NASA úspěšně otestovala raketový motor, který urychlí cestování vesmírem

NASA úspěšně otestovala revoluční raketový motor RDRE, který slibuje revoluci v cestování vesmírem. Test proběhl v rámci příprav na budoucí mise na Mars. RDRE motor by mohl značně urychlit tempo a efektivitu vesmírných letů a přinést nové možnosti v průzkumu vesmíru, uvádí NASA.

Reklama

Mars je dlouholetým snem lidstva, který se zdá být stále blíže dosažitelný. Po úspěšném přistání na Měsíci se nyní NASA zaměřuje na Rudou planetu, která je však mnohem náročnější na rychlé a efektivní cestování vesmírem.

Inženýři z Marshall Space Flight Center NASA v Huntsville v Alabamě však nezahálí a v prosinci 2023 oznámili další průlom v oblasti raketové technologie, která by mohla usnadnit cestu k Marsu. Jedná se o rotující detonační raketový motor (RDRE), který vytváří obrovský tah s menším množstvím paliva než tradiční raketové motory.

RDRE funguje na principu trvalých detonací, které krouží kolem prstencového kanálu a zapalují směs paliva a kyslíku. Tím se dosahuje vysoké účinnosti a jednoduchosti designu, který je navíc plně znovu použitelný.

V posledním testu, který proběhl v NASA Marshall Space Flight Center v Alabamě, RDRE dosáhl tahu 25 810 newtonů za 251 sekund, což je nový rekord v této technologii. To je výrazně více než v roce 2022, kdy RDRE zvládl tah 17 800 newtonů za téměř minutu.

„RDRE umožňuje obrovský skok v efektivitě,“ říká inženýr spalovacích zařízení Thomas Teasley, který vede projekt RDRE v Marshall Space Flight Center.

Cílem je nakonec postavit RDRE třídy 44 kilonewtonů, který by mohl zlepšit výkon tradičních raketových motorů. To by znamenalo, že bychom mohli posílat více přístrojů a užitečného zařízení dále do hlubokého vesmíru, což je klíčové pro plány NASA na průzkum Měsíce a Marsu.

„Tento druh trvalého spalování napodobuje typické požadavky na přistání přistávacího modulu nebo spalování v hlubokém vesmíru, které by mohlo nasměrovat kosmickou loď z Měsíce na Mars,“ řekl inženýr Marshallových spalovacích zařízení Thomas Teasley, který vede testování RDRE v centru NASA.

Stále ale existuje spousta překážek, které je třeba překonat, pokud jde o to, jak se dostat na Mars a přežít tamní podmínky. Účinný způsob pohonu pomáhá vyřešit jednu z významnějších překážek.

Zajímavostí je, že NASA použila techniky 3D tisku k výrobě strojních součástí, které jsou dostatečně pevné, aby vydržely extrémní teploty a tlak spojené s konstrukcí RDRE. Inženýři po testu říkají, že nyní lépe chápou, jak lze spalovací komoru škálovat a přizpůsobit tak, aby podporovala různé úrovně tahu, různé typy motorového systému a různé třídy misí.

RDRE je tak revoluční technologií, která by mohla změnit způsob, jakým bude lidstvo cestovat vesmírem. Možná se nám díky ní podaří splnit sen o Marsu a možná i o dalších planetách.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama