Gemini: Google spouští nový model umělé inteligence

Gemini, Google představil nový model umělé inteligence. Je to začátek nové éry AI ve společnosti Google, říká generální ředitel Sundar Pichai. Gemini je nejnovější velký jazykový model Google a nyní se spouští pro veřejnost.

Reklama

Co je Gemini a jak funguje

Google je známý svou inovací v oblasti umělé inteligence (AI). Jeho současný model umělé inteligence, PaLM 2, je základem mnoha produktů a služeb, jako je například chatbot Bard, který dokáže velmi dobře vést lidské konverzace, tvořit texty a generovat obrázky. Nyní se Google chystá „překonat“ sám sebe s novým modelem AI, nazvaným Gemini.

Gemini je projekt, který vede tým Google Brain a DeepMind, dvě nejvýznamnější divize Google v oblasti umělé inteligence. Model Gemini byl navržen tak, aby byl multimodální, což znamená, že dokáže zpracovávat různé typy obsahu, jako jsou text, obrázky, zvuk, video i kód. Gemini také bude mít sofistikované schopnosti paměti a plánování, což mu umožní lépe porozumět kontextu a cílům uživatelů.

Možnosti Gemini pro uživatele

Gemini je stále ve vývoji a tréninku, ale Google už naznačil, jaké možnosti bude nabízet. Gemini bude moci mistrovsky ovládat lidský jazyk a obsah, rozumět a interpretovat obrázky, kódovat plodně a efektivně, řídit data a analýzy a být využíván vývojáři k vytváření nových aplikací a rozhraní AI. Gemini bude dokonce integrován do většiny produktů a služeb Google, jako je Gmail, Google Workspace, Pixel, Nest, Google Cloud a samozřejmě vyhledávač Google.

Důležitost Gemini pro svět

Protože Gemini představuje další krok v evoluci umělé inteligence, která má potenciál změnit způsob, jakým lidé komunikují, pracují, učí se a baví se. Gemini by mohl být nejen užitečným pomocníkem, ale také kreativním partnerem, který by nám pomáhal realizovat naše nápady a řešit naše problémy. Gemini by také mohl být klíčovým konkurentem pro jiné modely umělé inteligence, jako je ChatGPT od Microsoftu nebo DALL-E od OpenAI.

Google plánuje spustit Gemini 13. prosince 2023, ale už nyní je zřejmé, že se jedná o jeden z nejambicióznějších a nejslibnějších projektů v historii AI. Gemini by mohl být nejen nejvýkonnějším modelem umělé inteligence, který kdy existoval, ale také nejvíce lidským.

Gemini: Tři varianty

Model Gemini se skládá ze tří různě velkých variant:

  • Gemini Nano
  • Gemini Pro
  • Gemini Ultra

Každá z těchto variant je určena pro jiný typ úlohy a má jinou úroveň výkonu a paměti.

Gemini Nano

Gemini Nano je nejmenší a nejefektivnější variantou, která je určená pro provoz na chytrých telefonech. Tento model je schopen provádět úlohy, které vyžadují rychlé a inteligentní zpracování jazyka bez nutnosti připojení k internetu, jako je například navrhování odpovědí v rámci chatovacích aplikací nebo shrnutí textu.

Gemini Pro

Gemini Pro je střední variantou, která běží v datových centrech společnosti Google. Tento model je navržen tak, aby poháněl nejnovější verzi chatbota s umělou inteligencí společnosti Bard, který je schopen komunikovat s uživatelem na různá témata a odpovídat na složité dotazy. Gemini Pro je také schopen generovat grafické umění na základě textových popisů.

Gemini Ultra

Gemini Ultra je největší a nejvýkonnější variantou, která prozatím není určená pro veřejnost. Google však tvrdí, že tento model překonává současné nejmodernější výsledky ve 30 z 32 široce používaných akademických benchmarků používaných při výzkumu a vývoji velkých jazykových modelů umělé inteligence. Gemini Ultra je určen především pro velmi složité úlohy, jako je například překlad mezi různými jazyky, analýza sentimentu nebo vytváření originálního obsahu.

Google plánuje uvolnit variantu Gemini Ultra po dokončení aktuální fáze testování, která probíhá v tajnosti. Společnost doufá, že Gemini bude revolučním modelem umělé inteligence, který bude schopen napodobit lidskou inteligenci a kreativitu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama