REKLAMA

Recept na Barozzi dort: Tajemství italské čokoládové klasiky bez mouky

Objevte kouzlo čokoládového dortu Barozzi, který si Italové vychutnávají už 150 let. Tento delikátní dezert bez mouky, plný chuti hořké čokolády, arašídů a mandlí, okouzlí svou lehkostí a jednoduchou přípravou. Podává se posypaný moučkovým cukrem, lesním ovocem a zmrzlinou.

REKLAMA

Pokud milujete čokoládu a hledáte recept na dezert, který je zároveň lehký a plný chuti, Barozzi dort je přesně to, co potřebujete. Tento italský poklad pochází z města Vignola, kde ho na konci 19. století vymyslel cukrář Eugenio Gollini a pojmenoval po renesančním malíři Jacopu Barozzim.

Už 150 let si na něm Italové pochutnávají – a není divu. Bez mouky, s mletými arašídy a mandlemi a dokonale připomíná brownie, ale překvapí svou lehkostí díky vyšlehaným bílkům.

Tajemství tohoto dortu spočívá v jednoduchosti a kvalitních surovinách. Eugenio Gollini po mnoha pokusech zjistil, že pšeničná mouka v čokoládovém dortu nemá co dělat. Nahradil ji mletými arašídy, které dodávají jedinečnou chuť i vláčnost, a přidal špetku rumu a instantní kávy pro ještě intenzivnější zážitek. Výsledek? Dezert, který vypadá nenápadně, ale po prvním soustu vás dostane.

Recept na Barozzi dort

Dort je nejlepší podávat při pokojové teplotě – tehdy vynikne jeho jemná textura a bohatá chuť. Tradičně se posype moučkovým cukrem nebo kakaem, ale skvěle ho doplní i čerstvé lesní ovoce či kopeček vanilkové zmrzliny. Ať už ho připravujete pro rodinu, nebo na oslavu, Barozzi dort zaručeně zaujme.

REKLAMA

Ingredience

  • 230 g hořké čokolády
  • 160 g bílého cukru
  • 150 g másla
  • 70 g nepražených arašídů
  • 30 g mandlí
  • 20 ml rumu
  • 10 g instantní kávy
  • 4 vejce

Postup přípravy

Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte tukem 20cm dortovou formu. Na dvojitém hrnci rozpustíte hořkou čokoládu s máslem – míchejte, dokud se směs nespojí, a pak ji nechte vychladnout.

Arašídy a mandle rozmixujte na jemný prášek (pozor, aby se neproměnily v pastu). Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do hladka, přidejte mleté ořechy, instantní kávu, rum a vychladlou čokoládovou směs.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho ručně vmíchejte do těsta. Směs přelijte do dortové formy a pečte 35–40 minut. Propečenost zkontrolujte párátkem.

Po vychladnutí dort posypejte moučkovým cukrem nebo kakaem a podávejte. Dobrou chuť!
Ačkoliv příprava není nejlevnější, stojí za to.

REKLAMA

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na cheesecake ze tří ingrediencí

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Modernistický byt – jak skloubit eleganci s jednoduchostí?

Modernistický styl je synonymem čistých linií, střídmých barev a funkčního designu. Pokud miluješ jednoduchost, ale zároveň si...

V dubnu na silnicích zemřelo 43 lidí. Na vině je nepřiměřená...

Duben letošního roku se stal dosud nejtragičtějším měsícem na českých silnicích. Podle předběžných údajů Policie ČR přišlo...

Pavel Novotný má jít do vězení. V odůvodnění padla slova o...

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný má jít na tři měsíce do vězení kvůli opakovaným přestupkům. Soud zmínil v...

Indie vs. Pákistán: Kdo má silnější armádu a větší jaderný arzenál?

Srovnáváme vojenské síly Indie a Pákistánu, jejich jaderné hlavice a rozpočty na obranu uprostřed napětí v Kašmíru....

Konkláve v 21. století: Vatikán se proměnil v nedobytnou pevnost

Vatikán se připravuje na jednu z nejdůležitějších událostí katolického světa – konkláve, které rozhodne o novém papeži....

Zoo Praha oživuje chov unikátních šnekožravých ještěrů

Do Zoo Praha se po letech vrací k životu chov dracén krokodýlovitých, fascinujících ještěrů, kteří si pochutnávají...

Indie zaútočila na Pákistán. Co zatím víme?

Vztahy mezi Indií a Pákistánem se výrazně vyhrotily poté, co indická armáda v úterý večer provedla raketový...

Filip Turek brojí proti politikům, nazývá je pokrytci a panáky. Sám...

Europoslanec Filip Turek se ostře vymezil vůči politické scéně, označil politiky za pokrytce a panáky. Redaktor Milan...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA