Ohňostroj a petardy na Silvestra ohrožují domácí mazlíčky. Jak je uklidnit?

Silvestrovská noc je pro mnohé zábavná a veselá, ale pro domácí mazlíčky je bezesporu noční můrou plnou stresu. Hluk z petard a ohňostrojů je pro zvířecí sluch velmi nepříjemný a děsivý. Jak tedy zajistit, aby se naši čtyřnozí mazlíčci cítili co nejlépe a nebyli vystaveni zbytečnému stresu?

Reklama

„Blíží se konec roku, a s tím spojené oslavy příchodu roku nového. Silvestrovskou oslavu si již těžko představíme bez zábavné pyrotechniky. Při oslavách bychom měli myslet i na zvířata, která silvestrovskými oslavami velmi trpí,“ připomíná Eva Hašlová, tisková mluvčí Policie ČR pro Prahu venkov – Východ.

Z pohledu majitele zvířete je vhodné předcházet stresu zvířat tím, že se nejdříve pokusíme domluvit se sousedy, aby se omezilo používání petard a ohňostrojů. Pokud to není možné, měl by se každý majitel domácího mazlíčka snažit o to, aby zvířata hluk co nejméně slyšela.

Pokud se hluku nelze vyhnout a chcete předejít stresu, můžete jim pomoci uklidnit se pomocí homeopatických kapek, které jsou k dostání v lékárnách nebo ve zverimexech. Tyto kapky obsahují přírodní látky, které působí na nervový systém zvířat a snižují jejich úzkost a stres. Podávají se zvířatům do tlamy nebo do vody a jsou bezpečné i pro starší nebo nemocná zvířata.

Někteří majitelé domácích mazlíčků se také snaží je rozptýlit hlukem z televize, ale to nemusí být vždy účinné. Zvířata si mohou myslet, že jsou obklopena ještě větší hrozbou a cítit se ještě více vyděšená. Proto je lepší zřídit jim na kritickou noc místo v klidném a tmavém koutě, kde se budou cítit bezpečně.

Kromě toho, že se budeme snažit co nejvíce eliminovat hluk z pyrotechniky, můžeme také vytvořit pro naše zvířata pohodlné a bezpečné prostředí, kde se budou cítit chráněni. Například bychom měli zavřít okna a stáhnout žaluzie, aby se zvířata nevystavovala zábleskům a výbuchům z ohňostroje. Pokud máme v bytě místnost bez oken, jako je koupelna nebo spíž, můžeme tam umístit jejich oblíbenou deku a dopřát jim klidnější prostor.

Některým psům i kočkám také pomáhá, když jsou omotáni šátkem či hadříkem kolem uší. Kočky se také rády schovají do skříně mezi oblečení, neodpírejte jim alespoň na Silvestra toto privilegium.

Zatímco silvestrovské oslavy probíhají, dopřejte zvířeti krmivo a vodu. Je také důležité, abychom zachovali klid a svým chováním dali zvířeti najevo, že se necítíme ohroženi, což na ně může působit uklidňujícím dojmem. Neměli bychom trvat na hlazení a mazlení, pokud po něm mazlíček vyloženě netouží. Netahejme je násilím z gauče nebo z našeho klína, pokud dává najevo potřebu naší blízkosti.

Každý zodpovědný majitel domácího mazlíčka si sám nejlépe posoudí, zda jeho mazlíček potřebuje nějaké uklidňující prostředky. Nikdy nepoužívejte léky určené pro lidi, zejména ne v dávce, kterou sami odhadnete, protože můžete svému miláčkovi velmi ublížit! O bylinných či homeopatických přípravcích, které můžete použít, se raději poraďte s veterinářem nebo personálem zverimexu.

Pro psy a kočky, kteří nemají v oblibě pilulky, jsou nejjednodušší volbou spreje, které jim pár dní před stresovým obdobím nastříkáme na deky i vybavení a v těchto dnech pak vůně zintenzivníme. Dobrým řešením jsou homeopatické kapky nebo granule, které lze přidávat do krmiva, stejně jako zklidňující pasty, které lze přidávat do krmiva nebo podávat jako pamlsek. Pro velmi rozrušená, nemocná a stará zvířata jsou volbou klasické léky. Ujistěte se však, že dodržujete pokyny pro dávkování, které obdržíte od svého veterináře.

Stres domácích mazlíčků z petard a ohňostrojů je vážný problém, který může mít negativní dopady na jejich zdraví a chování. Proto bychom měli být k našim zvířecím společníkům ohleduplní a snažit se jim zajistit co nejpohodlnější a nejklidnější prostředí. Tím jim projevíme naši lásku a respekt a uděláme z nich šťastnější a spokojenější mazlíčky.

Autor: Petr Vaněček, NašeTéma.cz

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama