Každý rok se podzim na Moravě nese v duchu vína a otevřených sklepů. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost ochutnat vína od známých i méně známých vinařů na různých místech Moravy, a to přímo tam, kde vznikají – ve sklípcích. Pokud jste nestihli ten podzimní, můžete začít plánovat jarní. A rozhodně není brzo, o tyto akce je poměrně velký zájem.
Koncem října se na Moravě konal Festival otevřených sklepů. Otevřely se sklepy a sklípky v Bzenci, Kyjově a malých vesnicích Vracově a Vlkoši. Kromě Festivalu otevřených sklepů se během roku koná spousta jiných oslav vína, jako jsou například Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, Pálavské vinobraní, Týdny vinaře, Sklepy pod hvězdami a jiné. Co všechno na nich můžete zažít?
Jak festivaly fungují
Festival otevřených sklepů má velmi jednoduchá pravidla a u menších festivalů to nebude o nic složitější. Se vstupenkou získáte skleničku, do níž vám po celou dobu konání akce vinaři nalévají degustační vzorky vína. Zároveň dostanete brožurku se seznamem všech zapojených vinařů, mapkou a večerním programem, takže si svůj vinařský zážitek můžete naplánovat podle libosti.
Někomu by se 1500 Kč za vstupenku mohlo zdát zbytečně moc, ale vy si především kupujete zážitek a úžasnou atmosféru, kterou nemáte šanci jinak zažít. Dostanete se na místa, která jsou milovníkům vína běžně skryta, setkáte se s profesionálními vinaři a poznáte lidi z celého Česka.
Gastro zážitky i cimbálovka
Tyto festivaly jsou jedinečné v tom, že máte v rámci vstupenky zajištěnou kyvadlovou dopravu a můžete tak navštívit velké množství sklepů. Do letošního ročníku se jich zapojilo celkem 31 s celkovou nabídkou 450 vín k degustaci. Na více než 20 místech probíhal večer doprovodný program s živou hudbou.
Samozřejmou součástí takových festivalů jsou i gastro zážitky. Můžete ochutnat lokální speciality, jako jsou koláče nebo pagáče a pochutnávat si na domácích bramborácích, chlebech se škvarkovou pomazánkou, grilovaných sýrech, klobásách, polévkách i guláši. Velcí gurmáni letos mohli zamířit i ke stánku se šneky.
Ubytování hledejte s předstihem
Protože se ty nejlepší festivaly konají v malých moravských vesnicích, bývá největším problémem pro většinu účastníků sehnat ubytování, a to hlavně v případě, pokud se rozhodnete sklepy navštívit na poslední chvíli. V malých vesnicích hotely nenajdete, penziony jsou rychle zamluvené a s taxíky to bývá komplikované. Buď žádný neseženete, nebo si hodně připlatíte. Cesta taxíkem dlouhá 7 kilometrů vás může vyjít až na 600 Kč.
„Jednou jsme našli ubytování vzdálené deset kilometrů od místa, kde probíhala degustace. Museli jsme jít s čelovkou pěšky, protože jsme nesehnali taxík,“ prozradil redakci návštěvník festivalu Vojtěch Záruba, pro nějž to byl už desátý ročník.
Bzenecké sklepy
Největším magnetem byly letos pro většinu milovníků vína právě zámecké sklepy v Bzenci, které jsou opravdu velkolepé. Bohužel zámek a okolí je v současné době v rekonstrukci, takže atmosféra nebyla tak magická, jak byla pravděpodobně plánována.
Své víno tu vyrábí místní zámecké vinařství, a to v barikových i ručně vyřezávaných sudech. Součástí rozlehlého sklepního interiéru je i velký sál sloužící jako degustační místnost s impozantním kulatým stolem, který má dle vinařství „vlastní vyhřívání stehen“.
Pohostinnost na Búdách ve Vlkoši
Do letošního ročníku se zapojily také známé Vlkošské búdy, kde se koncentrují malovinaři, kteří si většinu vín vyrábí jen pro svou potřebu. Právě tady návštěvníci zažijí tu pravou pohostinnost a nefalšovanou atmosféru Slovácka. Ti, kteří mají štěstí, najdou nocleh přímo v jedné z malých „búd“, kde se víno často podává ještě dřív, než se návštěvníci stačí posadit. První zmínka o této vesnici pochází už z 12. století stejně jako zmínky o místním vinařství.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chystáte se poprvé do SAPY? Připravte se na fronty na Bun Cha a kýble s kraby