Rostovský vrah, který pojídal části těl svých 56 obětí, byl před 30 lety popraven

Ve věznici v Novočerkassku byl 14. února 1994 popraven rostovský řezník Andrej Romanovič Čikatilo. Masový vrah byl známý také jako rostovský rozparovač a měl na svědomí 56 obětí.

Reklama

Kanibal, sovětský sériový vrah nebo rudý rozparovač, i tak se Čikatilovi přezdívalo. Jeden z nejbrutálnějších vrahů 20. století spáchal většinu hrůzných činů v Rostovské oblasti v Rusku a také na území dnešní Ukrajiny a Uzbekistánu. Během 12 let sexuálně obtěžoval, znásilňoval, mrzačil a nakonec zavraždil 56 žen a dětí. Po činu části jejich mrtvých těl pojídal.

V dětství vykazoval divné chování

Čikatilo se narodil ve vesnici Jabločnoje na Ukrajině. Vyrůstal společně s matkou a bratrem Stěpanem v náročné době. Otec byl vojákem Rudé armády, ale bohužel byl zajat Němci a pak byl až do konce války vězněn za vlastizradu. Čikatilo zažil okupaci Němců, kteří se nezdráhali vypalovat vesnice, střílet nevinné a drancovat. Dle nepotvrzených zdrojů se jako dítě v noci pomočoval a byl za to trestán výpraskem. Některé prameny uvádějí, že se jednalo o poluce. Spekuluje se také o tom, že jeho starší bratr byl obětí kanibalismu, protože v letech 1946–47 probíhal poválečný hladomor. Ani toto ale nebylo s jistotou prokázáno.

V pubertálním věku se mu nedařilo začlenit se do kolektivu. Proto se věnoval studiu a patřil k nejlepším. Nedokázal však navázat přátelské ani milostné vztahy, i když ho sexuální život neuvěřitelně lákal a stal se jeho posedlostí. Jeho první zkušeností byla ejakulace, která ho postihla při šarvátce s kamarádem.

I když trpěl impotencí a neuměl se společensky zařadit, v roce 1963 se nakonec oženil a zplodil dvě děti. V roce 1971 se věnoval externímu studiu literatury a díky tomu mohl pracovat jako učitel. Jenomže v průběhu učitelské dráhy studenty sexuálně obtěžoval a zneužíval, tudíž ji roku 1978 ukončil.

Neštítil se znásilňovat ani malé děti

V roce 1978 se odstěhoval do městečka Šachta u Rostova, kde spáchal svůj první mord. Jeho obětí se stala teprve devítiletá Jelena Zakotnová. Bohužel pro nebohou dívku při znásilnění nemohl dosáhnout erekce, proto ji zavraždil a až poté ejakuloval. Je smutné, že byl za tuto vraždu odsouzen a popraven jiný člověk, přiznal se k ní pod nátlakem mučení tvrdého komunistického režimu. Policie měla Čikatila tenkrát v hledáčku, jenomže byl členem strany, měl rodinu, vedl řádný život a byl vysokoškolsky vzdělaný, tudíž ho kriminalisté nadále nepodezírali.

Rostovský řezník nebyl schopen dosáhnout erekce při znásilňování žen a dětí, proto je začal zabíjet.  Orgasmus přišel až po vraždě. Své oběti lákal do lesa, kde je sexuálně mučil, týral a nakonec usmrtil. Již v roce 1983 začalo probíhat vyšetřování, protože zavražděných těl velmi rychle přibývalo. Nalezené ostatky byly zmrzačeny, mnohočetně pobodány a rozřezány, měly vypíchnuté oči, odkousnuté bradavky, nebo amputované penisy. Kriminalisté byli přesvědčeni o tom, že je pachatelem homosexuál, kvůli čemuž bylo obviněno nespočet nevinných. Zatčen byl i Čikatilo, ve vězení si pobyl 3 měsíce, ale nakonec byl zproštěn viny.

Jakmile ho propustili z vězení, začal pracovat v Novočerkassku, kde v zabíjení pokračoval. Poslední obětí byla 22letá Světlana Korostiková, kterou zavraždil 6. listopadu 1990. Policisté ho začali kvůli podezřelému chování sledovat, a nakonec ho i zatkli. Nejdříve se obvinění zuřivě bránil, ale nakonec se pod nátlakem psychologa přiznal k 56 vraždám.

Chování Čikatila bylo během soudu šokující

Na soudní líčení měli přístup výhradně oběti příbuzných, ale bylo mimořádně sledováno. Je zajímavé, že se kanibal choval ve vazbě podezřele slušně, jako by svých zvrhlostí litoval, ale u soudu se obnažoval a předváděl svoje genitálie. Dokonce vykřikoval, že je těhotný. Do detailu popisoval průběhy vražd i to, jak těla lidí vařil a jedl. Během procesu byl z bezpečnostních důvodu umístěn do klece.

Dne 4. ledna 1994 byla prezidentem Borisem Jelcinem zamítnuta žádost o milost a o 10 dní později byl popraven střelou za pravé ucho. Svých otřesných činů nelitoval, naopak naposledy zvolal: „Nevystřelte mi mozek z hlavy. Japonci si ho budou chtít koupit!“

Inspirace pro filmaře

Také Čikatilo se objevil ve filmech. Kromě dokumentaristů zaujal i velká studia a televize. V roce 1995 byl natočen HBO film Občan X (Citizen X) v režii Chrise Gerolma podle knihy Oddělení vražd od Roberta Cullena. Ta zpracovávala skutečná fakta z příběhu Andreje Čikatila, včetně sovětské byrokracie během osmi let pátrání po masovém vrahovi. Ve filmu hrál například Donald Sutherland, Max von Sydow, Stephen Rea a Jeffrey DeMunn.

Život Čikatila byl také volnou inspirací pro film Dítě 44 (Child 44) podle stejnojmenné knihy Toma Roba Smithe, i když děj byl přenesen do 50. let minulého století. Tento film režiséra Daniela Espinosy s Gary Oldmanem, Noomi Rapace, Tomem Hardym, jehož jedním z producentů byl i Ridley Scott, se natáčel v České republice a podílela se na něm i řada českých herců a filmařů.

Autor: Michaela Hajdová – NašeTéma. Zdroje: Wikipedia, ČSFD, IMDb

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama