Příprava zahrady na zimu

Jak se blíží podzim ke konci a zimní počasí vystrkuje růžky, je nezbytné věnovat čas a péči zahradě. Zazimování zahrady je důležité, aby mohla v příští sezóně opět zářit. Teď je ten správný čas na přípravu rostlin a zahrady na náročné zimní období.

Reklama

Začněte trávníkem a ořezem stromů a keřů, odstraňte suché části a tvarujte je pro zdravý růst. Nezapomeňte také na mulčování, které pomůže udržet vlhkost a chránit kořeny před mrazem. Ať už jste zručným zahradníkem nebo začátečníkem, před zimou je třeba udělat tyto důležité úkoly, aby vaše zahrada prožila klidné zimní období a byla připravena na návrat jara.

Příprava zahrady na zimu

S příchodem zimního počasí je potřeba zakončit zahradnickou sezónu přípravou zahrady na zimu. Mezi základní podzimní venkovní práce patří péče o trvalky, jako jsou stromy nebo keře, úklid zeleninové zahrady a příprava trávníku na zimu. Trocha práce teď znamená, že budete mít na jaře více času na sázení zeleniny a květin, místo abyste se zdržovali úklidovými pracemi a hledáním zahradního nářadí.

Podzimní péče o trávník

Podzimní péče o trávník je kombinací čištění a podpory nového růstu. Nyní je také nejlepší čas obnovit trávu, po které se celé léto šlapalo. Odstraňte spadané listí, protože tráva nemá ráda silné vrstvy suchého listí. Popadněte hrábě a odstraňte, co můžete. Nemáte-li mnoho listí, vynechejte hrabání a trávník jen posekejte.

Jak zlepšit kvalitu trávníku

Pokuste se obohatit trávník výsevem většího množství trávy. Nízké teploty v kombinaci s podzimním deštěm vytvářejí ideální podmínky pro zakládání nových trávníků nebo opravy stávajících trávníků.

Provzdušnění trávníku

Provzdušňujte trávník. Plánujte každoroční provzdušňování oblastí s vysokým provozem, abyste uvolnili zhutněnou půdu. Jinak byste to dělali každé dva až tři roky.

Jak připravit trvalky na zimu

Po dlouhém vegetačním období jsou trvalky připraveny na zimní odpočinek. Nadzemní části nechte stát i poté, co je zahubí první mrazy, pokud nejsou problémem škůdci a choroby.

Zazimování zeleninové zahrady

Ať už máte bujnou zahradu nebo jen malý pozemek pro pěstování zeleniny, příroda na podzim zpomalí, až budete sklízet poslední chutné plody. Po několika mrazících konečně uzavřete vegetační období a připravte zahradu na další sezónu.

Při odstraňování rostlin nezapomeňte sbírat i předměty, jako jsou štítky a kolíky. Uložte je tam, kde je budete mít po ruce, abyste je mohli na jaře znovu použít. Přidejte kompost. Rozložte na záhony několik centimetrů kompostu, abyste obohatili půdu. Není potřeba rýt. Práci za vás udělají srážky a půdní organismy.

Na podzim vysévejte plodiny, jako je hořčice, hrách nebo jetel, abyste zabránili erozi. Pokud chcete zvětšit prostor pro výsadbu, podzim je skvělý čas na instalaci nových skleníků.

Zazimování stromů a keřů

Podzim je ideálním časem na sázení stromů a keřů. Pokud plánujte na zahradě zasadit nový strom nebo živý plot, je k tomu ideální čas, protože půda je stále dostatečně teplá, aby kořeny před zimou trochu vyrostly. Trocha podzimní péče o stromy a keře na zahradě jim navíc pomůže lépe zvládat zimní měsíce.

Listnaté stromy a keře sázejte až asi měsíc předtím, než půda obvykle zamrzne. Stálezelené rostliny můžete vysadit i na podzim, ale lépe se jim daří, když je vysazujete na jaře. Zajistěte jim dostatečnou zálivku. Stromy a keře lépe snesou drsné zimní podmínky, pokud je na podzim dobře zalijeme.

Doplňte mulčovací kůru

Přidejte čerstvou vrstvu mulčovací kůru kolem stromů a keřů, abyste chránili kořeny před zimními teplotami. Dbejte na to, aby se mulčovací kůra nedotýkala kmenů, aby se zabránilo hnilobě a dalším chorobám.

Odstranění letniček a květináčů

Letničky často jako první podlehnou chladnému podzimnímu počasí. Poté, co je zničí tuhý mráz, odstraňte je ze záhonů a květináčů, které na jaře použijete pro nové rostliny. Cyklus zmrazování a rozmrazování může poškodit květináče, zejména ty hliněné. Po vyčištění uložte nádoby a květináče na chráněné suché místo, jako je kůlna nebo garáž. Vyčistěte květinové záhony. Poté, co mráz zahubí letničky na zahradních záhonech, je čas je vytrhat, aby byla plocha pro výsadbu na jaře připravena na nové květiny.

Sbírejte a skladujte semena

Můžete zachránit semena z mnoha druhů oblíbených letniček. Každý druh semen vložte do označené obálky a uložte je na chladném a suchém místě až do jarního výsevu.

Pořiďte si řízky pro pěstování uvnitř. Odřízněte větvičky svých oblíbených rostlin. Snadno zakoření ve vodě a v zimě poskytnou trochu barvy v interiéru.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama