Frankfurtská polévka se právem řadí mezi mimořádně jednoduchá jídla, která jsou hotová za pár desítek minut. Přitom ale své rodině naservírujete plnohodnotný pokrm, který vás nostalgicky vrátí do školní nebo závodní jídelny za minulého režimu. Inspirujte se jednoduchým receptem Hany Smětákové a zjistěte, jak vlastně vznikly tradiční frankfurtské párky.
Ačkoliv má německý název, pochází z Česka
Podle názvu frankfurtské polévky by mnozí mohli usoudit, že pochází od našich německých sousedů, konkrétně z Frankfurtu nad Mohanem. Ve skutečnosti se ale jedná o oblíbený český recept. Svůj název si polévka vysloužila po frankfurtských párcích, které do ní lze použít. Není to však nutnost. Skvěle totiž bude chutnat i v případě, že zrovna sáhnete po jiném druhu uzenin.
Jak vznikly frankfurtské párky
Historie frankfurtských párků sahá podle Tamaly Malerk z webu Stars and Stripes až do roku 1487. Tehdy totiž právě ve Frankfurtu nad Mohanem vznikly. Ne všichni jsou však s touto teorií zcela ztotožněni. Někteří například tvrdí, že tyto párky vytvořil šéfkuchař z Frankfurtu během návštěvy Vídně a odtud vznikl název vídeňské párky. Podle některých pak za vznikem frankfurtských párků stojí Johann Georghehner, který je vytvořil v 17. století v německém Coburgu, a poté je jednoduše přivezl do Frankfurtu, kde svůj výrobek propagoval.
Frankfurtské párky by podle tradičního receptu měly být vyrobeny z čistého vepřového masa, které se plní do ovčích střívek. Každý řezník pak má svou vlastní jedinečnou směs koření, kterou maso dochucuje. Díky tomu můžete v různých obchodech narazit vždy na trochu jiné párky. Typické kouřové aroma získávají frankfurtské párky díky uzení při nízkých teplotách v bukovém kouři.
Frankfurtské párky nejsou to samé jako vídeňské
Ačkoliv mezi sebou spousta lidí tyto dva pojmy zaměňuje, ve skutečnosti se jedná o dvě různé receptury. Vídeňské párky totiž podle článku na oficiálním webu města Frankfurt nad Mohanem vznikly v roce 1805, kdy je začal vyrábět frankfurtský řezník Johann Georg Lahner ve Vídni právě podle frankfurtského vzoru. Používal přitom jak vepřové, tak hovězí maso a tyto párky se těšily velké popularitě ve vyšší společnosti.
Údajně si je s chutí dopřával i císař František Josef k snídani společně s pivem.
Pokud toužíte po tom ochutnat pravé frankfurtské párky, můžete se v Německu poohlížet po produktech s označením Frankfurter Würstchen. Od roku 1860 je totiž toto označení zeměpisně chráněné. Od roku 1929 mohou být jako Frankfurter označeny pouze párky vyrobené ve frankfurtském hospodářském regionu.
Recept na frankfurtskou polévku
Frankfurtská polévka je poměrně jednoduchá na přípravu. Jelikož se jedná o poměrně hustou polévku s obsahem párku a brambor, dokáže pořádně zasytit. Skvěle tak poslouží jako lehký oběd nebo večeře a právě do podzimních a zimních měsíců se perfektně hodí.
Ingredience
- 1 středně velká cibule
- 3 frankfurtské párky
- 4 brambory
- Zhruba jeden litr vody nebo lépe vývaru, který polévce dodá plnější chuť
- 200 ml mléka
- Sádlo
- 1 lžička sladké papriky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička majoránky
- Sůl a pepř
Postup přípravy
- Připravte si dostatečně velký hrnec a na sádle v něm osmahněte najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidejte na kolečka nakrájené párky a mouku, krátce osmahněte a připravte si jíšku.
- Hrnec sundejte z plotny a do směsi vmíchejte papriku. Díky tomuto kroku nezhořkne.
- Vše zalijte vývarem, případně vodou. Vařte asi 15 minut. Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou. Trvá to dalších zhruba 15 minut.
- Následně vmíchejte mléko a polévku dochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Podávejte s čerstvým křupavým chlebem.
TIP: Za minulého režimu se do polévky místo vývaru často přidával masox. Jelikož ale doba pokročila kupředu, doporučuji zvolit právě vývar (například kuřecí). Polévka má díky tomu plnější a masovější chuť.
Zdroj: autorský text
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa, která ve středověku zahřívala Vikingy