REKLAMA

Recept na pravou frankfurtskou polévku, která vás vrátí do dětství za minulého režimu

Frankfurtská polévka se právem řadí mezi mimořádně jednoduchá jídla, která jsou hotová za pár desítek minut. Přitom ale své rodině naservírujete plnohodnotný pokrm, který vás nostalgicky vrátí do školní nebo závodní jídelny za minulého režimu. Inspirujte se jednoduchým receptem Hany Smětákové a zjistěte, jak vlastně vznikly tradiční frankfurtské párky. 

REKLAMA

Ačkoliv má německý název, pochází z Česka

Podle názvu frankfurtské polévky by mnozí mohli usoudit, že pochází od našich německých sousedů, konkrétně z Frankfurtu nad Mohanem. Ve skutečnosti se ale jedná o oblíbený český recept. Svůj název si polévka vysloužila po frankfurtských párcích, které do ní lze použít. Není to však nutnost. Skvěle totiž bude chutnat i v případě, že zrovna sáhnete po jiném druhu uzenin. 

Jak vznikly frankfurtské párky

Historie frankfurtských párků sahá podle Tamaly Malerk z webu Stars and Stripes až do roku 1487. Tehdy totiž právě ve Frankfurtu nad Mohanem vznikly. Ne všichni jsou však s touto teorií zcela ztotožněni. Někteří například tvrdí, že tyto párky vytvořil šéfkuchař z Frankfurtu během návštěvy Vídně a odtud vznikl název vídeňské párky. Podle některých pak za vznikem frankfurtských párků stojí Johann Georghehner, který je vytvořil v 17. století v německém Coburgu, a poté je jednoduše přivezl do Frankfurtu, kde svůj výrobek propagoval.

Frankfurtské párky by podle tradičního receptu měly být vyrobeny z čistého vepřového masa, které se plní do ovčích střívek. Každý řezník pak má svou vlastní jedinečnou směs koření, kterou maso dochucuje. Díky tomu můžete v různých obchodech narazit vždy na trochu jiné párky. Typické kouřové aroma získávají frankfurtské párky díky uzení při nízkých teplotách v bukovém kouři. 

Frankfurtské párky nejsou to samé jako vídeňské

Ačkoliv mezi sebou spousta lidí tyto dva pojmy zaměňuje, ve skutečnosti se jedná o dvě různé receptury. Vídeňské párky totiž podle článku na oficiálním webu města Frankfurt nad Mohanem vznikly v roce 1805, kdy je začal vyrábět frankfurtský řezník Johann Georg Lahner ve Vídni právě podle frankfurtského vzoru. Používal přitom jak vepřové, tak hovězí maso a tyto párky se těšily velké popularitě ve vyšší společnosti.

Údajně si je s chutí dopřával i císař František Josef k snídani společně s pivem.

Pokud toužíte po tom ochutnat pravé frankfurtské párky, můžete se v Německu poohlížet po produktech s označením Frankfurter Würstchen. Od roku 1860 je totiž toto označení zeměpisně chráněné. Od roku 1929 mohou být jako Frankfurter označeny pouze párky vyrobené ve frankfurtském hospodářském regionu. 

Recept na frankfurtskou polévku

Frankfurtská polévka je poměrně jednoduchá na přípravu. Jelikož se jedná o poměrně hustou polévku s obsahem párku a brambor, dokáže pořádně zasytit. Skvěle tak poslouží jako lehký oběd nebo večeře a právě do podzimních a zimních měsíců se perfektně hodí. 

Ingredience

  • 1 středně velká cibule
  • 3 frankfurtské párky
  • 4 brambory
  • Zhruba jeden litr vody nebo lépe vývaru, který polévce dodá plnější chuť
  • 200 ml mléka
  • Sádlo
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička majoránky
  • Sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Připravte si dostatečně velký hrnec a na sádle v něm osmahněte najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidejte na kolečka nakrájené párky a mouku, krátce osmahněte a připravte si jíšku.
  2. Hrnec sundejte z plotny a do směsi vmíchejte papriku. Díky tomuto kroku nezhořkne.
  3. Vše zalijte vývarem, případně vodou. Vařte asi 15 minut. Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou. Trvá to dalších zhruba 15 minut.
  4. Následně vmíchejte mléko a polévku dochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Podávejte s čerstvým křupavým chlebem.

TIP: Za minulého režimu se do polévky místo vývaru často přidával masox. Jelikož ale doba pokročila kupředu, doporučuji zvolit právě vývar (například kuřecí). Polévka má díky tomu plnější a masovější chuť.

Zdroj: autorský text

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa, která ve středověku zahřívala Vikingy

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Platební terminály: 7 důvodů, proč je nasadit ještě dnes

Platební terminály dnes akcelerují prodeje i spokojenost zákazníků, protože kartu, mobil a hodinky používá čím dál více...

Jen pár hodin zbývá do finále Miss Universe. Česko zastupuje blondýnka...

V pátek proběhne velké finále mezinárodní soutěže krásy Miss Universe 2025. V Thajsku už o korunku několik...

Budoucnost předplacených karet: Jak Paysafecard ovlivňuje mobilní platby a krypto

Digitální svět se během posledních let proměnil rychleji než jakékoli jiné odvětví. Mobilní peněženky nahrazují plastové karty,...

Revoluci neřídili Gorbačov, KGB ani StB. Dezinformace Filipa Turka rozebírají odborníci

Od 17. listopadu se na sociálních sítích šíří dezinformace poslance Filipa Turka, podle nichž měla Sametovou revoluci...

Pro milovníky netradičního cukroví: Recept na zázvorové sušenky s pomerančem a...

Hledáte cukroví, které vynikne mezi klasickým lineckým a vanilkovými rohlíčky? Překvapte letos svou rodinu zázvorovými sušenkami, které...

Recenze: Jen ve snu. Animovaný příběh od Netflixu nenásilným způsobem ponaučí...

Moct si splnit své sny zní jako báječná možnost. V novém animovaném filmu Jen ve snu na...

Tatér Ondřej Konupčík pomáhá rodinám v tíživé situaci. Na jeho tetování...

Tatér Ondřej Konupčík patří mezi světové špičky ve svém oboru. Netetuje podle klasických šablon, k tetování přistupuje...

Recept na citronové cukroví s kapkou luxusu a šlechtickou historií

Citron patří k nejběžnějším surovinám na vánoční cukroví. Před dvěma stoletími byl ale symbolem bohatství a dražší...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA