Novinka pro řidiče: Zprávy o trestných bodech přímo na mobil

Od 1. ledna 2024 mohou řidiči využít novou službu na Portálu dopravy. Zasílání informací o změnách na bodovém kontě přes SMS nebo e-mail. Novela vyhlášky umožňuje zjednodušenou komunikaci s úřady.

Reklama

Digitalizace v dopravě: Co přináší Portál dopravy

Od 1. ledna 2024 přichází významná novinka na Portálu dopravy, která se týká všech řidičů v České republice. Díky novele vyhlášky č. 31/2001 Sb. o řidičských průkazech a registru řidičů, schválené Legislativní radou vlády, se otevírá možnost pro řidiče být informován o změnách na svém bodovém kontě prostřednictvím SMS zpráv nebo e-mailu. Tento krok je součástí širší strategie digitalizace služeb, kterou Ministerstvo dopravy dlouhodobě prosazuje.

Jednoduše a pohodlně: Jak funguje nová služba

„Každý řidič by měl vědět aktuální stav svého bodového konta. Na Portálu dopravy od 1. ledna tedy zavádíme možnost požádat i o zasílání všech bodových změn jednoduše a pohodlně třeba do mobilu. K odběru notifikací se řidič přihlásí zdarma přes Portál dopravy. Zde budou mít zájemci na výběr tři možnosti, jakým způsobem si notifikace nechat zasílat: prostřednictvím SMS, e-mailu nebo aplikační notifikace v prostředí Portálu dopravy a Portálu občana,“ představuje vychytávku pro řidiče ministr dopravy Martin Kupka.

S touto novou funkcí mohou řidiči snadno získat přehled o stavu svého bodového konta bez nutnosti navštěvovat úřady nebo se prokousávat komplikovanými webovými portály. To vše přispívá k větší transparentnosti a lepší informovanosti občanů.

Přihlášení na Portál dopravy

Pro využití této služby je nutné se nejprve zaregistrovat na Portálu dopravy. Registrace je možná pomocí bankovní identity, mobilního klíče eGovernmentu nebo eObčanky. Po přihlášení mají uživatelé možnost vybrat si, jakým způsobem chtějí být informováni – buď přes SMS zprávy, e-mail nebo přímo prostřednictvím notifikací v prostředí Portálu.

Rozšíření nabídky Portálu dopravy

Kromě nové služby notifikací o bodovém kontě nabízí Portál dopravy řadu dalších užitečných funkcí.

  • Pro řidiče: údaje o ŘP, e-podání žádosti o ŘP (uplynutí platnosti, změna osobních údajů, odcizení, ztráta), výpis z evidenční karty řidiče a bodového konta, údaje o přestupcích, údaje o zákazech řízení, údaje o profesní způsobilosti.
  • Pro vlastníky a provozovatele automobilů: údaje o všech (historicky) vlastněných vozidlech, předvyplnění žádosti o změny v registru, kontrola najetých kilometrů u konkrétního vozidla, přístup k datům Registru vozidel přes tzv. datovou kostku, přístup k nákupu a správě elektronické dálniční známky, přístup k mýtnému portálu, ověření vozidla řidiče taxislužby.
  • Pro majitele, provozovatele či vůdce lodí: e-podání žádosti o průkaz vůdce plavidla, přihlášení se na zkoušky, údaje z registru Státní plavební správy, údaje o plavidlech, e-podání žádosti k technickým prohlídkám plavidel, údaje o průkazech vůdců plavidel.
  • Pro majitele či provozovatele letadel a piloty: registrace provozovatele dronů, rezervace termínu zkoušky, nahlížení do leteckého rejstříku pro piloty, vydání pilotních a technických průkazů, údaje o držených průkazech, údaje o letadlech.

Plány do budoucna: Co chystá Ministerstvo dopravy

Ministerstvo dopravy nezůstává stát pouze u těchto novinek. „Další služby budou postupně přibývat, od nového roku chceme také například zdigitalizovat žádosti související s přepisy vozidel nebo nové žádosti v agendě plavidel,“ oznámil o dalším rozvoji služeb portálu Karel Váchal, zástupce digitálního zmocněnce Ministerstva dopravy.

Tyto kroky jsou součástí dlouhodobého plánu na digitalizaci a zjednodušení procesů, které souvisejí s dopravními agendami, a zároveň na podporu ekologičtější a efektivnější správy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama