Síla dobrovolnictví aneb jak změnit svět

Také byste rádi udělali ze světa hezčí místo? Příjemnou a smysluplnou cestou je dobrovolnictví, které je přínosem jak pro cílovou skupinu, tak pro samotné dobrovolníky. Ti naplňují svůj smysl života pomocí druhým a zároveň získávají cenné zkušenosti. Začít je snadné, stačí chuť, odhodlání a informace.

Reklama

„Jako dobrovolník nabízíte pomoc druhým, kteří vaši pomoc potřebují. Můžete nabídnout svoji pomoc skrze jedno z mnoha dobrovolnických center nebo neziskových organizací nebo jako nezávislý dobrovolník vytvářet něco prospěšného či inovativního. Rozvíjíte a obohacujete sebe sama, vytváříte nové věci a setkáváte se s novými lidmi. Můžete aplikovat a rozvíjet své profesionální dovednosti, talent nebo jazykové znalosti,“ uvádí Ministerstvo vnitra na svém webu.

Jak začít

Nadchla vás idea dobrovolnictví, ale nevíte, jak začít? Můžete si položit otázku, jaký obor vás zajímá. Nebo i jakému oboru byste se v budoucnu chtěli věnovat. Studenti mohou jako dobrovolníci získat cennou praxi. Dobrovolnictví lze realizovat v mnoha oblastech, jako jsou sociální služby, zdravotnictví, životní prostředí, vzdělávání, ale také při mimořádných událostech, například při živelných pohromách. Existují také dobrovolnické projekty pro zahraničí.

Jakmile si vyberete oblast vašeho zájmu, měly by vaše kroky vést k patřičným organizacím. Těmi jsou dobrovolnická centra, charitativní a neziskové spolky či mezinárodní dobrovolnické programy.

Kam se obrátit

Propojování zájemců s organizacemi zpravidla zajišťují dobrovolnická centra sídlící v mnoha městech. Stačí se informovat, kde se nachází vaše nejbližší a jaké projekty aktuálně nabízí. Hlavním vyhledávacím kanálem je samozřejmě internet.

Dobrovolnické příležitosti můžete hledat také přímo – buď na webových platformách s možností filtrování projektů podle vašich zájmů a schopností, anebo rovnou u organizací, jimž byste chtěli pomáhat. Dobrovolnické programy také nabízí některé vysoké školy nebo firmy.

Obory

Dobrovolnictví není v tomto směru nijak omezeno, pomáhat můžete v jakékoli oblasti. Níže uvádíme jen několik odvětví, v nichž je práce dobrovolníků hojně využívána.

Sociální služby

Zde se pomoc využívá například pro osamělé seniory, handicapované, nebo pro lidi bez domova. Dovolím si vypíchnout osobní zkušenost s dobrovolnictvím pro dítě z dětského domova. Věděli jste, že si můžete takové dítě „půjčovat“, ukázat mu běžný chod rodiny, vzít jej na hřiště, na zmrzlinu, na výlet…? Bohužel se o této možnosti příliš neví, proto věnujeme tomuto tématu samostatný článek.

Životní prostředí

Zahrnuje úklid měst a obcí, sázení stromů, monitorování zvěře, organizaci vzdělávacích programů či ekologických kampaní. Ten pocit, kdy vysadíte vlastní strom, anebo pomůžete s péčí o pastvinu, čímž přispějete k zachování biodiverzity v dané oblasti… k nezaplacení, věřte mi. Přizvete-li k tomu své děti, velmi pomůžete světu do budoucna.

Výuka a vzdělávání

Dobrovolníci mohou doučovat či působit jako mentoři pro děti a mládež. Některé dobrovolnické organizace se zaměřují na rozvoj vzdělávání znevýhodněných zdravotně a sociálně. Pro dobrovolníky je otevřená například možnost působení u domácích školáků se specifickými vzdělávacími potřebami. I tomuto tématu se budeme v budoucnu věnovat podrobněji.

Zdravotnictví

Známá je pomoc v nemocnicích, rehabilitačních centrech, domovech pro seniory, lze samozřejmě spolupracovat také při organizaci preventivních zdravotních akcí. Nemusíte mít zdravotnické vzdělání, pomáhá třeba i nemocným jen číst knihy nebo si s nimi povídat.

Humanitární pomoc

V živé paměti máme, jak pomoc dobrovolníků ocenili lidé po tornádu, po povodních, nebo při přílivu uprchlíků z válkou sužovaných oblastí. Pracovat dobrovolníci mohou v jak v Česku, tak v zahraničí.

Kultura, umění, sport a rekreace

Můžete spolupracovat na organizaci workshopů, kurzů, kulturních akcí, festivalů a dalších událostí, pracovat pro muzea, divadla či galerie, organizovat sportovní akce, pracovat na údržbě sportovišť, trénovat oddíly, nebo pořádat akce pro osoby se zdravotním znevýhodněním.

Výzkum a vývoj

Podpořit vědecký výzkum lze prostřednictvím účasti v experimentech, sběrem dat, tvorbou analýz či pomocí při organizaci sympozií, konferencí a workshopů.

Uvedli jsme některé z oborů, v nichž se jako dobrovolník můžete uplatnit. Klíčové bude najít si tu, která „sedne“ přímo vám.

Dobrovolnictví je cesta ke zkrášlení světa a obohacení sebe sama. Skrze něj lze nejen pomoci potřebným, ale také budovat komunitu, získat přátele, zkušenosti a naučit se novým věcem. Začít je jednoduché. Stačí mít chuť a být připraven podat pomocnou ruku. Co na to říkáte? Přidáte se k proudu dobra a dáte světu kousek sebe?

Autor: Petra Jungmannová – NašeTéma. Zdroj: Dobrovonilctví – (projekt Ministerstva vnitra ČR), vlastní zkušenosti autorky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama