Matcha: Japonský nápoj válečníků dobývá české kavárny

Matcha, nápoj původem z Japonska, který byl kdysi součástí tradičního čajového obřadu, se stává stále oblíbenějším i v Českých kavárnách. Tento zelený nápoj, bohatý na antioxidanty, nabízí řadu zdravotních výhod a je ideální alternativou ranní kávy.

Reklama

Historie a původ matchy

Při zmínce o japonském čajovém obřadu (sadō) se mnohým vybaví rafinovaná žena v kimonu sedící na tatami připravující matcha, pečlivě dodržující detaily tradičního rituálu. Kdysi to ale dělali muži. Počátky matchy sahají do Číny během dynastie Tang v 8. století, kdy se používala především při náboženských obřadech.

Matcha a její zdravotní přínosy

Kromě zvýšení energetické hladiny během dne je jemně mletý čajový prášek plný antioxidantů, které snižují riziko vážných a chronických onemocnění a slouží také jako strážce srdce, jater a mozku. Pokud jste to ještě nezkoušeli, matcha má lehce zemitou, sladkou chuť a intenzivně zelenou barvu dodává i nápojům, pečivu a dezertům.

Rostoucí popularita matchy

Ale bez ohledu na to, matcha je po celém světě populárnější než kdykoli předtím, zelený nápoj s rostlinným nebo kravským mlékem stále častěji nahrazuje ranní šálek kávy a příčiny se hledají ve zdravotních kvalitách matchy. Obliba matchy v posledních letech výrazně vzrostla a předpokládá se, že celosvětový trh s matchou poroste ještě více.

Jak na přípravu matchy

Existují dva hlavní postupy pro výrobu matchy – tradiční a moderní. Tradiční metoda vyžaduje speciální nástroje, jako je bambusový šlehač a miska. Do misky se vloží 2 g prášku matcha a přidá se voda o teplotě nejvýše 70°C. Poté se prášek šlehá bambusovým šlehačem a nápoj je připraven k pití. Výsledný nápoj má konzistenci husté pěny.

Příprava matcha čaje
Příprava matcha čaje | Foto: Mikhail Nilov | Zdroj: Pexels

Moderní metoda zahrnuje použití shakeru. Matcha čaj lze v shakeru připravit za studena, což je ideální během horkých letních dnů. K přípravě matcha čaje v shakeru za studena budete potřebovat tyto suroviny: matcha čaj, vodu a limetku. Do shakeru dejte 2 g matcha, 3 dl vody a několik kapek limetky. Poté stačí jen pořádně protřepat.

Matcha v kavárnách v Česku

Matcha se stává stále oblíbenějším i v kavárnách v Česku. Lze ji najít v různých specializovaných obchodech a kavárnách po celé zemi. Její popularita roste díky jejím zdravotním výhodám a jedinečné chuti.

Chuť matchy

Matcha má jemnou zemitou, sladkou chuť a intenzivně zelenou barvu. Její chuť je jedinečná a odlišuje se od ostatních druhů zelených čajů. Může být použita nejen k přípravě horkých a studených nápojů, ale také k přípravě různých jídel, čímž mění jejich chuť a zároveň dodává novou chuť vašim pokrmům.

Skvěle doplňuje různé chutě a může být přidána do zmrzliny, do smoothie, do ovesné kaše nebo třeba do latté či vaječného likéru.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama