Drážďanská vánoční štola patří k německým symbolům adventu. Popularitě se však těší i v Česku. Vyzkoušejte jednoduchý recept z kynutého těsta na moučník, který voní máslem a kandovaným ovocem.
Štola se připravuje i několik týdnů před Vánoci
Ačkoli by se mohlo zdát, že se tento moučník připravuje na poslední chvíli podobně jako vánočka, opak je pravdou. Tradiční vánoční štola z kynutého těsta se peče i tři až čtyři týdny před Vánoci, aby se uležela. Součástí je velké množství másla a štola je silně zasypaná cukrem, díky čemuž se na povrchu vytváří pomyslná ochranná vrstva. Štola je tak chráněna před vysycháním a vydrží vám v chladu i několik týdnů.
Navíc právě při uležení se lépe uvolňují jednotlivé chutě a aroma kandovaného ovoce a štola si získává svůj charakteristický chuťový profil.
Co je pro drážďanskou štolu charakteristické
Drážďanská štola je tvořena poměrně těžkým máslovým těstem. V receptech tvoří máslo minimálně 50 % celkové hmotnosti mouky. I když se vám tedy na první pohled může zdát, že je zde másla opravdu hodně, jedná se o správný postup. Máslem se ostatně potírá i hotová štola.
Kromě toho toto sladké pečivo obsahuje velké množství sušeného a kandovaného ovoce. Často jde o rozinky máčené v rumu, citronovou a pomerančovou kůru. Přidávají se také mandle a své čestné místo zde má i specifické koření (zejména kombinace kardamomu, hřejivé skořice a muškátového oříšku).
Tradiční moučník s bohatou historií
Tradice pečení štoly sahá až do 14. století. První dochovaná zmínka o vánočním či adventním pečivu podobném štole pochází z roku 1329. První varianta moučníku přitom byla velmi jednoduchá. Těsto bylo zhotoveno z mouky, vody a někdy oleje, bez másla, ovoce nebo cukru.
Ostatně, kvůli adventnímu půstu bylo používání másla a mléka v těstě zakázáno. Následkem toho byla štola v tehdejší době suchá a málo chutná. V 15. století nastal určitý zlom. Saský vévoda Albrecht III. požádal papeže o povolení použít máslo, neboť olej byl v té době drahý a špatně dostupný.
Teprve papež Inocenc VIII. vydal v roce 1490 tzv. „Butterbrief“ (v překladu list o másle). Jednalo se o povolení používat do štoly máslo, mléko a další lepší suroviny, jako rozinky, mandle a ovoce. Nejprve však toto povolení dostal jen knížecí dvůr. Až mnohem později se pečivo rozšířilo i do běžných domácností.
Drážďanská štola je v Německu důležitou tradicí a její pečení se postupně rozšířilo i do jiných zemí včetně Česka. Svou symboliku přitom má i specifický tvar štoly v podobě protáhlého bochníku s vrstvou moučkového cukru, který má symbolizovat zabalené jezulátko.
Recept na drážďanskou štolu
Zkuste letos svým hostům naservírovat tradiční drážďanskou štolu i vy. Připravte si ji dopředu, aby stihla uležet a dobře se v ní propojily jednotlivé chutě.
Ingredience
- 1 kg hladké mouky
- 65 g droždí
- 330 ml mléka
- 500 g másla + máslo na potření
- Kůra z 1 citronu
- 2 špetky soli
- 500 g rozinek, které si den dopředu naložíte do rumu
- 80 g mandlí
- 130 g kandované citronové kůry
- 80 g kandované pomerančové kůry
- Směs koření do štoly (3 lžičky vanilkového cukru, 1 lžička mletého badyánu, 2 lžičky mletého kardamomu, 1 lžička mletého muškátového oříšku, 1 lžička skořice)
- Moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
- V kastrolu mírně ohřejte mléko, rozdrobte do něj droždí a nechte vzejít kvásek. Zabere to zhruba 15 minut.
- V míse promíchejte mouku, citronovou kůru, sůl a máslo. Přidejte kvásek a důkladně promíchejte. Na závěr přidejte rozinky, kandovanou kůru, mandle a koření a znovu dobře promíchejte.
- Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte zhruba jednu hodinu kynout na teplém místě.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Těsto rozdělte na dva díly a z každého z nich vytvarujte obdélníkovou placku. Jeden delší okraj přehněte ke středu, čímž se vytvoří typický zabalený tvar.
- Položte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Pečte přibližně 1 hodinu (stav propečení zkontrolujte pomocí špejle).
TIP: Ještě teplé štoly potřete rozpuštěným máslem po celém jejich povrchu a hojně posypte moučkovým cukrem. Cukrem nešetřete, štola by měla být prakticky celá bílá.
Zdroj: autorský text, rodinný receptář Hanky Smětákové, dresdnerstollen.com
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyzkoušejte vídeňský bramborový salát: Svěží alternativa k majonézové klasice