Rozmarýnový olej: Elixír proti vypadávání vlasů

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy. Mnohdy je ale snaha udržet si hřívu kvalitní a zdravou rovna boji s větrnými mlýny. V poslední době se v souvislosti s péčí o vlasy objevuje často rozmarýnový olej.

Reklama

Co je rozmarýn?

Rozmarýn, který je rovněž nazýván jako rozmarýna obecná či lékařská (latinsky Rosmarinus officinalis L.), je stálezelená rostlina původem ze Středomoří a Jižní Ameriky. Vůně rozmarýnu je pronikavá a silně aromatická, přesto jsou její tóny příjemné a uklidňující. Protože se mu nejlépe daří v blízkosti moře, starověcí Římané pojmenovali mořská růže. V České republice volně neroste, nicméně je hojně rozšířený jako bylina pěstována na zahrádkách nebo doma v květináčích.

Naši předci si cenili jeho vlastnosti

Tato všestranná bylina přinášela četné výhody pro fyzické, ale i dušení zdraví. Řekové ji často používali při rituálech s obětinami pro Afroditu, bohyni lásky a krásy. Nejčastěji se rozmarýn pálil jako kadidlo, aby pročistil vzduch. Podobně smýšleli i starověcí intelektuálové, kteří si z byliny pletli věnce, aby jim pomohla vybavit si dávno zašlé vzpomínky. Ve středověku byl pak rozmarýn oblíbený i mezi poutníky, kteří ho využívali díky jeho uklidňujícím vlastnostem.

V lidovém léčitelství se věřilo, že výrazně působí na nervový systém. Léčil bolesti hlavy, migrény, nespavost, emocionální rozrušení či deprese. Podle studie zaměřené na jeho zdravotní přínosy pak kromě boje s těmito obtížemi fungoval i jako skvělý zdroj pro léčbu zánětů, proti úzkosti, jako analgetikum a pomáhal na posílení paměti. Všestrannost rozmarýnu je opravdu unikátní, nejvíce se však o něm mluví ve spojitost s vlasy.

Rozmarýnový olej a vědecké tvrzení

K vypadávání vlasů dochází hned z několika příčin. V méně vážných případech je důvodem nedostatek vitaminů, častým problémem jsou také hormonální změny, dále působení ročního období (vypadávání je znatelné především během podzimu a zimy), špatná péče o vlasy a pokožku hlavy, stres nebo důsledek léčby rakoviny. Existují však různé typy nemocí, s nimiž se bojuje znatelně hůře, například alopecie.

Studie z roku 2015 ukázala, že použití rozmarýnového oleje u lidí trpících alopecií přineslo pozitivní vliv na růst vlasů. Účastníci potvrdili, že zaznamenali vyšší nárůst zhruba po šesti měsících užívání. Závěr tak podpořil tvrzení, že rozmarýnový olej může působit proti vypadávání.

S totožnými poznatky přišla rovněž poměrně nedávná studie z roku 2022. Zjistila, že po šestitýdenním používání rozmarýnového oleje účastníci zaznamenali stejné růstové účinky, jako by používali Minoxidil, lék využívaný na růst vlasů.

Studie z roku 2017 dokázala, že si umí skvěle poradit s bakteriálními infekcemi. Pokud je tedy padání vlasů způsobeno infekcí pokožky, rozmarýnový olej podle zjištění může pomoci s jejím odstraněním a podpořit růst nových vlasů.

O účincích oleje tvořeného rozmarýnovým extraktem mluví i tricholožka Taylor Rose (odbornice na padání a řídnutí vlasů pozn. redakce). Rozmarýnový olej může skutečně pomoci. Zvláště je účinný, když se používá k léčbě reakčního vypadávání vlasů,“ potvrzuje výsledky, o nichž mluví mnohé studie. Taylor Rose vede oblíbený účet na TikToku, kde ostatním radí, jak docílit hustých vlasů pomocí přírodních látek. V jednom z videí přiznala, že se jí podařilo podpořit růst svých řídnoucích vlasů během tří měsíců, a to vše pomocí vlastní směsi ve formě spreje, vyrobené z rozmarýnu a máty.

Na druhou stranu je potřeba říci, že neexistují žádné studie, které by sílu rozmarýnového oleje jednoznačně potvrzovaly a označovaly ho jako lék proti vypadávání vlasů. „Jistě, rozmarýn se používá ke zklidnění citlivé pokožky hlavy. A i když existují výzkumy, které zaznamenaly dobré výsledky, pokud jde o opětovný růst, věda si zde ještě není jistá, a k výsledkům mohlo přispět mnoho dalších faktorů,“ říká tricholožka Tiffany Hall.

K úplnému posouzení účinnosti rozmarýnového oleje je tak nutný další výzkum. Při používání rozmarýnového oleje je třeba dbát na bezpečnost. Přestože rozmarýn přináší pozitivní a uklidňující účinky, citlivějším lidem může vyvolat alergickou reakci.

Autor: Pavla Krejčí – NašeTéma. Zdroje: Medical News Today, GQ Magazine.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama