Blue Monday: Pravda, nebo mýtus?

Blue Monday neboli modré pondělí je třetím lednovým pondělím a považuje se za nejsmutnější či nejdepresivnější den v roce. Letos připadá na 15. ledna.

Reklama

„Tento termín vznikl v roce 2004, kdy jej poprvé použil psycholog Cliff Arnall. V té době ho poprosila bývalá britská cestování kancelář Sky Travel, aby jim pomohl vymyslet vzorec pro určení nejdepresivnějšího dne v roce,“ uvedl Joe Phelan pro LiveScience. Tento den by měl být kombinací špatného počasí, povánočního útlumu, nesplněných novoročních předsevzetí a nedostatku financí.

Díky Cliffu Arnallovi se slovní spojení Modré pondělí stalo hlavním bodem reklamní kampaně již zmíněné cestování kanceláře. Tento termín měl za úkol podpořit rezervace na dovolené, které by měly zmírnit část utrpení z tohoto dne. Akademická i vědecká komunita Arnallův výpočet však důrazně odmítla.

Co na to psycholog?

Craig Jackson, profesor psychologie na Univerzitě v Birmingamu, uvedl, že se jedná o přirozenou reakci na vánoční prázdniny a končící svátky. Podle něj je nesprávné tyto normální pocity převádět na nějakou formu akutní deprese, jako je právě Blue Monday. Jackson dodal: „Neexistuje žádný důvěryhodný vědecký důkaz, který by prokázal, že je modré pondělí opravdu tím nejdepresivnějším dnem v roce.“

Podle Jacksonova ukazatele nevykazuje třetí lednové pondělí žádný nárůst úmrtí, vražd, psychických problémů či sebevražd a pokusů o ně na rozdíl od ostatních lednových dnů. „Jediný způsob, jak může být toto pondělí vnímáno jako nejdepresivnější den, je ten, že to média lidem říkají a kvůli tomu může dojít k efektu naplňujícího se proroctví,“ doplnil Craig Jackson. Podle něj by Blue Monday mělo být považované pouze za PR trik.

Avšak Jackson uvedl, že zimní měsíce mohou být důvodem ve zvýšení pocitů deprese a úzkosti. Jednou z forem deprese je sezónní afektivní porucha. Její příznaky mohou být mírné i závažné a objevují se právě v zimních měsících. Projevy této poruchy mohou být způsobeny nedostatkem přirozeného denního světla nebo snížením aktivity a volného času.

Jak Blue Monday porazit?

PsychologyToday uvádí, že pro Blue Monday sice neexistují téměř žádné důkazy, ale někteří z nás se především v tomto týdnu mohou cítit špatně. Měli bychom tedy být soucitní a vzájemně si nabídnout v tento den větší dávku náklonosti.

Pokud se vám dnes (nebo jakýkoliv jiný den v roce) stane, že vás modré pondělí dostihne, můžete vyzkoušet jednu z metod, které navrhla psycholožka, konzultantka v oblasti zvládání stresu a koučka produktivity Obehi Alofoje.

Jděte spát brzy

Když půjdete včas spát, vaše tělo vám nejen poděkuje, ale ještě se i odmění. Je velmi důležité, abyste se na spánek připravili pomocí dokázaných rituálů, jako je teplá koupel nebo omezené modré světlo vyzařující z tabletů či mobilních telefonů. V případě, že vás skutečně trápí problémy se spánkem, doporučuje psycholožka návštěvu lékaře.

Naplánujte si program na další den

Když si naplánujete, co budete příští den dělat, pomůže vám to cítit se více pod kontrolou. Neměli byste zapomenout zohlednit dostatečný čas na vydatný oběd – ideálně s někým, s kým si rozumíte. Jakmile se budete cítit byť jen trochu ve stresu, na pět minut se zastavte a procvičte si pozornost. Soustřeďte se pouze na své dýchání a nechte své myšlenky svobodně plynout.

Buďte s přáteli a bavte se

Vyrazte po vánočních svátcích a Novém roce mezi lidi. Běžte třeba s kamarádkou (ideálně s tou, se kterou jste se dlouho neviděly) a zasmějte se společně všemu, co se od té doby stalo.

Spalte nějakou energii

Zajděte si do fitka, na běžeckou dráhu, na procházku nebo do bazénu. Uvidíte, že se budete cítit o něco lépe díky endorfinům, které naše tělo produkuje. Jedná se o přirozená antidepresiva, která vám pomohou zlepšit náladu.

Nepřemáhejte se

Pokud nemáte chuť dělat některé z výše zmíněných věcí, prostě je nedělejte. Můžete místo toho dělat něco, co vás bude skutečně bavit.

Pokud máte černé myšlenky, existuje několik způsobů, jak se s nimi vyrovnat a překonat bolest. Podělte se o ně s někým, komu věříte. Přinese vám to úlevu.

Autor: Nikola Strnadová – NašeTéma. Zdroje: Live Science, PsychologyToday.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama