Popcorn nejen v kině. Odkud pochází a jaká kukuřice se hodí na popcorn?

Kalendář nevšedních svátků napovídá, že 19. ledna slavíme Den popcornu. Podívejte se, kde se popcorn vzal a jak se dostal do kin.

Reklama

Popcorn je pražená kukuřice, pochutina z kukuřičných zrn, pražených při vysokých teplotách, které způsobí, že zrna nabobtnají a zevnitř se uvolní měkká, křupavá, bílkovinná škrobová hmota.

Kde se vzal popcorn?

Podle archeologických nálezů z území dnešního Mexika bylo pražení kukuřice možná jedním z prvních způsobů její přípravy. Pražení kukuřice znali také Aztékové, Inkové a další severoamerické indiánské kmeny. Na archeologických nalezištích v Peru byly nalezeny pozůstatky pražené kukuřice z doby 4700 let př. n. l.

V Americe se v 19. století popcorn podával k snídani ve formě ovesné kaše, pudinků, koláčů a jako příloha k polévkám, salátům a dalším pokrmům. V 19. století si pražená kukuřičná zrna získala oblibu ve Spojených státech amerických, kde se prodávala téměř na každém rohu a stal se nedílnou součástí kin a později i domácích televizních pořadů. Popcorn, navlečený na niti, se často používal jako ozdoba vánočního stromku v méně bohatých domácnostech, byl totiž extrémně levný. Někdy se dobarvoval, aby kukuřičný řetěz vypadal ještě lépe.

Popcorn během druhé světové války

Věděli jste, že právě v této době, během druhé světové války, se množství snědeného popcornu ztrojnásobilo? Důvodem bylo, že se cukr posílal pryč, do zámoří pro americké vojáky. Ve Spojených státech tedy mnoho cukru nezbývalo a v obchodech byl nedostatek sladkostí, proto zřejmě snědli vojáci takové množství popcornu.

Popcorn Muzeum v USA

Ve městě Marion v Ohiu ve Spojených státech amerických bylo v roce 1982, jako součást Heritage Hall, která shromažďuje dědictví regionu, založeno Wyandot Popcorn Museum, jedna ze dvou institucí souvisejících s pražením kukuřice. Na místě se můžete podívat na nejstarší stroje na popcorn a pražírny arašídů. Tématem muzea je cirkus v přírodě. Díky tomu byl zdůrazněn zvyk pojídání popcornu v amerických parcích a zrna kukuřice byla prezentována atraktivním způsobem. Region také hostí Marion Popcorn Festival. V září 2024 oslaví své 43. výročí. Termín je vždy první víkend po americkém Svátku práce. Součástí jsou rockové koncerty a průvody, které se konají uprostřed vůně popcornu.

Zajímavosti o popcornu

  • Popcorn má dva tvary,sněhovou vločku“ nebo „houbu“. Většina kin používá tvar sněhové vločky, protože jsou větší.
  • Kukuřice je celozrnná potravina a všechny druhy kukuřice jsou bezlepkové.
  • Nevyprahlá jádra se nazývají staré panny nebo přadleny. Existují dvě možné varianty vysvětlení pro staré panny. První je, že neobsahují dostatek vlhkosti k vytvoření exploze a druhá je, že jejich vnější část byla poškozena, tudíž pára unikla spíše postupně, než prasknutím.
  • „Američané zkonzumují každý rok kolem 17 miliard litrů popcornu, což je dost na to, aby zaplnili 102. patrovou budovu Empire State Building, a to rovnou 18krát,“ říká Lexi Jacobsová, autorka knihy Historie popcornu.

Jakou kukuřici použít?

Zelenina, používaná k popcornu je kukuřice. Používá se také k přípravě kukuřičné mouky. Tento druh kukuřice se dodává v různých barvách a v USA je někdy známá jako indická kukuřice. Dodává se v krásných barvách, nejoriginálnější je fialová nebo růžová. Je třeba připomenout, že kukuřice používaná v salátech není na pečení popcornu vhodná. Zrno pazourkové kukuřice má dvě vrstvy. Endosperm je chráněn žlutým obalem, který vlivem vysoké teploty a tlaku praskne.

Jak udělat popcorn v hrnci?

Bohužel, balení určená do mikrovlnné trouby často obsahují trans mastné kyseliny, sůl a umělá barviva. Kukuřičná zrna opražená doma v hrnci budou jistě zdravější variantou této pochutiny.

K popcornu potřebujete vysoký hrnec se silným dnem. Do rozehřátého hrnce na mírném ohni nasypte asi 4 lžíce zrn. Rozložte je rovnoměrně na dno. Poté přiklopte víkem a zaposlouchejte se do charakteristických zvuků praskající kukuřice. Když zvuk ustane, můžete popcorn nasypat do misky, posypat solí a podle chuti polít rozpuštěným máslem.

Autor: Renáta Šestáková – NašeTéma. Zdroje: Popcorn, Wyandot Popcorn Museum

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama