5 možných důvodů, proč máte doma nepořádek a jak to změnit

Nepořádek doma může způsobovat stres, nepohodu a v případě návštěvy i ostudu. Redaktorka Karolína Němečková přichází s pěti tipy, jak udržet domácnost dokonale uklizenou.

Reklama

Máte doma nepořádek?

Máte pocit, že doma neustále uklízíte, ale i tak se vám zdá, že máte nepořádek? Existuje několik možných důvodů, proč tomu tak je, a níže vám pro každý z nich poskytneme možné řešení. Článek je založen na tipech a radách redaktorky magazínu NašeTéma.cz Karolíny Němečkové, která se považuje za „odbornici na úklid“.

Špatné návyky

Jedním z hlavních důvodů, proč je u vás v domácnosti nepořádek, je to, že máte špatné návyky, jako je nepořádnost a lenost. Necháváte na posteli hromadu oblečení, které jste si jen vyzkoušeli a nevrátili zpět do skříně? Nebo neumýváte nádobí, nedezinfikujete dřez, nevynášíte odpadky a nevětráte domácnost každý den? Nebo nevyměňujete ručníky, neutíráte prach a nevysáváte každé tři dny? Nebo nevyhazujete z lednice potraviny s prošlou dobou trvanlivosti, nečistíte mikrovlnku a zrcadla, nepřevlékáte ložní prádlo a tak dále jednou týdně?

Řešením je to, co vám rodiče a prarodiče celé dětství říkali: „Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek“. Vraťte tedy věci na své místo, jakmile je přestanete používat, a snažte se vše, co si chcete nechat na onen kouzelný „zítřek“, vyřešit okamžitě nebo alespoň částečně.

Věci nemají místo

Dalším možným důvodem, proč je u vás doma nepořádek, je to, že některé věci nemají v domácnosti své stálé místo a po použití je necháváte válet kdekoliv. To striktně vede k tomu, že budete mít všude rozházené věci, které vám budou brát místo a samozřejmě zhoršovat vzhled vašeho domova. Zdržte se proto toho, abyste každou maličkost, kterou už nevíte, kam dát, cpali do jednoho šuplíku nebo ji neodkládali na polici, na které už je věcí příliš. Zkuste si všechny věci, které máte, roztřídit a podle toho je umístit na určité místo, a pokud opravdu nevíte, kam byste to mohli umístit, zeptejte se sami sebe, zda to opravdu potřebujete.

Hromadění věcí, které nepoužíváte

Za neuklizeným bytem či domem může být i problém hromadění věcí. Totiž v průběhu času zbytečně zaplňujeme své hnízdo plastovými nádobami na potraviny, knihami, téměř prázdnými obaly, starým oblečením, hračkami, sportovním a zimním vybavením, poštou a papíry, malými kuchyňskými spotřebiči, kořenkami, lahvemi na vodu, zastaralými USB kabely a nabíječkami a podobně. Pravděpodobně každý Čech má doma minimálně dva staré mobily a výpočetní techniku a málo kdo je ihned po zakoupení nového vyhodí.

Udělejte si doma místo tím, že všechny nepotřebné věci rozprodáte na internetovém bazaru (v případě, že jsou funkční). Ty nefunkční zařízení můžete zodpovědně a řádně zlikvidovat vhozením do příslušného kontejneru nebo odvézt do sběrného místa.

Jste perfekcionista

Pravděpodobně byste očekávali, že samozvaný perfekcionista bude mít doma „dokonale“ uklizeno, že? Realita je podle mých zkušeností však taková, že tato spalující touha udělat něco dokonalého často brání perfekcionistům mít doma pořádek, o kterém sní. Na cestě k tomuto cíli je vždy něco – buď není dokonalý rozvrh, aby byl přehled o každodenních úkolech, nebo není čas.

Jde o to, že nemáte ideální čas na úklid domácnosti. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do úklidu! Pro perfekcionisty je navíc těžké pochopit, že domácnost, ve které žijí, je právě to – domov, místo, kde bydlí, snídá, spí a žije. Proto byste se měli smířit s tím, že váš domov nikdy nebude a neměl by vypadat takříkajíc jako „výkladní skříň“. Taková očekávání nejsou realistická.

Nákupy věcí, které nepotřebujete

Posledním možným důvodem, proč je u vás doma nepořádek, je to, že kupujete věci, které vůbec nepotřebujete. Určitě nepotřebujete tři hydratační krémy, několik sprchových gelů a desítky vlasových přípravků. A nepotřebujete ani deset párů tenisek, pět bund nebo kabátů, televizi v každém pokoji nebo sklenku vína na každé poličce či stole, i když si to finančně můžete dovolit.

Důvodů je více, stejně jako řešení, jak s tímto zlozvykem skoncovat. Zkuste si například zapisovat výdaje, přestaňte neustále procházet internetové obchody, nekupujte věci, které nemůžete snadno vrátit. Vyzkoušejte si oblečení, než si ho koupíte, dejte si 30 dní na rozmyšlenou, než se rozhodnete koupit něco nového, uspořádejte si věci, které aktuálně máte. Omezte nákup nepotřebných věcí a omezíte i nepořádek ve vaší domácnosti, protože vše by mělo mít své místo. Pamatujte, že impulzivní nákupy poškozují nejen váš finanční rozpočet, ale také prostor, ve kterém žijete.

„Ze své vlastní zkušenosti bych na závěr ráda uvedla, že udržet uklizenou domácnost není tak těžké, jak se může na první pohled zdát. Stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel, jako je vracet věci na své místo, neodkládat úklid na zítřek, nehromadit věci, které nepoužíváte, nebýt perfekcionista a nekupovat věci, které nepotřebujete,“ dodává Němečková.

Pokud se budete alespoň trochu snažit řídit tipy redaktorky Karolíny Němečkové, budete mít doma nejen čisto a uklizeno, ale také pocit pohody a klidu. Vyzkoušejte to a uvidíte, jak se změní váš život k lepšímu. Koneckonců, když vám doma zazvoní návštěva, nebudete muset čelit trapné situaci.

Zdroj článku: autorský text

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama