Franta mimozemšťan: Jakub Prachař převrátí naruby život jedné vesnice na Moravě

Záhadné úkazy převrátí naruby život malé vesnice na Moravě. Jako by se snad dělo něco podivného na poli za vesničkou. Film Franta mimozemšťan je nová komedie od režiséra úspěšných filmů, jako je Ostrov nebo Po čem muži touží 1 a 2.

Reklama

Hlavní příběh se točí kolem Franty alias Jakuba Prachaře, který se najednou začal chovat divně. Často mluví nesmysly a neustále hledá nějaký Karadar. Trochu to vypadá, že ho někdo vyměnil. Všichni obyvatelé vesnice Frantu vždy považovali za podivína, ale tohle chování už nemůže snést jeho žena Božena v podání Terezy Ramby.

Ve filmu Franta mimozemšťan si zahrál také Filip Březina, a to postavu místního amatérského astronoma Blažeje, který je přesvědčený o tom, že je chce navštívit někdo z kosmu, ale nikdo mu samozřejmě nevěří. Starosta Picek v podání Vasila Fridricha se právě zabývá dotacemi a na nic jiného nemá čas. Pátrání po ukradené cisterně se tak ujímá místní policistka Marková, kterou si zahrála Erika Stárková. Proč se však kousek od vinice objevily kruhy?

Na tuto otázku a několik dalších odpoví snímek Franta mimozemšťan, který přilétne do kin již na počátku února. Ve filmu se objeví například herec Jiří Langmajer v roli nesmlouvavého generála Sokola, dále Leoš Noha, Kateřina Marie Fialová, Petr Vančura, Oldřich Navrátil, Petra Hřebíčková, Pavel Kikinčuk nebo Jan Teplý.

Absurdní příběh a nevysvětlitelné situace

Komedie Franta mimozemšťan kombinuje lehce absurdní příběh a situace, které nedokážeme vysvětlit. Možná z nich máme strach, ale musíme najít takový způsob, abychom se s nimi poprali. Režisér Rudolf Havlík si myslí, že se od tohoto filmu očekává především humor a situace, při kterých přemýšlíme nad tím, co by se stalo, kdyby mimozemšťan místo Ameriky přistál v Čechách.

To je podle Havlíka samo o sobě legrace. Jakmile jsem začal psát a vykreslovat české reálie a charaktery a to, jakým způsobem se chováme sami k sobě i k přírodě, i k mimozemšťanům, tak se mi to zalíbilo,“ říká režisér Havlík. Můžeme podle něj díky tomu očekávat od Franty mimozemšťana vtip a zábavu.

Co o svých rolích říkají někteří herci?

Jakub Prachař

První postavou je Franta, obyčejný kluk, který žije se svou manželkou v domečku. Chtěli by si pořídit miminko, ale to jim moc nejde, protože Franta nikdy nechodí včas domů. Druhou postavou, kterou Jakub ztvárňuje, je Franťan neboli mimozemská entita, která se vtělí do Franty. „Jo a Franťan nejí psa,“ říká Prachař.

Tereza Ramba

Tereza hraje Boženu, Frantovu manželku, která je nedílnou součástí lásky. Je také velmi vkusná a chytrá. Terezu hodně baví se pohybovat na hraně mezi žánry. Je prý ráda, že k hraní komedií našla odvahu a mohla se za 4 roky toto řemeslo naučit.

Vasil Fridrich

Vasila režisér obsadil do role starosty Picka, který je opravdu ochotný, vstřícný a pečlivě se stará o osudy obyvatel ve vesnici. Kvůli tomu je také pořád unavený a ztrápený. Stále se snaží o to, aby život ve vesnici probíhal v klidu a bez velkých změn.

Leoš Noha

Postava Leoše Nohy se jmenuje Vávra, a když Leoš poprvé dostal tuto nabídku, myslel si, že se jedná o Maryšu, jelikož Vávra je jednou z jejích hlavních postav. Až později se dozvěděl, že Vávra je nějaký traktorista. „No, ale to nic nemění na tom, že jsem to dělal stejně kvalitně jako každou jinou roli,“ říká Leoš Noha.

Pavel Kikinčuk

Pavel dostal postavu Peška – typického vesnického burana. Jedná se o postavu automechanika, který vždy přijde s nějakou intelektuální teorií, která je vždy úplně mimo. Pešek například věří, že kolem létají letadla, která na všechny pouštějí mikroby.

Kateřina Marie Fialová

Kateřina hraje Rebeku, která tvrdí své mamince, že je zaměstnaná v účetní firmě, i když pracuje v takové „velké společnosti“. Rebeka tam podle Kateřiny vlastně nic moc nedělá. Vaří jen černou kávu, protože ostatní druhy neumí. Ale pak konečně přišel úkol, který musí vykonat.

Autor: Nikola Strnadová – NašeTéma. Zdroj: CinemArt. Video: CinemArt.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama