečnými muffiny.

Světový den muffinů

Muffiny si získaly celý svět a 30. březen byl vyhlášen Světovým dnem muffinů. Dobře vypadají, jsou chutné a nádherně zdobené. Proto se horlivě vyrábějí na různé druhy večírků a narozeninových oslav. Nejčastěji se pečou na sladko, ale mají své zastánce i ve slané podobě.

Recept: Tvarohové muffiny s kokosem

TIP! Pokud nemáte tvaroh, můžete místo něj dát zakysanou smetanu a množství mléka snížit dle potřeby.

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 75 ml mléka
  • 120 g třtinového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce strouhaného kokosu, nebo kokosových hoblin
  • 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva

Na posypání: hrst kokosových hoblin

Postup přípravy:

Troubu rozehřejte na 180 °C. Do mísy dejte vejce, tvaroh a rozšlehejte do hladka. Přidejte mléko, rozpuštěné máslo a opatrně zašlehejte. V druhé míse promíchejte polohrubou mouku, třtinový cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek do pečiva.

Do tekuté směsi postupně vmíchejte všechny promíchané sypké suroviny a opatrně přidejte strouhaný kokos, či kokosové hobliny. Já mám formu na muffiny se silikonovými košíčky, které nemusím vymazávat. Pokud máte jinou formu, vymažte ji tukem nebo vložte papírové košíčky na muffiny.

Připravené těsto nalijete asi 1 cm pod okraj. Muffiny můžete ještě na povrchu posypat kokosovými hoblinami a pak je dejte do trouby na 25 až 30 minut.

Po upečení muffiny nechte chvíli ve formě, poté je vyndejte a nechte na mřížce vychladnout. Dobrou chuť!

Autor: Renáta Šestáková. Zdroje: Kniha – TRNKOVÁ, Klára. Tajné recepty na muffiny. Praha: Studio Trnka, 2021. ISBN 978-80-87678-97-8. Bakalářská práceŠAFÁŘOVÁ, Petra. Muffiny – moderní pekařský výrobek. Brno, 2018. Bakalářská práce, Mendelova univerzita, Agronomická fakulta.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama