Italové řekli dost! Pomocí analýzy DNA psích exkrementů budou majitele mazlíčků pokutovat

Majitelé psů v italském Bolzanu, kteří odmítnou profilování DNA svých mazlíčků, budou potrestáni pokutou od 292 až do 1048 eur. Náklady s profilováním uhradí majitelé, oznámila autonomní provincie Bolzano na svém webu.

Reklama

V Bolzanu vedení provincie došla trpělivost s majiteli psů, kteří po nich neuklízí exkrementy. Lajdáckého majitele dožene zákon a psí databáze DNA. Nově tak musí každý páníček svého mazlíčka registrovat do genetické databáze DNA, což si bude muset sám uhradit.

„Genetický text vyjde na 65 až 100 eur (tedy 1.550 až 2.460 korun),“ uvádí web provincie Bolzano.

„V Bolzanu dostáváme každý rok několik set stížností od občanů, které se týkají nevhodného jednání na veřejných místech, a více než polovina z nich se týká právě psů,“ uvádí zástupce veterinární správy Paolo Zambotto.

Podle Zambotta bylo řešení s neposlušnými majiteli psů velmi problematické. Aby mohl být majitel psa pokutován, bylo nutné, aby jej někdo chytil ve chvíli, kdy po svém mazlíčkovi zrovna neuklid exkrementy. Díky inovačnímu řešení by mělo být již v tomto roce dohledání takových majitelů jednoduché.

Databáze v této chvíli čítá okolo jedné čtvrtiny psů. Nová opatření ve světových médiích vyvolala spoustu kritiky. Někteří namítají, že se nové nařízení nevztahuje například na návštěvníky Bolzana či turisty.

Inovativní nápad autonomní oblasti Bolzana zaujal i další italská města. Kdo ví, možná se tohoto opatření dočkáme i v českých městech.  A jaká, že čeká neposlušného majitele psa pokuta? Postih bude velmi vysoký, končí na částce 1.000 eur (2.460 korun).

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama